Sosyal Medya

Güncel

Gambiya yeniden Ä°ngiliz mi oluyor?

İngiltere, Batı Afrika ülkesi Gambiya'nın İngiliz Milletler Topluluğu'na (Commonwealth) yeniden katılacağını bildirdi



1 Aralık'da yapılan seçim ile birlikte Gambiya'nın lideri Yahya Jammeh'i koltuÄŸundan eden baÅŸkan Adama Barrow kendisiyle ilgili yüksek beklentileri karşılaması konusunda yoÄŸun bir sürece girdi.

"Yeni Gambiya'ya Hoşgeldiniz" sloganı ile yola çıkan eskiden emlakçı olan Barrow pazartesi günü ülkenin uluslararası ceza mahkemesinden geri çekilme kararını durdurarak rotayı ters çevirdi ve Avrupalı ülkelerle daha iyi ilişkiler kuracağını vaadetti.

Barrow perÅŸembe günü AB'nin uluslararası iÅŸbirliÄŸi ve kalkınma için komisyon üyesi Neven Mimica'ya verdiÄŸi demeçte, 20 yıllık AB ile pek anlaÅŸamayan Jammeh yönetiminin ardından AB'den ülkede yapılacak yenilikler sözü karşılığında 77.8 milyon dolar hibe  sözleÅŸmesi imzaladı. 

Gambiya'yı uzun bir süre idare eden ve renkli kiÅŸiliÄŸi ile dikkatleri çeken eski lider Jammeh, AB tarafından insan hakları ihlali yaptığı yönünde eleÅŸtriliyordu. Jammeh 2015 yılında ülkesinde Ä°slam Cumhuriyeti ilan etmiÅŸti.

Eşcinsel hakları konusunda AB ile anlaşamayan Jammeh'in yerine gelen Barrow'un ise ilk işi sözkonusu suça karşı olan cezai yaptırımları yumuşatmak oldu.

Ä°NGÄ°LTERE'DEN TAM DESTEK

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson, salı günü Gambiya'yı ziyaret ederek "BaÅŸkan Barrow Gambiya'yı Commonwealth'e geri götürmeye kararlıdır ve Commonwealth (Ä°ngiliz Milletler TopluluÄŸu) Gambiya'yı geri kabul etmeye hazırdır" dedi. Johnson, süreci "hızlandırmak" için mümkün olan her ÅŸeyi yapmaya söz verdi

Ziyaret, İngiltere'nin Gambiya'ya olan ilk ziyareti oldu ve 1965'te bağımsızlığını kazanmasının ardından Gambiya'yı ziyaret eden ilk İngiliz Dışişleri Bakanı Johnson oldu.

Gambiya'nın yeni hükümetinin ülkeyi ileriye taşımak istediğini belirten Johnson, "Birleşik Krallık da Gambiya'ya, eğitim, altyapı ve turizmi canlandırma konularında yardımcı olacak. Güzel bir haberim var. Harika olan İngiltere Büyükelçiliğimiz, bir kez daha Yüksek Komiserlik olacak çünkü Gambiya, İngiliz Milletler Topluluğu'na tekrardan katılıyor." dedi.

İngiliz Milletler Topluluğu, birçoğu Britanya İmparatorluğu'nun eski sömürgeleri olan devletlerin oluşturduğu 52 üyeli bir koalisyon.

Gambiya, önceki devlet başkanı Yahya Jammeh döneminde 2013 yılında topluluktan çıkmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.