Sosyal Medya

Dünya

İskoçya'dan 'Hocalı Katliamı' kararı

İskoçya Parlamentosu’nda Hocalı katliamı ile ilgili karar kabul edildi.



Bu yılın ÅŸubat ayı başında Ä°skoçya parlamentosunda temsil edilen tüm siyasi partilerin genel mutabakatı ile Hocalı Katliamına siyasi deÄŸer verilmesi kararlaÅŸtırıldı. Bu amaçla Hocalı soykırımının 25’inci yıldönümü arifesinde bu olaylara siyasi deÄŸer verilmesi hakkında kararın metni, parlamentonun sitesinde yayınlandı.

Ä°skoçya Parlamentosu üyelerinin mutlak çoÄŸunluÄŸu kendi isimlerini karar tasarısının metnine ekleyerek, tasarının kabulüne destek verdiler. Sözde Ermeni Soykırımını dünyada tanıtmaya çalışıldığını vurgulayan CavanÅŸir Feyziyev,”Düşmanlarımız 100 yıla yakın bir süredir ki, Sözde Ermeni Soykırımı’nı dünyada tanıtmaya çalışıyorlar, çabalar gösteriyorlar. Bazı ülkelerde, Türkiye ve Azerbaycan’a, Türk devletlerine baskı yapmak isteyen ülkeler tarafından onların bu çabaları destekleniyor.

Bunun sonucunda bazı ülkeler bu uydurma soykırım hakkında karar kabul etti” dedi. Feyziyev,”Hocalı Katliamı’nın üzerinden 25 yıl geçmesine bakmayarak bu katliama maruz kalanlar, katliamın canlı ÅŸahitleri hala hayattalar. Biz bu katliamı bütün dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda “Hocalı’ya Adalet” kampanyası çerçevesinde bu katliamı dünyaya tanıtıyoruz.

 

 

"Ä°skoçya Parlamentosu Hocalı Katliamı’nı soykırım olarak kabul etti"

Ä°skoçya Parlamentosu Hocalı Katliamı’nı soykırım, insanlığa karşı suç gibi kabul etti. Bu da Azerbaycan-Ermenistan sorununda Azerbaycan’ın haklı tutumunun kanıtıdır. Biz Ä°skoçya Parlamentosu üyelerine minnettarlığımızı bildiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Kabul edilen kararda Azerbaycan ile Ä°skoçya arasında karşılıklı dostluk ve iÅŸbirliÄŸinin mevcut olduÄŸu vurgulanmakla beraber, geçen yüzyılın 90'lı yıllarında Azerbaycan'ın DaÄŸlık KarabaÄŸ bölgesinde gerçekleÅŸtirilen iÅŸgal kötülendi. Parlamento üyelerinin yüzde 80’inin lehine olduÄŸu kararda Hocalı soykırımını yapanların savaÅŸ suçları ve insanlığa karşı suç olarak deÄŸerlendiriliyor. Gelecekte bu tür olayların dünyanın hiç bir yerinde baÅŸ vermemesi için böyle bir kararın kabul edilmesinin gerekliliÄŸi belirtildi.

Kararın bir örneÄŸi Ä°skoçya Parlamentosu’nda temsil edilen tüm siyasi partilerin yöneticileri tarafından Ä°skoçya parlamentosunda olan Azerbaycan’ın Ä°ngiltere BirleÅŸik Krallığı’ndaki Büyükelçisi Tahir Tağızade, Azerbaycan-Ä°ngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu BaÅŸkanı, Milletvekili CavanÅŸir Feyziyev, Ä°skoçya Azerbaycan TopluluÄŸunun BaÅŸkanı Fuad Elekberov’a sunuldu. Kasım 2016’da Tağızade, Milletvekili CavanÅŸir Feyziyev Ä°skoçya’ya bir ziyaret gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Ziyaret sırasında Ä°skoçya Parlamentosu'nda bir dizi görüşmeler yapıldı.

Görüşmelerde Ä°skoçyalı parlamenterlere verilen detaylı bilgiler doÄŸrultusunda bu yılın Åžubat ayının baÅŸlarında Ä°skoçya parlamentosunda temsil edilen tüm siyasi partilerin genel mutabakatı ile Hocalı Katliamı’na siyasi deÄŸer verilmesi kararlaÅŸtırıldı ve bu amaçla Hocalı soykırımının 25. yıldönümü arefesinde bu katliam hakkında kararın metni parlamentonun sitesinde yayınlandı.

Öte yandan Hocalı Katliamında Ermenistan tarafından Azerbaycan kenti olan Hocalı’nın iÅŸgali sonucunda 26 Åžubat 1992’de 613 kiÅŸi katledildi. Katledilenlerden, 63'ü çocuk, 106'sı kadın, 70'i ise yaÅŸlı insanlardan oluÅŸuyor. Katliamda, 487 kiÅŸi yaralanmış, bin 275 kiÅŸi de rehin alınmıştı. 150 kiÅŸiden ise hala bir haber alınamadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.