Sosyal Medya

Kürsü

Abdurrahman Dilipak: Herkes Atlantik ötesinden gelecek haberi bekliyor!

Son haber, ABD, Astana’da yapılacak olan Suriye zirvesine heyet göndermeyecek. Bunun iki anlamı var: 1-İlgilenmiyorum... Başka, daha ciddi işlerim, önceliklerim var; 2-Siz kim oluyorsunuz da beni davet ediyorsunuz. Nasıl anlarsanız anlayın..



ABD’nin derdi, dünyayı gerdi! N’olacak bu ABD’nin hali. Herkes Atlantik ötesinden gelecek haberi bekliyor.. Hadi biz FETÖ, PYD, Suriye politikası ile ilgili olarak “Beyaz Adam” ya da “Sam amca”, namı diÄŸer “Sarı saçlı adam”ın tavrını bekliyoruz.

Sahi Fitch ne yapacak bakalım. Hani, Türkiye’yi bırakıp kendi içlerine baksalar. ABD’nin kredi notu üzerinde düşünseler.. Åžu “kaydi para”, “karşılıksız para” konusu üzerine yoÄŸunlaÅŸsalar biraz. Mesela LÄ°BOR  konusundan yola çıkarak, Ä°ngiliz Of-Shorelerinde dönen dolaplara kafa yorsalar biraz.. 

Obama’yla kıyaslandığında, Trump’a ilgi azdı. Daha tören baÅŸlarken protestolar da baÅŸladı.  Bir gün sonra dünya ayaÄŸa kalktı! Kadınlar protesto eylemlerinde başı çekiyorlar.. Ama erkekler de eylemlere destek veriyorlar..

Konu ile ilgili ilk gelen haberler şöyle: “Trump’ın ABD baÅŸkanlığındaki ilk gününde sayıları 2 milyonu bulan kadınlar, Avustralya’dan Kenya’ya, Hindistan’dan Ä°ngiltere’ye, Sırbistan’dan ABD’ye dünya çapında yürüyüş gerçekleÅŸtiriyor. Gösterilerde ‘FaÅŸizme hayır, Trump’a hayır’ sloganları atılıyor. Öte yandan ABD’nin baÅŸkenti Washington’daki gösteriye yarım milyon insanın katılması bekleniyor. Yürüyüşte yer alacak ünlüler arasında ÅŸarkıcı Katy Perry, oyuncu Scarlett Johansson ve komedyen Amy Schumer de var.”

Dünyada 2 milyondan fazla kadın, Trump’a karşı yürüyor. Avustralya Melbourne’den baÅŸlayan gösteriler ABD’nin baÅŸkenti Washington’a kadar uzandı. Kenya, Gana, Filipinler, Hindistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Endonezya, Lübnan, Güney Afrika, Arjantin, Ä°spanya, Ä°sveç, Ä°rlanda, Sırbistan, Almanya, Ä°talya, Çekya ve Ä°ngiltere’nin de bulunduÄŸu ülkelerde devam eden protestolara erkekler de destek veriyor. Basın ve STK’lar da bu eylemlere destek veriyor.. Afrika, Asya, Güney Amerika nisbeten daha sakin. ABD ve Avrupa’da protestolar yoÄŸun. Özellikle ABD’nin California, Oregon, Washington ile Pensilvenia, Newyork, New Jersey, Virginia, N.Carolina, Georgia hattında protestolar çok daha yoÄŸun.

“Trump’ın aÅŸkı” Ä°ngiltere›den Trump’a yoÄŸun tepki var. Özellikle Bretix sonrası, AB ile birlik olmak isteyenlerden, AB’yi ve NATO’yu küçümseyen Trump’a büyük tepki var! Londra’da ABD BüyükelçiliÄŸi önünde baÅŸlayan gösterilere katılan halkın yürüyüşünün son durağı ünlü Trafalgar Meydanı’ydı. ‘Irkçılığa hayır, Trump’a hayır’, ‘Çöplük Trump’ sloganlarının atıldığı Gösteriye 100.000’den fazla insan katıldı. Gösteriye, Londra Belediye BaÅŸkanı Sadık Han, eÅŸi Saadiya da katıldı. “Ä°nsan hakları” için yürüyen kadınlar, “göçmen ve Ä°slam karşıtı ABD lideri”ni eleÅŸtiren pankartlar taşıdılar. Bu kadar kısa sürede, bu kadar büyük bir gösterinin gerçekleÅŸtirilmesi de elbette dikkatlerden kaçmaması gereken bir konu. Bunun anlamı ÅŸu; Trump’a karşı uluslararası bir lobi harekete geçmiÅŸ durumda ve bu durum yakın bir gelecekte ABD de, hoÅŸa gitmeyecek geliÅŸmelerin yaÅŸanmasının kaçınılmaz olduÄŸunu iÅŸaret ediyor. Protesto eylemlerinin sadece tek mekanda olmaması, ülkenin birçok yerinde benzer gösterilerin yapılması da dikkat çeken bir baÅŸka nokta..

Bakın bu yürüyüşlerin bileÅŸenleri arasında liberaller, anti faÅŸist grublar, ayırımcılığa karşı çıkan insan hakları savunucuları da var. Ä°slamofobia’ya ve yabancı düşmanlığına karşı çıkan insanlar da var. Göstericilerde ağırlık kadınlarda ve gençlerde. Bir anda bütün dünyaya yayılan bir hareket bu. Yarın Avrupa’da da benzer yürüyüşler yapılmaya baÅŸlarsa ÅŸaşırmamak gerek.

Bu insanları sokaÄŸa çıkmaya ikna etmek zor deÄŸil.. Zaten insanlar patlama noktasına gelmiÅŸ. Ama bunları yarın evlerine dönmeye ikna edemeyebilirsiniz.. Bu hareket “68 kuÅŸağı” olarak bilinen liberal sol ayaklanmaya benzemiyor.. Daha renkli bir profil sözkonusu.. 68 kuÅŸağı erkek ağırlıklı idi, bu kadın. O sol bir baÅŸkaldırı idi, bu daha genel, çoÄŸul.

Tabii düşünmek gerek, bu gösterilerin adresi niye Fransa, İtalya, Almanya değil de hareketin en yoğun olduğu ülke İngiltere?

Yürüyüşü organize edenler sosyal medya üzerinde örgütlenmiÅŸler.. Washington’daki yürüyüşe 500 binden fazla insan katılmış. Ve bunların çok büyük bir bölümü kadın! Gösteride yer alanlar arasında birçok ünlü de var. Bunlar arasında ÅŸarkıcı Katy Perry, oyuncu Scarlett Johansson ve komedyen Amy Schumer de olduÄŸu basında haber oldu. ABD’nin baÅŸkentindeki gösterilerle ilgili bir baÅŸka çarpıcı bilgi ise göstericilerin çoÄŸunun baÅŸka eyaletlerden geldiÄŸi.

Trump fincancı dükkanına giren fil gibi. Hemen kabinesini ve yakın çalışma arkadaşlarını belirledi, ardından beyaz sarayın internet sitesi değiştirdi. Şimdi de, Obama döneminin izlerini silmek ve devam eden uygulamalarını durdurmak için harekete geçti.

Trump’ın bugün için hazırlandığı anlaşılıyor.. Bir yandan brifingler alıyor, bir yandan da radikal adımlar atıyor.. Kimsenin eleÅŸtirisini de dinlediÄŸi yok. Zaten onları biliyor ve bekliyor.. Kendinden emin ve kararlı gözüküyor. Atadığı isimler de kendisi gibi inatçı, radikal tipler..

Görünen o ki, bugün, düne göre ABD’de ipler daha da gerilmiÅŸ durumda. Bu durum AB ve NATO’da, uluslararası örgütlerde ciddi bir kaygıya sebeb oluyor..

ABD’de yaygın kanaat, ABD için gelecek günlerin geçen günleri aratacağı yönünde..

Alman YeÅŸiller Partisi Meclis Grup BaÅŸkanı Katrin Göring-Eckardt, dünyanın kendisini “siyasi tavırları ve eylemleri öngörülemez Trump’a” hazırlaması gerektiÄŸini söyledi. Trump’ın bir süre önce Bild gazetesine verdiÄŸi mülakatta NATO’yu ‘köhne’, AB’yi ise ‘önemini yitirmiÅŸ kurum’ olarak nitelendirmesi ve Merkel’in 2015’de mültecileri kabul etme kararını ‘vahim bir hata’ olarak tanımlaması Berlin’de tepkilere neden olmuÅŸtu. 

Anlaşılan Trump ve ABD daha çook haber olacak bu gidiÅŸle. Adam “artist”. Selâm ve dua ile.

YENÄ° AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.