Sosyal Medya

Genel

Yaş ilerledikçe tehdit oluşturan hastalık: Katarakt

Yaşlılık döneminde gözlemlenen rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından olan katarakt, tedavi edilmemesi halinde ciddi boyutlarda görme kaybına yol açabiliyor.



Yaşlılarımızın toplumsal, ailevi ve sosyal yaşama katılmaları, nüfusumuzun yaş ortalamasının gittikçe yükseldiği bu günlerde büyük bir önem taşıyor. İlerleyen yaşlarda gözlemlenen göz hastalıkları, yaşlı vatandaşlarımızın günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

18-24 Mart arasında kutlanan YaÅŸlılar Haftası'nda, Dünyagöz Ataköy'den Op. Dr. Sezgin YıldızbaÅŸ, "YaÅŸlı vatandaÅŸlarımızın, ülkemizde 2050 yılına kadar nüfusun %20'sini oluÅŸturması bekleniyor. YaÅŸlılık döneminde gözlemlenen rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından olan katarakt, tedavi edilmemesi halinde körlüğe kadar gidebilecek ciddi boyutlarda görme kaybına yol açabiliyor. Bu rahatsızlığın önüne geçilmesi için, özellikle ilerleyen yaÅŸlarda yapılacak geniÅŸ kapsamlı bir göz muayenesi çok büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Merdiven altı iÅŸletmelere de dikkat edilmesinin önemle altını çizen Op. Dr. Sezgin YıldızbaÅŸ, "Halkımızın camii ve kahvehanelerden toplayan iÅŸletmelere dikkat ederek, itibar etmemesi gerekiyor. Ne yazık ki bu kurumlar insanlarımızın gözlerini kör edecek kadar saÄŸlıksız ortamlarda ameliyat yapıyor” dedi.

Belirtileri dikkate almak büyük önem taşıyor

18-24 YaÅŸlılar Haftası'nda uzmanlar, ilerleyen yaÅŸlarda gözlemlenen kataraktın vatandaÅŸların yaÅŸamlarında oluÅŸturabileceÄŸi olumsuz etkiler ve kapsamlı bir göz muayenesinin önemi konularında uyarılarda bulunuyorlar. Op. Dr. YıldızbaÅŸ, "Katarakt yıllar boyunca geliÅŸen ve fark edilmesi oldukça zor olan bir rahatsızlıktır. Genetik sebepler, ÅŸeker hastalığı, vitamin eksikliÄŸi, sigara ve alkol tüketimi gibi kiÅŸisel durumların yanı sıra, ultraviyole ışıklara uzun süre maruz kalmak gibi çevresel faktörler de katarakta yol açabiliyor. Bu hastalığın en belirgin belirtileri ise bulanık görme, renklerin olduÄŸundan daha cansız gözükmesi, gece görüşünde ciddi azalmalar, bir gözde çift görme, okumada zorluklar, gözlük numaralarının sık deÄŸiÅŸtirilmesi olarak öne çıkıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Göz muayenesi ve erken teşhisin önemi

Kataraktın yapılacak kapsamlı bir muayene ile teÅŸhis ve tedavisinin mümkün olduÄŸunu belirten Op. Dr. YıldızbaÅŸ, "Göz bebeklerinin büyümesini saÄŸlayan sıvı yardımıyla yapılacak muayenelerde, kataraktın tespit edilmesi mümkün oluyor. Aynı zamanda göz içi basıncını ölçmek için kullanılan tonometri yöntemi de katarakt tespiti için kullanılabiliyor. Erken teÅŸhis edilen katarakt, uygun gözlük, ışıklandırmanın ayarlanması ve parlamaları engelleyen güneÅŸ gözlükleri gibi önlemler ile kontrol altında tutulabiliyor. Fakat ilerleyen ve belirtileri ile hastanın günlük yaÅŸamını etkilediÄŸi saptanan katarakt rahatsızlıklarında, bulanık görmeye sebep olan lensin yapılacak bir operasyon ile alınması gerekiyor”dedi.YaÅŸlılarımızın toplumsal, ailevi ve sosyal yaÅŸama katılmaları, nüfusumuzun yaÅŸ ortalamasının gittikçe yükseldiÄŸi bu günlerde büyük bir önem taşıyor. Ä°lerleyen yaÅŸlarda gözlemlenen göz hastalıkları, yaÅŸlı vatandaÅŸlarımızın günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.