Sosyal Medya

Kürsü

Selahaddin E. ÇAKIRGİL: Şeyh Ömer Abdurrahman.. Ve Temel ağabey üzerine..

Emperyalist dünyada, -gözleri görmediği, âmâ olduğu için-, ‘Kör Ömer' diye maruf Mısırlı Şeyh Ömer Abdurrahman, B. Amerika‘nın Kuzey Carolina eyaletinde 20 seneyi aşkın bir zamandır tutulduğu zindanda dünyayaelvedâ eylemiş..



Åžeyh Ömer,Kahire’de, Enver Sedat’ın hele de ‘Camp David AndlaÅŸması'nı imzalayarak sionist Ä°srail rejimini resmen tanıyan ilk arab rejimi olması hasebiyle ateÅŸli, hiddetli ve öfkeli vaazlarıyla şöhret kazanmış bir simâ idi.
 
Ãœzerindeki baskılar artınca Sûdan‘a gitmiÅŸti.. Orada bir süre kaldıktan sonra, komunist Sovyet Rusya Ä°mparatorluÄŸu'nun iÅŸgaline karşı mücahede eden müslüman savaşçılara destek vermek üzere Afganistan’a geçti.
 
Oradaki hitabeleri de etkileyiciydi. Abdullah Azzâm ve Usâme bin Laden gibi, arab diyarlarından gelmiş mücadele adamlarının bir diğeri de artık Ömer Abdurrahman idi.. Bu durum, komunizmi altetmek için her imkândan faydalanmaya çalışan kapitalist USA emperyalizminin de dikkatinden kaçmayacaktı elebette..
 
***
 
Åžeyh Ömer Sûdan'a döndüğünde, Khartoum’daki Amerikan  ElçiliÄŸi, kendisine Amerika’da süresiz ikamet imkanı tanıyan bir vize takdim edince,  o da B. Amerika’ya gitti.
 
Åžeyhimiz, ilk gittiÄŸi andan itibaren Amerika’yı çok sevmiÅŸ ve verdiÄŸi bir röportajda ‘Amerika’nın Avrupa gibi olmadığı, tam bir özgürlük diyarı olduÄŸu' gibi sözler etmiÅŸti.
 
Ama, 11 Eylûl 2001 Saldırıları’ndan 8 yıl önce 1993’de New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin altında bomba yüklü bir aracı patlattığı ileri sürülen Pakistanlı bir sanığın eylemini Åžeyh Ömer’in ateÅŸli vaazlarından etkilenerek yaptığının belirlendiÄŸi iddiası üzerine, Åžeyh Ömer, o hadiseyle direkt hiçbir bağı olmadı halde ‘toplumu terörize etmeye müsaid konuÅŸmalar yapmak' suçlamasıyla müebbed /ömür boyu hapse mahkûm edilmiÅŸti.
 
Amerika’yı, ‘Özgürlükler diyarı' sanmanın bedeli çok ağır olmuÅŸtu. Yine de, dünyayı gözleri görenlerin çoÄŸundan daha iyi görmüştü.
 
Åžeyh Ömer‘in nihayet 18 Åžubat 2017 günü vefat ettiÄŸi açıklandı.
 
Allah rahmet eyleye..
 
Temel Ağabeye, hayır temennilerimle
 
Temel Karamollaoğlu birkaç aydır, SP'nin başında bulunuyor.
 
Temel aÄŸabeyle çok eskilere dayanan bir âşinalığımız vardır. Aslında o, çok faydalı olabileceÄŸi bir baÅŸka siyasî zemin varken, bir  ‘Mütekaid Siyasetçiler Kulübü'ne dönüşen bir yere demir attı. 
 
Temel aÄŸabey, başında bulunduÄŸu siyasî kuruluÅŸun 16 Nisan’da yapılacak referandumda ‘Hayır!' diyeceÄŸini açıklamış.. Bir görüş mes’elesidir, saygı duyulur.
 
Nitekim, bu satırların sahibi de, saltanat geçmiÅŸimizde bile görülmeyen katı bir ideolojik saltanat ve tek kiÅŸi tahakkümü altındaki son 90 yıllık dönemin biraz daha yıpratılabileceÄŸi ümidiyle, referandumda ‘Evet!‘  diyeceÄŸini açıklamıştır.
 
***
 
Ama ben bu vesileyle Temel ağabeyi, bir hatırayı hatırlamaya çağırıyorum. Umarım unutmamıştır.
 
Temel aÄŸabey, 1990’ların başında Sivas Belediye BaÅŸkanı iken, Tahran’a geldiÄŸinde fakir’i de buldu.
 
AkÅŸam görüşmeyi kararlaÅŸtırdık. Ancak, akÅŸamleyin, Batı Avrupa ülkelerinden gelen ve politik konularda çok radikal söylemleri olan 20’den fazla genç de misafirim olacaktı. Bu durumu Temel aÄŸabey’e söyleyip, ‘Sanırım seni epeyce sıkıştırırlar. Rahatsız olacaksan seninle yarın görüşelim..' dedim.
 
Temel aÄŸabey, ‘EleÅŸtirsinler, faydalanırım' dedi.
 
Akşam.. Genç arkadaşlar beklendiği üzere hızlı bir dalış yaptılar ve Temel ağabeye de veryansın ettiler. O, sabırla dinledi.
 
Ama genç arkadaşlar hızlarını kesmiyorlardı. Sonunda Temel ağabey dedi ki:
 
‘KardeÅŸler, bizim nesilden bundan fazlasını beklemeyin.. Biz bu mücadadeleyi bugünlere getirebildik. Ama, yarınlarda daha iyisini yapabilecek birileri çıkar da, onlara muhalefet edersek, bizi o zaman suçlayın..'
 
Böylece, söylenecek başka söze hâcet kalmamıştı.
 
***
 
Temel aÄŸabey,  bilmiyorum, hatırladın mı o geceyi.. Ve orada verdiÄŸin ölçülere göre birileri çıkıp da, hayal bile edemiyeceÄŸimiz nice hedeflerimizi hayata geçirmemiÅŸ midir?
 
Allah iyiliğini, hayrını versin, Temel ağabey..
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.