Sosyal Medya

Güncel

'Paris'te düzenlenen Ortadoğu Barış konferansı saçma'

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin-İsrail sorununa çözüm arayışlarının ele alındığı Paris Barış Konferansı'nı "saçmalık" diye niteledi. Hamas Sözcüsü Kâsım'a göre de, konferans "vakit kaybı" ve "daha önceki başarısız barış konferanslarının yinelenen bir kopyası".



İsrail hükümetinin haftalık kabine toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail'e bazı şartları empoze etmek amacıyla Fransa ile Filistinliler arasında koordine edilen saçma konferans, bizim milli menfaatlerimizle uyuşmuyor" dedi.

Netanyahu, Paris Barış Konferansı'nın barışı getirmediğini öne sürerek, "Bu konferans barışı uzaklaştırıyor. Çünkü Filistinlilerin tavrını daha çok marjinalize ediyor. Böylece doğrudan şartsız barış görüşmelerine katılmamalarına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Konferansı eleştiren Netanyahu, "Paris Konferansı dünün dünyasının son çırpınışlarıdır, yarın çok farklı olacak ve yarın pek yakındır" diye konuştu.

Öte yandan Ä°srail Muhalefeti Lideri Ä°saac Herzog ise, Netanyahu'nun Paris'te düzenlenen konferansa katılmamasını eleÅŸtirerek, "Paris Barış Konferansı’na katılması gerekiyordu, mücadeleden vazgeçmesi deÄŸil" dedi.

Knesset'teki Siyonist Blok lideri Herzog Twitter'dan, "Netanyahu, devletin bu çatışmadaki net tavrını ortaya koymalıydı. Çatışmadan kaçmamalıydı" yazdı.

Hamas: Konferans vakit kaybı

AA'ya konuşan Hamas Sözcüsü Hazım Kâsım, konferansla ilgili, "Vakit kaybı ve daha önceki başarısız barış konferanslarının yinelenen bir kopyası niteliğinde" değerlendirmesini yaptı.

Konferansın, Yahudi yerleşim birimleri inşâsının ve Yahudileştirme siyasetinin sürdüğü, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarının arttığı bir ortamda yapıldığını söyleyen Kâsım, Paris konferansından Filistin davasına ilişkin adaletli bir sonuç çıkmayacağını savundu.

Hamas Sözcüsü, Filistin yönetimine "Filistin meselesine faydası olmayan bir duruma önem vermemeleri" ve Filistinli gruplar arasında uzlaşının sağlanarak ayrılığın sonlandırılması çağrısını yaptı.

Filistin halkına, deÄŸiÅŸmez haklarına ve ulusal uzlaşıya zarar verecek hiçbir formülün kabul edilmemesi gerektiÄŸini vurgulayan Kâsım, "Hamas, Ä°srail'le siyasi görüşmeleri reddediyor. Tarihi Filistin topraklarının özgürleÅŸtirilmesi için silahlı direniÅŸin etkinleÅŸtirilmesini istiyor" diye konuÅŸtu. 

Filistin ve Ä°srail arasında iliÅŸkileri yeni bir düzeye taşımak ve çıkmaza giren müzakereleri tekrar canlandırmak amacıyla düzenlenen OrtadoÄŸu Barış Konferansı Fransa'nın baÅŸkenti Paris'te Pazar günü baÅŸladı. Konferansın 9 yıldır Ä°srail-Filistin sorunu çerçevesinde bu düzeyde düzenlenen ilk konferans olma özelliÄŸine sahip olduÄŸu ifade ediliyor.

Konferansa 70 ülkeden heyet katılıyor. Filistin tarafı konferansı memnuniyetle karşılarken, İsrail tarafı ise konferansın kendilerine karşı olduğunu dile getiriyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.