Sosyal Medya

Coğrafyamız

Usame Mursi: Dava dosyası bile verilmedi

Mısır’ın darbe ile görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin oğlu Usame Mursi, gözaltına alındığı Aralık 2016’dan bu yana ilk kez konuştu.



"Rabia Meydanı Tahliyesi" adıyla bilinen davada yargılanan Usame Mursi, yasalara aykırı bir ÅŸekilde ziyaret hakkından ve Cuma namazına çıkmak gibi tutuklunun en temel haklarından mahrum bırakıldığını söyledi

Mursi, yargılandığı davanın içeriği ile ilgili olarak da hiçbir bilgisinin olmadığını zira kendisine dava dosyasının verilmediğini ifade etti.

Usame Mursi yaklaşık 3 buçuk ay önce, 8 Aralık 2016'da gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

Aynı davada yargılanan Müslüman KardeÅŸler’in önde gelen isimlerinden Muhammed Biltaci de mahkemeden, güvenlik güçlerinin ifadelerini almadan önce sanıkların suçsuz oldukları yönündeki ispatlarını sunmasına izin vermesini talep etti.

Rabia Meydanı Davası

"Rabia Meydanı Tahliyesi" davası kapsamında 700’den fazla sanık yargılanıyor.

Mısır yargısı sanıklara, 'silahlı eylem düzenlemek, yolları kesmek, vatandaÅŸların hareketini kısıtlamak, Rabia Meydanı’nda sivillere ve eylemi sonlandırmaya çalışan güvenlik güçlerine yönelik kasıtlı adam öldürmek ve öldürmeye teÅŸebbüs' gibi suçlamalar yöneltiyor. Sanıklar bu suçlamaları reddediyor.

Mısır’da 3 Temmuz 2013 darbesiyle görevden uzaklaÅŸtırılan Muhammed Mursi yanlıları Kahire’deki Rabia ve Nahda meydanlarında oturma eylemi düzenlemiÅŸti.

Güvenlik güçleri, eylemi dağıtmak için 14 AÄŸustos 2013’te büyük bir operasyon düzenledi. Ä°nsan hakları kuruluÅŸları müdahale sırasında yüzlerce kiÅŸinin öldüğünü ve yaralandığını söylemiÅŸti. Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı ise müdahale sonucunda binden fazla kiÅŸinin öldüğünü belirtmiÅŸti.

Tahliye sırasında çıkan olaylarda yaklaşık 10 polis de ölmüştü. 

2011 Devrimi ve Mursi

Devrik Mısır CumhurbaÅŸkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarı, Mısır’da 2011'de baÅŸlayan halk ayaklanmalarıyla son bulmuÅŸtu. O tarihten yaklaşık bir yıl sonra düzenlenen CumhurbaÅŸkanlığı seçimini Müslüman KardeÅŸler'in adayı Muhammed Mursi kazanmıştı. Böylelikle Mısır'da ilk kez asker kökenli olmayan bir kiÅŸi CumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸuna oturmuÅŸtu. 

Bu görevi yaklaşık bir yıl yürüten Mursi 30 Haziran 2013'te kitlesel protestolarla karşı karşıya kaldı. Dönemin Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin liderliğindeki ordu bu protestolardan 3 gün sonra yönetime el koyarak Mursi'yi tutuklayıp hapse attı. Mursi hakkında 5 dava açıldı. Mursi sonuçlanan bazı davalarda müebbet, bazılarında idam cezasına çarptırılmıştı. Bu cezalar temyiz edilirken başka bir davada aldığı 20 yıllık hapis cezası ise kesinleşmişti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.