Sosyal Medya

Güncel

Alman Yeşiller partisi vekili Özcan Mutlu meclise silah ambargosunu sordu

Alman hükümetinin 2016'dan Türkiye'nin silahlanma malzemesi alımıyla ilgili olarak yaptığı 11 başvuruyu geri çevirdiği ortaya çıkarken Alman yayın kuruluşu WDR'in elde ettiği yeni bilgilere göre bu yılın başından beri Türkiye'ye 54 silah satışına izin verildi.



WDR'in haberinde Yeşiller Milletvekili Özcan Mutlu'nun soru önergesine Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya yer verildi.

Buna göre sadece 2.5 ay içinde Türkiye'ye 21 milyon 800 bin euro hacmindeki silahlanma malzemesinin satışına Alman hükümetinden onay çıktı. Alman hükümetinin toplam 54 satışı onayladığını ifade edildi.

Onay verilen sevkiyatlar arasında en büyük kalemi 18 milyon euro'luk meblağ ile bombalar, torpido ve füzeler oluşturuyor.

Savaş gemileri için elektronik ve askeri yazılımın yanı sıra, sekiz defa onay verilen ve sayısı bilinmeyen miktarda tabanca da sevkiyatına izin verilen askeri malzemeler arasında.

"AMBARGO" HABERLERİ ÇIKMIŞTI

Alman basınına hafta başında yansıyan haberde ise Alman hükümetinin 2016'dan bu yana Türkiye'deki insan hakları durumunu gerekçe göstererek Türkiye'ye 11 silah satışına izin vermediği gündeme gelmişti. Bu bilgiye de Alman Ekonomi Bakanlığı'nın Sol Parti Milletvekili Jan van Aken'ın verdiği soru önergesinde yer verilmişti.
Haberde, Türkiye'nin hafif silahlar, cephanelik ve diğer silahlanma malzemelerine ilişkin Türkiye'den gelen başvuruların geri çevrildiği belirtilmişti. Soru önergesine verilen yanıtta Türkiye'deki insan hakları durumunun silah satışının gerçekleşmemesi kararında önemli rol oynadığı kaydedilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.