Sosyal Medya

Güncel

Artık 'tarlada 1, pazarda 7 lira' olmayacak!

‘Hal Yasası’nda değişikliğe gidiyor. Hal Yasası değişikliğiyle her ilçede hal olmayacak, büyük haller oluşturulacak ve aracı sayısı azaltılacak.



Hal Yasası’nda yapılacak deÄŸiÅŸikliklerle ilgili bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Hal Yasası deÄŸiÅŸikliÄŸiyle aracı sayısı azaltılacak. Her belde ve ilçede hal olmayacak, büyük haller oluÅŸturulacak. Kafa karışıklığını gidermek için ürün sınıflandırmasına gidilecek. Örnek pazar yerleriyle pazarcılığa yeni koÅŸullar getirilecek” dedi.

hal

HAL SAYISI AZALACAK

Bülent Tüfenkci, Meclis’te bir grup gazeteciyle sohbetinde, referandumdan sonra yasalaÅŸtırılması planlanan bu çalışmayla ilgili olarak, “Her belde ve ilçede hal istemiyoruz. Mümkün olduÄŸu kadar halleri toparlayıp derleyip büyük hal olsun istiyoruz. Bir nevi fiyatların belirlendiÄŸi alan olsun istiyoruz. Bununla ilgili düzenlememiz var” dedi. Bu alanda kayıtsızlıktan kaynaklanan haksız rekabet de istemediklerini belirten Tüfenkci, “Önceki yasayla yüzde 52’ye yakın kayıt altına almıştık, ÅŸimdi bu oranı yüzde 80-85’lere çekmeyi hedefliyoruz. Ayrıca pazar alanları ve pazarcılarla ilgili de yeni düzenlemeye giderek bunlarla ilgili belli koÅŸul ve nitelikler getirmeyi, mesela örnek pazarlar kurarak belediyelerimize ve pazarcı esnafımıza örnek olmasını istiyoruz. Bu konuda bir teÅŸvik mekanizması da getirilmesi lazım” görüşünü savundu.

sebze

ÃœRÃœN SINIFLANDIRMASI

Tüfenkci, ÅŸunları söyledi: “Sebze ve meyvede çok çeÅŸit var. Mesela bir domatesin 10 çeÅŸidi bulunuyor. Bunları sınıflandırıp kafa karışıklığını gidermek istiyoruz. 50 kuruÅŸa üretilen domates ile 2 kuruÅŸa üretilen sınıflandırılmış ve cinsi farklılaÅŸtırılmış domatesi aynı tutmamak lazım. Ãœrünlere cinsleri itibariyle etiket vererek daha belirgin hale getireceÄŸiz. Bunu tüketici nezdinde bilinç haline getirmek gerekiyor. Aksi takdirde 1 liraya da biber var, 2 liraya da biber var. 2 liraya üreten de ‘biber ürettim’ diyor, 1 liraya üreten de ‘ben biber ürettim’ diyor. Yine sınıflandırırken ambalaj kriterlerini de beraberinde getirmek istiyoruz.

TÃœKETÄ°CÄ°YE YANSIYACAK

Standartları getirirken ekstra maliyet ile getirmek istemiyoruz. Dolayısıyla üretici birliklerini vergisel anlamda daha avantajlı hale getirmek istiyoruz. Buradan da amaç özellikle bizim çiftçilerimiz küçük çiftçiler bunları üretici örgütleri vasıtasıyla bir araya getirerek aradan tüccarları kaldırmak istiyoruz. Avansları da bu örgütler üzerinden vermek istiyoruz. Böyle bir çalışmayı referandumdan sonra getirmiÅŸ olacağız. AraÅŸtırmalara göre sebze ve meyvenin toplanmasından markette istiflenmesine kadar olan süreçte yüzde 25, bir baÅŸka araÅŸtırmaya göre yüzde 48 oranında kayıp-kaçak yani fire var. Bu da maliyet olarak yansıyor. Bunu önlersek direk tüketici ucuz olarak alacak. Siz aradakilerin kazançlarını dağıttığınızda üreticiye ve tüketiciye yansıyacak. Amacımız daha ucuz tüketimi saÄŸlamak.”

GDO’LU ÃœRÃœN SAYISI AZALACAK

GÃœMRÃœK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, GDO’lu ürünlerle ilgili de çalışmalar yapıldığını açıkladı. Tüfenkci, GDO’lu ürünleri minimuma indirmeye yönelik çalışmalar yapıldığını dile getirerek, “Bu ürünlerin gerçekten saÄŸlık üzerinde etkileri var mı, ülkede ne kadar GDO’lu ürün var, bunların ne kadarı piyasaya arz ediliyor, bütün bunlarla ilgili Tarım Bakanlığı ile yakın temas içinde çalışıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.