Sosyal Medya

EÄŸitim

Tezsiz yüksek lisans mezunlarına, akademi yolu kapatıldı

Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler sonrası Tezsiz Yüksek Lisans mezunlarına akademisyenlik yolu kapatıldı !



Bu yazımızda, bazı mevzuat değişiklikleri sonrasında, ülkemizde Tezsiz Yüksek Lisans eğitiminin son durumu ve mezunlarının akademik kariyer yolunun kapatıldığına yönelik açıklamalarda bulunacağınız.

TEZSÄ°Z YÃœKSEK LÄ°SANS NEDÄ°R ?

20 Nisan 2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, "Lisansüstü EÄŸitim ve Öğretim YönetmeliÄŸi"nin 11 inci maddesinin 1 inci fıkrası gereÄŸi, tezsiz yüksek lisans programı, Ã¶ÄŸrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösteren lisansüstü eÄŸitim yöntemidir.

TEZSÄ°Z YÃœKSEK LÄ°SANS MEZUNLARININ 2013 YILINDA DOKTORAYA GÄ°RÄ°ÅžLER ENGELLENDÄ°

06 Şubat 2013 tarihli ve 28551 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te getirilen düzenleme ile doktora programlarına başvuracak adaylarda Tezli Yüksek Lisans diplomasına sahip olma şartı getirilmiştir.

Böylelikle, bu düzenlemeden sonra ülkemizde yüksek lisansa dayalı doktora eÄŸitimine girebilmek için mutlaka tezli yüksek lisans programlarından mezun olmak ÅŸart olmuÅŸtur. Tezsiz yüksek lisans mezunlarına doktora yolu o yıldan itibaren kapatılmıştır.

Ayrıca, aynı yönetmelikle eklenen geçici 3 üncü maddeyle; 06/02/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler bu ÅŸarttan istisna tutulmuÅŸtur.

2016 YILINDA ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA ATANMALAR ZORLAŞTIRILDI

Bilindiği üzere, Yükseköğretim Kurulunun 2009 yılında almış olduğu bir karar çerçevesinde, Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi

Sınav ile GiriÅŸ Sınavlarına Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca iki yıl tecrübe aranan kadrolara atamalarda, tezli veya tezsiz yüksek lisans belgesine sahip olanlar bu tecrübe ÅŸartından muaf tutuluyordu

Ancak, tezsiz yüksek lisans diplomasına sahip olanların iki yıl deneyimden muaf tutulmasına ilişkin bu karar, 14/03/2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"le değiştirilmiştir.

"Öğretim Görevlisi (Önlisans düzeyinde eÄŸitim veren birimler), Uzman ve Çevirici" kadrolarında aranan asgari iki yıl deneyim yerine sayılan Yüksek Lisans yapma ÅŸartı söz konusu yönetmelikte deÄŸiÅŸtirilerek, bu kadrolara baÅŸvuracak adaylarda mutlaka "Tezli Yüksek Lisans" yapma ÅŸartı aranmıştır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi sonrası 30 Mart 2016 tarihli toplantısında, "Tezsiz Yüksek Lisans mezunları ile yüksek lisansa denk sayılan lisans programlarından mezun olanların lisans sonrası tecrübeli olarak kabul edilmemesine" karar vermiÅŸtir. 

TEZSÄ°Z YÃœKSEK LÄ°SANSIN AKADEMÄ°K CAMÄ°ADA SAYGINLIÄžI YOK !

Yukarıda detaylı olarak anlattığımız gibi, 2013 yılından sonra doktoraya girişler, 2016 yılında da akademisyenlik yolu tezsiz yüksek lisans mezunlarına kapatılmıştır. Bu düzenlemelerle, tezsiz yüksek lisans ülkemizde akademik kariyer açısından dikkate alınmamış ve akademik camiada pek olmayan saygınlığını tamamen yitirmiştir.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS ÜNİVERSİTELER İÇİN GELİR KAPISI OLDU

Ülkemizde son yıllarda hem devlet hem de vakıf üniversiteleri için tezsiz yüksek lisans eğitimi iyi bir gelir kaynağı haline geldi desek herhalde abartmayız. Genellikle uzaktan eğitim veya ikinci öğretim şeklinde eğitim verildiğinden, üniversitelere dönemlik ciddi miktarlar üzerinden kayıt yaptırılmaktadır.

Ayrıca, Yükseköğretim Kanununun ek 27 nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında, tezsiz yüksek lisans programlarında ders veren öğretim üyelerine normal aldıkları ek ders ücretinin 10 katına kadar ödeme yapılmaktadır. Bu açıdan da, öğretim üyeleri için cazibesi olduÄŸunu söylemek yalan olmaz !

PEKÄ° TEZSÄ°Z YÃœKSEK LÄ°SANS NE Ä°ÅžE YARAR ?

Tezsiz yüksek lisans eğitiminin kamu personeli ve özel sektörde çalışanlar için bazı olumlu yanları bulunmaktadır. Bunlar :

- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir.

- Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir. Yani, aylık 500 TL ek ders ücreti alan bir öğretmen tezsiz yüksek lisansı bitirdiÄŸinde 525 TL ücret almaktadır.

- Özel sektörde çalışanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara, çalıştıkları kurumlarda yükselme imkanı doÄŸabilmektedir. ÖrneÄŸin, özel bir bankada çalışan kiÅŸinin alanında gördüğü bir tezsiz yüksek lisans eÄŸitimi, görevinde yükselmesinde bir etken olabilir.

Sonuç olarak, lisans mezunu olduktan sonra ileriki dönemde akademik kariyer planı olmayanların tezsiz yüksek lisans eÄŸitimini maddi imkanları ölçüsünde yapmalarını, ancak hedefine akademisyenliÄŸi koyanların mutlaka ama mutlaka tezli yüksek lisans yapmaları gerektiÄŸini vurgulayalım...

memurlar.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.