Sosyal Medya

Güncel

Trump'a Türkiye yolunda kurulabilecek tuzaklar - Burhaneddin Duran

ABD'nin yeni başkanı D. Trump dün Kongre'de yemin ederek göreve başladı. Demokratların organize ettikleri "seni istemiyoruz" protestoları eşliğinde...



Trump'ın müesses nizamın kurumları ve Obama'nın mirası ile hesaplaşması kolay olmayacak. Yeni Başkan, tıpkı Obama gibi, düzenleyici işlem yapma yetkisini (executive order) hızlıca kullanarak kendi farkını gösterecek. Ancak yine de kurumların direnci önemsenmeli. Zira Rusya ile ilişkiler konusundaki ilginç olaylar aslında kurumların direncine uyanık olunma ihtiyacını gösterdi.
Rusya lideri Putin'in dikkatli davranması ile kriz ortaya çıkmadı. Ve Trump ile olumlu bir sayfa açma iradesinin baltalanmasına fırsat vermedi. Trump da ısrarla ve özenle Putin hakkında olumsuz cümle sarf etmedi.

***

Trump kabinesi Türkiye politikasındaki "farkını" oluşturma sürecinde de benzer bir dikkat göstermek durumunda. ABD'nin Obama döneminde Ortadoğu'da kaybettiği ağırlığını yeniden kazanması için Trump'ın Türkiye ile ilişkilerde tamirat süreci yürütmesi lazım.
Gidişat olumlu... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilişkilerin onarılması konusunda pozitif bir tutum ve beklenti içinde olduğu biliniyor. Başbakan Yıldırım da Ankara'nın beklentisinin PKK-YPG'ye desteğin kesilmesi ve Gülen'in iadesine odaklandığını geçen gün açıkladı.
Yine Trump'ın çevresinden de Türkiye ile yeni bir sayfa açma yönünde olumlu sinyaller geliyor. Ancak muhtemel yol kazaları için dikkat edilmesi gereken hususlar var.
Yönetimi devreden Obama'ya yakın uzmanların düşünce kuruluşlarında üslenerek "Erdoğan'ın otoriterliği" kampanyasına sağlayacakları yeni malzemeleri, yazdıkları kitapları önemsemiyorum. Aynı suçlamayı göreve gelmeden duyan Trump'ın bu "otoriterlik" söylemini ciddiye alması beklenemez.
Ãœlkelerin iç iÅŸlerine karışmama eÄŸiliminde olduÄŸunu da ilan etti zaten. Ancak aynı kampanyanın "ErdoÄŸan'ın Ä°slamcı politikalar yürüttüğü" tezviratı kısmını es geçmemeliyiz. Zira bu suçlama Washington'daki birtakım düşünce kuruluÅŸu ve medya temsilcisi tarafından üç kritik konuya baÄŸlanmak istenecek: DeaÅŸ ile mücadele, Ä°srail ve Ä°slamofobi.

***

Fırat Kalkanı operasyonundan sonra DeaÅŸ ile mücadele Trump ve ErdoÄŸan arasında en nitelikli iÅŸbirliÄŸi yapılabileceÄŸi ilk ve öncelikli alan. ABD, Rusya ve Türkiye'nin DeaÅŸ'ı bitirecek bir seferberliÄŸe girmesi bile mümkün. Ancak "Obama artığı" bürokratların YPG'yi "DeaÅŸ'a karşı savaÅŸan ABD müttefiki," hatta "ErdoÄŸan radikal Ä°slamcı halbuki PKK-YPG seküler" ÅŸeklinde pazarlaması ciddi bir gerilim oluÅŸturacaktır. Olması gereken terörle mücadelenin devletler eliyle yürütülmesi, baÅŸka terör örgütleri kanalıyla deÄŸil.
Ä°kincisi, Trump'ın Ä°srail'le iliÅŸkileri geliÅŸtirmesinin yaratacağı ortamın gerilimleri. ABD'nin Ä°srail büyükelçiliÄŸinin Kudüs'e taşınması durumunda Filistin meselesi bir fırtınaya dönüşebilir. Tel Aviv'in Filistin direniÅŸini "radikal Ä°slamcı" Hamas'ın "terörüne" yıkacağıaÅŸikâr. Türkiye'den gelecek tepkileri de "radikal Ä°slamcı ErdoÄŸan'ın" sorumluluÄŸuna atmak Washington'daki malum Türkiye karşıtı kampanyacılar için hiç de zor olmayacak.
Üçüncüsü, Trump'ın Müslüman göçmenler ve İslamofobi politikasının yaratabileceği muhtemel gerilimler. "Radikal" ile "ılımlıyı" eşitleyen indirgemeci bir İslamcılık yaklaşımı Trump yönetiminin İslam dünyasında yaygın bir tepki görmesine sebep olabilir.
Halbuki Trump ve Erdoğan'ın bölgedeki aşırıcılık ve terörle mücadele konularında yürüyebilecekleri sağlam bir zemin var. Cumhuriyetçi bir başkanın yeni Türkiye politikası sayesinde İslam dünyasındaki düşük ABD imajını toparlaması neden bir hayal olsun ki?
Yeter ki Trump ve Erdoğan yola döşenen mayınların farkında olsun

SABAH

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.