Sosyal Medya

Dünya

Kıbrıs Şangay Beşlisi'ne girsin!

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Kıbrıs çözüm müzakerelerini, Akdeniz enerji denklemleri üzerinden yorumladı. Güney Kıbrıs'ın çözüm için KKTC'den toprak istediğini, Türkiye'nin garantörlüğünden vazgeçilmesini ve AB üyeliği kapsamında Türk askerinin adayı terketmesini dayattığını anımsatan Akyener, bu konuda da Türkiye'ye enerji kaynakları üzerinden şantaj yapıldığını ifade etti.



ALGI OPERASYONU

Batılı ülkeler tarafından, “Kaynakları asıl hak eden Rum kesiminin (!), Türk kesimi ile olası bir birliktelikte paylaşılmasını istememekte haklı olduÄŸu, paylaşılması durumunda ise; karşılığında baÅŸka tavizler almaları gerektiÄŸi" tarzında algı operasyonları yürütüldüğüne iÅŸaret eden Akyener, Kıbrıs'ın enerji varlığına bakıldığında ise gerçeÄŸin böyle olmadığını vurguladı.

 



“Bu miktar Türkiye'nin en azından 60 milyar m3/yıl olacak 2026 yılındaki talebi ile kıyaslandığında ve bu dönemde nükleer santrallerin de faaliyete baÅŸlayacağı göz önüne alındığında, talebin yüzde 8'i düzeyindedir. Yüzde 8'lik bir katkı çok da büyük bir anlam ifade etmemektedir" diyen Akyener, bu gazın satışından elde edilecek karın da, derin su koÅŸulları, sıfırdan inÅŸa edilmesi gereken yüzey tesisleri, vergiler vb. giderler düşüldüğünde bekleneni karşılamayacağını belirtti. Akyener, “Yani elde edilecek kar da bir ülkenin güvenlik stratejileri dikkate alındığında çok da büyük bir anlam taşımamaktadır" diye konuÅŸtu.


ÖNCELİKLİ OLAN HAKİMİYET

 



Tüm bu göstergeler ışığında, Kıbrıs sorununun çözümüne enerji politiÄŸi açısından bakıldığında, algı operasyonu oluÅŸturulduÄŸu oranda büyük beklentiler içerisine girilmemesi gerektiÄŸini söyleyen Akyener, “Afrodit sahasında keÅŸfi açıklanan kaynakların, açıklamalar tutarlı kabul edilse dahi ehemmiyeti abartılmamalıdır. Bu hususun, Rumlar tarafından müzakere argümanı olarak da kullanılmasına izin verilmemelidir. Sonuç olarak, Kıbrıs'ta Türk hakimiyeti ve askeri varlığı bütün enerji denklemlerinin üzerindedir" dedi.

ÅžANGHAY BEÅžLÄ°SÄ°'NE GÄ°RSÄ°N

Akyener, Kıbrıs sorunu çözümüne enerji açısından bakıldığında ÅŸu öneride bulundu: “EÄŸer bir çözüm olmayacaksa Türkiye, Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü'ndeki (ŞİÖ) konumunu ve Rusya ile yakınlığını kullanarak, KKTC'nin Åžanghay ülkeleri tarafından tanınması konusunda giriÅŸimlere baÅŸlayabilir. KKTC'nin de orta vadede ŞİÖ enerji grubu üyeleri arasına girmesini hatta uzun vadede ŞİÖ asıl üyeleri arasına girmesini saÄŸlayabilir. Hakkı olan ihtilaflı deniz alanlarında, Rus ve Çinli büyük petrol ÅŸirketleri ile ortak aramacılık faaliyetlerine giriÅŸebilir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.