Sosyal Medya

Ekonomi

Danimarka'da bir ada kendi parasını bastı

Danimarka'ya bağlı Djursland adasında bulunan bir dernek, ekonomide yaşanan sıkıntıyı gidermek için sadece adada kullanılacak olan, Djur adı verilen bir para bastı.



Danimarka'da nüfusu 80 bin olan Djursland adasında bulunana bir dernek, sadece adada geçerli olacak bir para bastı. 'Djur' adı verilen paranın ekonomideki tıkanıklığın önüne geçeceği öngörülüyor.
 
YEREL EKONOMÄ°YÄ° KALKINDIRACAK
 
Danimarka'nın ikinci büyük kenti Aarhus açıklarındaki Djursland adası yerel ekonomide yaşanan tıkanıklığı gidermek için ilginç bir çözüm buldu. Adada faaliyet gösteren bir dernek, yeni bir para birimini kullanıma sokmak için çalışmalara başladı. Djur adı verilen para biriminin sadece adada kullanılacağı belirtiliyor ve yerel ekonomiyi kalkındıracağı öngörülüyor. Djur hazırlıklarında son aşamaya gelinirken, Djurs banknotlarının basımı tamamlandı.
 
UYGULAMADAN UMUTSUZ OLANLAR DA VAR
 
Yeni para biriminin ada halkı arasında birlik, beraberlik ve dayanışma duygusunu güçlendireceği belirtilirken, adada bulunan iki belediyenin başkanları ise projeyi fazla umut verici görmediklerini açıkladılar. Dernek yöneticileri ise benzer bir uygulamanın Almanya - Avusturya sınırında ekonomisi çökmek noktasına gelen bir köyde de yapıldığı ve başarılı sonuçlar verdiğini bildirdi.
 
RESMİ OLARAK TEDAVÜLE GİRMESİ ZOR GÖRÜNÜYOR
 
Derneğin yeni para birimini resmi olarak tedavüle sokması zor görünüyor, zira Danimarka'da para basma yetkisi sadece Danimarka Merkez Bankası'nda bulunuyor. Bin 419 kilometrekarelik bir alana yayılan Djursland adasında 80 bin kişi yaşıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.