Sosyal Medya

Dünya

Avrupa Konseyinde PKK tehdidi anlatıldı

Avrupa Konseyinde düzenlenen panelde, PKK’nın Avrupa’daki faaliyetleri ve ortaya koyduğu güvenlik sorunları anlatıldı



Avrupa Konseyinde düzenlenen panelde, PKK’nın Avrupa’daki faaliyetleri ve ortaya koyduÄŸu güvenlik sorunları anlatıldı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal AraÅŸtırmalar Vakfı (SETA) ile Adalet, EÅŸitlik ve Barış Konseyi (COJEP) tarafından Avrupa Konseyinde düzenlenen, “Avrupa’da PKK ve güvenlik sorunları” konulu panelin moderatörlüğünü Åžakir Çolak yaptı.

Panele SETA araştırmacısı Enes Bayraklı ve Fransa Savunma Bakanı Danışmanı Recep Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Strazburg'da devam eden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulunun çalışma döneminde düzenlenen panelde, ülkelerin son zamanlarda terörle mücadele için yeni arayış ve iş birliği içerisinde olduğu vurgulandı.

AK Parti EskiÅŸehir Milletvekili ve AKPM Türkiye Delegasyonu Ãœyesi Emine Nur Günay, açılış konuÅŸmasında, PKK’nın faaliyetlerinin sadece Türkiye için deÄŸil, Avrupa için de büyük bir tehdit ve sorun olduÄŸunu belirterek, Türkiye ve Avrupa’nın teröre karşı savaşının ortak olduÄŸunu fakat örgütün Avrupa ülkelerinde serbestçe faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

"TÃœRKÄ°YE AVRUPA'DAN PKK'YA KARÅžI SÄ°YASÄ° Ä°RADE Ä°STÄ°YOR"

Panelin konuÅŸmacılarından SETA araÅŸtırmacısı Enes Bayraklı, yaptığı açıklamada, PKK'nın, El Kaide, DEAÅž gibi terör örgütlerinden çok daha eskilere dayanan bir geçmiÅŸi olduÄŸunu kaydederek, “Avrupa aslında terör saldırılarıyla yeni yüzleÅŸirken Türkiye çok uzun dönemdir bu mücadeleyi devam ettiriyor. Bir de bütün bunların üstüne DAEÅž eklendi. Üç tane büyük terör örgütüyle Türkiye aynı anda mücadele ederken, diÄŸer taraftan da bazı aşırı sol, marjinal terör örgütleri de var bildiÄŸiniz gibi. Bunların hepsini bir araya getirdiÄŸiniz zaman Türkiye gerçekten çok büyük bir tehditle karşı karşıya. Maalesef biz müttefiklerimizden, NATO, Avrupa BirliÄŸi ve Avrupa Konseyi gibi 50 yılllık müttefiklerimizden yeterince desteÄŸi göremiyoruz. Aslında Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden beklediÄŸi ÅŸey çok basit. Türkiye Avrupa’dan PKK’ya karşı bir siyasi irade göstermesini istiyor.” ifadesini kullandı.

"PKK AVRUPA İÇİN ARTAN BİR TEHDİT"

Örgütün Fransa’daki geçmiÅŸi ve mevcut durumu hakkında bilgi veren Fransa Savunma Bakanlığı Danışmanı Recep Yılmaz da, Kürt halkı ile PKK'nın maksatlı olarak birbirine karıştırıldığını belirterek, “Kürt nüfusun Avrupa’daki sayısı büyük bir kısmı Almanya’da olmak üzere yaklaşık 1,8 milyon civarındadır. 1980 darbesi sonrası Avrupa’ya göçen sol görüşlü Türklerin arasına karışarak gelmiÅŸlerdir. Avrupa’da PKK sempatizanı Kürt sayısının 50 bin olduÄŸu bilinmektedir. Bu rakamdan da sadece 11 binin destekçi olduÄŸunu söyleyebiliriz. Bu da PKK’nın Kürtlerin temsilcisi olduÄŸu iddiasını çürütüyor.” dedi.

Yılmaz, PKK’nın Avrupa için artan bir tehdit olduÄŸunu, bunu son dönemde Avrupa ülkelerinin de fark etmeye baÅŸladığını dile getirerek, “Silah kaçakçılığı, uyuÅŸturucu kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, kara para aklama, yardım kampanyası gibi yöntemlerle örgüte Avrupa’da maddi gelir saÄŸlamaktadırlar. Alman adaletine göre ülkede ele geçen uyuÅŸturucunun yüzde 80’i PKK ile ilgili. Ä°ngiltere’de de benzer bir rakam söz konusu.” bilgilerini paylaÅŸtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.