Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'ın radara yakalanmayan uçağı: F-313

İran, yerli imkanlarla geliştirdiği, radara yakalanmayan tek kişilik savaş uçağı F-313’ün (Qaher) üretim aşamasında sona gelindiğini ve bundan sonra test uçuşlarına başlanacağını bildirdi. Açıklamayı İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Hüseyin Dehkan yaptı.



Ä°ran, yerli imkanlarla geliÅŸtirdiÄŸi, radara yakalanmayan tek kiÅŸilik savaÅŸ uçağı F-313’ün (Qaher) üretim aÅŸamasında sona gelindiÄŸini ve bundan sonra test uçuÅŸlarına baÅŸlanacağını bildirdi. Açıklamayı Ä°ran Savunma Bakanı TuÄŸgeneral Hüseyin Dehkan yaptı.

Ãœretim programı ilk kez 1 Åžubat 2013 tarihinde kamuoyuna açıklanan F-313’ün proje yöneticisi Hasan Parvaneh öncüğünde tamamen yerli imkanlarla Ä°ran Havacılık Endüstrileri Örgütü (IAIO), Milli Savunma Bakanlığı ve Ä°ran Hava Kuvvetleri tarafından geliÅŸtirildiÄŸi belirtilmiÅŸti. PL-12 kategorisinde 6 adet havadan havaya füze atma ve iki bin kiloluk iki adet bomba taşıma kabiliyetine sahip olacağı belirtilen uçakta General Electic J85 turbofan motorunun bir türevinin kullanılacağı kaydedildi.

Ä°ran, yerli savaÅŸ uçağı ile ilgili iddialı açıklamalar yapsa da uzmanlar F-313’ün hafif saldırı mı, hava destek mi, silahlı hafif keÅŸif uçağı mı yoksa çok rollü avcı uçağı mı olduÄŸu konusunda şüpheleri var.

İran uçağının beşinci nesil uçakların en önemli aviyonik farkı olan AESA radarını veya normal radarı dahi alamayacak bir burun konisine sahip olduğu, pilotların kabine girmekte bile güçlük çektiği belirtiliyor.

Uçağın kokpitinde çok fonksiyonlu dijital gösterge ve HUD (göz hizasında saydam olup aynı zamanda gerekli parametreleri yansıtan ekran) olmadığı, gövde üstünde ve içeride olan motor hava giriÅŸlerinde de sorun olduÄŸuna dikkat çekiliyor. Askeri uzmanlar F-313’ün normal dördüncü nesil uçaklarla bile kıyaslandığında kapasite olarak yeteriz kalacağına vurgu yapıyor. 

Kaynak:www.kokpit.aero

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.