Sosyal Medya

Dünya

Avrupa'dan Ä°srail'e konut tepkisi!

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İsrail'in işgâl altındaki Filistin topraklarında yasa dışı 2 bin 500 konutun inşasına onay vermesinin üzüntü verici olduğunu ve uygulanabilir iki devletli çözüm beklentisini ciddi zarara uğrattığını söyledi.



Mogherini yazılı açıklamasında, Ä°srail hükümetinin "yasa dışı" bir ÅŸekilde 22 Ocak’ta DoÄŸu Kudüs’te 566, 24 Ocak’ta Batı Åžeria’da 2 bin 500 konut inÅŸasını duyurduÄŸunu hatırlattı. Ä°srail'in bu davranışının iki devletli çözüm beklentisine ciddi zarar verdiÄŸini belirtti.

Mogherini açıklamasında, bütün seviyelerde devamlı ve ciddi uluslararası kaygı ve itirazlara rağmen İsrail'in yerleşim politikalarını bu şekilde sürdürmesinin "üzüntü verici" olduğunu belirterek BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına göre İsrail'in devam eden yerleşim yeri politikasının uluslararası hukuka göre "yasa dışı" olduğunun altı çizdi.

AB politikasının Ä°srail'in bu yerleÅŸim politikalarının tam tersi yönde olduÄŸuna dikkat çeken Mogherini, tüm tarafların meÅŸru isteklerine uygun olarak kalıcı barışın saÄŸlanabilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduÄŸunu ifade etti.Türkiye de, Ä°srail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleÅŸimlerde 500'den fazla yeni konut inÅŸasına onay vermesini kınamıştı.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesi, geçen Pazar günü Doğu Kudüs'te yeni konutların inşasına onay vermişti. Komite Başkanı Meir Turgeman açıklamasında, bu onayın daha önce gerçekleştirileceğini ancak siyasi nedenlerle ABD Başkanı Donald Trump'ın görevine başlamasına kadar ertelendiğini belirtmişti. Belediyenin Kudüs'te 11 bin konut inşasına daha onay vereceğini ifade etmişti. Turgeman daha önce, Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin Doğu Kudüs'te yeni Yahudi yerleşim birimleri inşasının önünü açacağını kaydetmişti.

Zira ABD Başkanı Donald Trump seçim kampanyalarında, "İsrail'in Filistin topraklarında inşa ettiği Yahudi yerleşim birimlerinin, barış görüşmelerine engel teşkil etmediğini" savunmuştu.

"Engelleri ortadan kaldıracağım"

Ä°srail Kanal 2 televizyonunda yer alan habere göre de Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuÅŸmada, DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria'da Yahudi yerleÅŸim birimleri inÅŸa politikasına yönelik engelleri ortadan kaldıracağını söylemiÅŸti.

Binyamin Netanyahu, gelecek dönemin "ilelebet sürecek yerleşim birimlerini inşa çalışmalarına sahne olacağını" ifade etmişti.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail işgâli altında. Doğu Kudüs'te 200 bini, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci var. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Kaynak: AA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.