Sosyal Medya

Coğrafyamız

Cenevre-4'te 'Esad yanlısı muhalefet' krizi

Suriye sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan Cenevre görüşmelerinin 4. turunda, BM Özel Temsilcisi Mistura'nın Kahire ve Moskova yönetimene yakın, Esad rejiminde sembolik değişiklikler yapılmasını savunan gruplarla temasa geçmesine muhalifler tepki gösterdi.



Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde süren Suriye konulu 4. tur görüşmelerde, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Kahire ve Moskova yönetimlerine yakınlığıyla bilinen gruplarla görüştü. Suriye'deki muhalefetin sözcülerinden Yahya el-Aridi, söz konusu grupların BeÅŸÅŸar Esed rejiminde sembolik deÄŸiÅŸiklikler yapma isteklerinin kabul edilemez olduÄŸunu söyledi. 
 
Rusya ve Ä°ran, Esedsiz geçiÅŸ sürecini rafa kaldırmak için bazı muhalif grupların desteÄŸi ile geçici hükümet kurulmasını savunuyor. Mistura'nın temaslarının bu adıma yönelik olduÄŸu belirtiliyor. 
 
Mistura, görüşmelerin 4. gününde, Kahire ve Moskova yönetimlerine yakınlığıyla bilinen ve kendilerini "muhalif" olarak adlandıran grupların temsilcileriyle bir araya geldi.
 
TSİ 18:30'de Kahire grubu temsilcisi Cihad Makdisi ile görüşen Mistura, TSİ 20:30'da Moskova grubu temsilcisi Hamza Münzir'le bir araya geldi.
 
MUHALEFET TEPKÄ°LÄ°
 
Görüşmeler sırasında AA muhabirine açıklama yapan muhalefetin sözcülerinden Aridi, şunları kaydetti:
 
"(Moskova ve Kahire grupları) Muhalefetin parçası olmak istemiyorlar. Ayrı temsil edilmek istiyorlar. Bu bölünme, çok kötü niyet taşıyor. Gruplardan ziyade, onlardan istifade etmek isteyenlerin, siyasi sürece engel olma niyetlerini taşıyor. Hedefimizi negatif etkiliyor. Söylemleri rejime yakın. Rejimi rehabilite etmek, revize etmek, dönüştürmek istiyorlarsa, biz onu istemiyoruz. Bu dönüştürme meselesi değildir. Bu Cenevre 1 Bildirisi uyarınca siyasi geçişi sağlama meselesidir."
 
Muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), 15-16 Şubat'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta bir araya gelerek, Cenevre 4'e katılacak isimleri belirlemişti.
 
Söz konusu gruplar, muhalefet içerisindeki temsilci sayılarını artırmak ve ayrı birer oluşum olarak yer almayı talep ederken, muhalifler ise bunu bir "sulandırma" girişimi olarak görüyor ve sadece makul şartlarda müzakere heyetine katılmalarına izin veriyor.
 
Sözde muhalif gruplar, son üç yıl içinde Mısır ve Rusya yönetimlerinin desteğiyle, Kahire ve Moskova'da bir dizi toplantı düzenledi.
 
Toplantılarda siyasi geçişe ilişkin tutumlarını ortaya koyan gruplar, Esed yönetiminde yapılacak küçük değişikliklerle geçiş yönetimi oluşturmayı istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.