Sosyal Medya

Güncel

'Azerbaycan'a yan bakanlara karşı sessiz kalmayacağız'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de Hocalı katliamının 25. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programına katıldı. Bakan Zeybekçi, 'Bundan sonra herkes bilsin ki, her kim Azerbaycan'a yan baktı, Türkiye o kadar da sessiz kalmayacaktır' dedi.



Hocalı katliamının 25. yıldönümü nedeniyle Denizli BüyükÅŸehir Belediyesi, Azerbaycan KarabaÄŸ Parkı'nda bir anma programı düzenledi. Programa; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Osman Zolan, Ä°l Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız, Ä°l Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Pamukkale Belediye BaÅŸkanı Hüseyin Gürlesin, Merkezefendi Belediye BaÅŸkanı Muhammet SubaşıoÄŸlu, Bakü Ãœniversitesi'nden Prof. Dr. Adalet Tahirzade, Doç. Seyfettin Altaylı, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


Program, Denizli BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Osman Zolan’ın Hocalı katliamı anıtına çelenk bırakmasıyla baÅŸladı. Åžehitler için saygı duruÅŸunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ile Ä°stiklal Marşı okundu.

Ardından açılış konuÅŸmasını yapan BaÅŸkan Zolan, “Nasıl Bosna’daki dram gözler önüne serildi. Hocalı’da da aylarca yaÅŸanan vahÅŸeti tüm dünya seyretti. Bir gece oraya giderek, çoluk çocuk demeden, genç yaÅŸlı demeden, öldürmekten ziyade gözleri oyularak, cesetler paramparça edilerek, bir vahÅŸeti bir katliamı yaÅŸattılar. Bunları unutmamamız gerekiyor. Biz Azerbaycan ile kardeÅŸiz. Ä°ki devletiz ama kardeÅŸiz” dedi.

Azerbaycan ile Türkiye’nin iki devlet olmanın ötesinde bir hukuklarının olduÄŸunu belirten Vali Ahmet Altıparmak ise, “Azerbaycan denildiÄŸinde iki devlet deniliyor ama bana göre iki devlet bile deÄŸil. Çünkü birinin sıkıntısı diÄŸerinin gücü aynı zamanda diÄŸerini otomatik olarak etkiliyor. Dolayısıyla biz bunu ÅŸimdi yaÅŸamadık, 18.yüzyıldan itibaren yaÅŸadık. Zira o döneme baktığınız zaman, Seyit Onbaşı önderliÄŸinde Rus iÅŸgaline karşı, Erzurum’da birebir savaşıyorlar. Yine her zaman olduÄŸu gibi yine Ermeni ve Rus’un tuzaklarına gelerek katlediliyorlar. Bunun gibi daha çok olay var” diye konuÅŸtu.

"Türkiye, Azerbaycan'a yan bakana sessiz kalmayacaktır"

Tarih boyunca milyonlarca ÅŸehidin olduÄŸunu belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Azerbaycan'ın tüm güzellikleriyle aynı olduÄŸunu ifade etti. Zeybekci, “Son dönemde dost ve müttefik görünen birçok ülke, ‘soykırım’ safsatasıyla Türkiye bazı ÅŸartlara uygun hale getirilmiÅŸti. Biz bu toprakları kanlarımızla aldık. Biz bu toprakları derken de her iki devleti kastediyorum. Her kimin bir talebi varsa, gözü alabiliyorsa, buyursun gelsin. Ama yiÄŸitçe gelsin. Sınırlar konulmuÅŸ aramıza, iki ayrı devlet haline gelmiÅŸiz. Halbuki baktığımız zaman da birbirimizin tıpatıp aynısıyız. Her ÅŸeyimizle aynıyız, güzelliklerimizle aynıyız. Bundan sonra herkes bilsin ki, her kim Azerbaycan'a yan baktı, Türkiye o kadar da sessiz kalmayacaktır. Hiç kimse bunu da unutmasın” ifadelerini kullandı.

"İnsanlık ikiyüzlü olmamalı"

Müslümanlara karşı ne zaman bir katliam iÅŸlense insanlığın sessiz kaldığını belirten Zeybekci, “Ä°nsanlık çift yüzlü olmamalı, iki yüzlü, üç yüzlü, dört-beÅŸ yüzlü olmamalıdır. Ä°nsanlık, Srebrenitsa’da, Bosna’da on binlerce Müslüman katledilirken seyredip de, ondan sonra baÅŸka yerlerde özgürlük, demokrasi ve insan hakları havarisi haline gelmemelidir. Ä°nsanlık, yüz küsur tane kadın, 80 tane çocuÄŸuyla, 600 tane masum insan katledilirken seyredip de ondan sonra metanet, sakinlik veya baÅŸka ÅŸeylerin çaÄŸrısında bulunmamalı. Ä°nsanlık ve insan hakları ikiyüzlü olmamalıdır” dedi.

"Türkiye demokrasiyi, insan hakkını hiç kimseden öğrenecek değildir"

Dünyanın birçok yerinde Türkiye’yi sıkıştırmak için kıvranan devletlerin olduÄŸunu belirten Zeybekci, "Görüyoruz, dünyanın her yerine gittiÄŸimizde kıvranıyor, bir yerlerinden bir ÅŸeyler çıkarmaya çalışıyor. Hukukun üstünlüğü de, insan hakları da, demokrasiden ve demokrasi ilkelerinden ayrılmamak da eyvallah. Türkiye’nin kimseden demokrasiyi, insan hakları, hukukun üstünlüğünü öğrenecek yeri yoktur. Ama sizin bu konuda hassasiyetiniz varsa eÄŸer, Avrupa’daki dostlarımızın 15 Temmuz’da milyonlarca insanımızın o muhteÅŸem zaferine karşı Türkiye’ye yürümüş olması gerekiyordu. Ä°ki gün sonra, üç gün sonra; 'ama', 'fakat', 'lakin'lerle destek verip de, bugün Türkiye’ye kimsenin baÅŸka ÅŸeyler söylemeye hakkı yoktur. Türkiye haklı bir mücadele veriyor. Devlete ve millete kastedenlere karşı hukuk çerçevesinde mücadelesine devam edecektir" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.