Sosyal Medya

Güncel

İlk anketler gelmeye başladı!

SONAR araştırma şirketi referanduma gitmeye hazırlanan anayasa değişiklik teklifi ile ilgili araştırmalarına devam ediyor.



Şirket Başkanı Hakan Bayrakçı yaptıkları son 2 haftalık araştırmalarda "hayır" oylaırnın oranlarının yükseldiğini belirtti.

Aydınlık yazarı İsmet Özçelik, Bayrakçı'nın konu ile ilgili görüşlerini köşesinden aktardı.

"Şu aralar Türkiye ile ilgilenen herkes referanduma yoğunlaşmış durumda. Yabancı ülkeler, yerli, çokuluslu şirketler anket üstüne anket yaptırıyorlar. Önlerini görmeye çalışıyorlar. İlk gelen bilgiler ilginç. Genelde 'evet' oyları 'hayır'a göre 1-2 puan yukarda görünse de 'kesin' oylarda durum farklı. 'Evet' yüzde 30'larda seyrederken, 'hayır' oyları yüzde 40'larda. Yani, 'hayır'cılar 'hayır' konusunda net. Ancak 'evet'çiler için aynı durum geçerli değil.

Bu durumu kamuoyu araştırma şirketleri yöneticilerine sordum. 'Hayır'cılar kararlı, ‘evet'çiler kararsız' diye özetlediler. 'Hayır' oylarının gerilemeyeceğini, ama 'evet' oylarının oynak olduğunu bildirdiler.

​SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı ile de konuştum. Değerlendirmeleri özetle şöyle: '2-3 yıl önce yaptığımız anketlerde, seçmenin yaklaşık yüzde 70'i başkanlığa karşıydı. Ama sonra bu oran yavaş yavaş düştü. 15 Temmuz'la birlikte başa baş hale geldi. Arkasından başkanlığa ‘evet' diyenler öne bile geçti. Son bir iki haftada ‘hayır' oylarında tekrar yükselme başladı. Bunda anayasa değişikliği Meclis'te görüşülürken yapılan tartışmalar ve televizyonlarda yayınlanan anayasa oturumlarının etkili olduğunu düşünüyorum.'"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.