Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’de bir yanda çatışma diğer yanda müzakere

Suriye'de muhaliflerin başkent Şam ve Hama kentlerinde başlattığı operasyonlar sürerken, taraflar bir yandan da Cenevre’de siyasi çözüm bulmak için girişimlerini sürdürüyor.



Suriye’de muhalif gruplar, Hama kentinin kuzey kırsalında ilerlemeye devam ediyor. Kent merkezinin 3 kilometre yakınına kadar ilerlediler. Åžam’ın doÄŸusundaki Cobar ve Kabun bölgelerinde de rejim ile muhalifler arasında ÅŸiddetli çatışmalar gerçekleÅŸiyor. Muhalifler rejimin kaybettiÄŸi bölgeleri geri alma giriÅŸiminde baÅŸarısız olduÄŸunu iddia ediyor. DiÄŸer yandan rejim ve muhalifler heyetler Cenevre’de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ayrı ayrı toplantılar düzenlemeye devam ediyor.

"Tek çare siyasi çözüm" mesajı

Åžam’daki operasyonlara katılan gruplardan Faylak-ur Rahman’ın Cenevre temsilcisi Vail Ä°lvan, operasyonun siyasi hedefinin, BeÅŸÅŸar Esed rejimi ve Rusya'ya tek çarenin siyasi çözüm olduÄŸu mesajını vermek olarak belirtiyor.

İlvan, muhaliflerin bu operasyonu rejimin saldırılarına karşılık olarak düzenledikleri ve bunun meşru müdafaa hakları olduğunu da belirtiyor.

Şam'da muhaliflerin önemli bir ilerleme kaydettiğini belirten İlvan, "Rejim bunun üzerine çıldırdı ve pek çok saldırı düzenledi. Rastgele saldırılarla, kendi askerlerini bile vurdu." dedi.

İlvan, muhaliflerin Şam'da rejim kuşatmasındaki Cobar ve Kabun semtlerini birleştirdiğini hatırlatarak, "Kabun ve Cobar arasındaki elektrik santrali ve hassas bölge dediğimiz sanayi bölgesinde tam kontrol sağladık. Cobar ve Kabun'u birbirine bağladık. Ancak bu bağlantı, çok fazla saldırıya maruz kalıyor. Çünkü açık bir alan. Şu ana kadar, kuşatma kırıldı diyemeyiz. İki bölge, askeri operasyonla birleştirildi." diye konuştu.

 


Faylak-ur Rahman’ın Temsilcisi Vail Ä°lvan, operasyonun siyasi hedefinin, rejime ve Rusya'ya "tek çare siyasi çözüm" mesajı vermek olduÄŸunu söyledi.
 
[[FotoÄŸraf: AA]]

Vail İlvan, Şam operasyonun hedefini de şöyle açıkladı:

"Bu mücadelenin hedefi, Kabun kuÅŸatmasını kırıp, DoÄŸu Guta'yı savunmak, sonrasında savunmadan hücuma geçip, Åžam'ın doÄŸu semtleri ile DoÄŸu Guta'yı birleÅŸtirmektir. Nihai olarak da, savaşı rejimin tehcir uygulamalarıyla boÅŸaltıp askeri noktalara çevirdiÄŸi alanlara taşımaktır. Bu operasyonla, 'rejimi yıktık' diyemeyiz. Aynı ÅŸekilde, rejimin son dönemde girdiÄŸi Barada Vadisi, Vaer gibi bölgeler de muhaliflerin yıkılmasının göstergesi deÄŸildir."

"Rusya'nın iki yüzü var"

Türkiye ve Rusya garantörlüğünde 30 Aralık 2016'da ilan edilen ateÅŸkesin geldiÄŸi aÅŸamaya deÄŸinen Ä°lvan, "Rusya, garantörlükte baÅŸarılı oldu diyemeyiz maalesef. Rusya'nın, ateÅŸkes süresince rejimin toprak kazanmasında payı yoktur da diyemeyiz. AteÅŸkes genel olarak kırılgan. Bazı bölgelerde hiç uygulanmıyor. Çatışmalar sürüyor. Ä°nsani durum zaten çok kötü. ÖrneÄŸin Vaer'de tehcir uygulandı. Bu, Rusya'nın bizlere verdiÄŸi sözlere tamamen ters bir durum. Rusya'nın iki yüzü var. Rus yetkililer baÅŸka bir ÅŸey söylerken, Hımeymim üssündeki Ruslar farklı ÅŸeyler yapıyor." diye konuÅŸtu.

"Karşılık verebileceÄŸimizi gösterdik… tek çare siyasi çözüm"

İlvan, Rusya'nın Astana görüşmelerinde verdiği sözleri tutmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Muhalifler ÅŸunu düşünüyor: Rusya, Astana ve Cenevre görüşmelerinde verdiÄŸi sözlerle rejime askeri operasyonları için zaman kazandırıyor. Muhaliflerin baÅŸlattığı operasyonlar, az da olsa sahadaki durumu dengeledi. Rusya ve rejime, muhaliflerin de karşılık verebileceÄŸini ancak askeri operasyonların çözüm olmayacağını, gerçek bir siyasi çözüm çabasının tek çare olduÄŸunu gösterdik. Yani Rusya'ya iki seçenek sunduk. Ya Esed ve destekçilerinin ülkenin gelecek yönetiminde yer almadığı siyasi çözüme destek verecek ya da askeri çözüme devam edecek. Ä°kinci seçenek, Åžam ve Hama operasyonlarımızdan sonra çok zorlaÅŸtı." 

Muhaliflerin ateÅŸkes mutabakatının sürmesini istediÄŸine iÅŸaret eden Ä°lvan, "Operasyonlarımız, tamamen meÅŸru müdafaadır. Muhaliflerin baÅŸlattığı operasyonları meÅŸru müdafa saldırılarını durdurmanın tek bir yolu var. O da Rusya'nın Esed rejiminin sivil katliamlarını durdurmasıdır." ifadesini kullandı. 

Cenevre 5 görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin baÅŸkanı Nasır Hariri de PerÅŸembe günü yaptığı basın toplantısında, Åžam'daki operasyonların, rejimin yoÄŸun saldırılarına karşılık olarak, meÅŸru müdafaa hakkı çerçevesinde yapıldığını vurgulamıştı.

Muhalifler Hama kent merkezinden 3 kilometre mesafede

Suriye'nin Hama ilinde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diÄŸer rejim karşıtı gruplar, BeÅŸÅŸar Esed rejimi güçlerine karşı 21 Mart'ta  operasyon baÅŸlatmıştı.

3 belde ve 13 köyün kontrolünü ele geçiren muhalifler, Hama kent merkezinin 3 kilometre, askeri havaalanının ise 4 kilometre yakınına ulaştı.

Adını Åžam’ın Fethi Cephesi olarak deÄŸiÅŸtiren Nusra Cephesi’nin baÅŸka gruplarla birleÅŸerek oluÅŸturduÄŸu Tahrir Åžam Heyeti (TÅžH) de saldırılara katılıyor.

Kaynak: AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.