Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türk askeri Başika'dan çıkmıyor

Başbakan Yıldırım'ın Irak ziyaretiyle beraber, tartışma konusu olan Başika'daki Türk askerinin çekileceği iddia edilmişti. İşte gerçek...



Bir kısım medya organları tarafından BaÅŸbakan Yıldırım'ın Irak ziyaretiyle beraber BaÅŸika'da bulunan Türk askerinin geri çekileceÄŸi yönünde kasıtlı haberler servis edildi.

TÜRK ASKERİ ÇEKİLMİYOR

Ortaya atılan bu asılsız iddiaların aksine BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretinde en önemli gündem baÅŸlığı PKK terör örgütünün Åžengal’deki yapılanması ile Türk askerinin BaÅŸika’daki varlığıydı.

BaÄŸdat ve Erbil’deki temaslardan sonra BaÅŸbakan Binali Yıldırım, BaÅŸika’nın Irak toprağı olduÄŸunu vurgulayarak, “Gayet tabii ki Irak kampıdır, Irak topraklarında kurulan bir kamptır, Irak hükümetinden bağımsız olması düşünülemez. Tabii ki bu görevini baÅŸarıyla yapmaya devam edecek ve ÅŸartlar ne zaman müsait olursa da oturup bunlar konuÅŸulacak ve dostane bir ÅŸekilde sorun halledilmiÅŸ olacaktır.” ifadesini kullandı.

BaÅŸbakan Binali Yıldırım, BaÅŸika’da görev yapan Türk askerleriyle de görüştü.
Erbil’de devam eden Musul operasyonunda Zertik kampını da ziyaret etti.
O ziyarete katılan Peşmerge komutanı Behram Arif Yasin, Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye üzerindeki tehditler kaldığı sürece Başika'daki kampın da kalacağını dile getirdiğini belirtti.

Irak’ta Türkiye’ye yönelik tehdit oluÅŸturan terör örgütleri var.

Bunlar DAEÅž ve PKK.

Tabi bir de mezhepçi refleksle hareket eden Haşdi Şabi militanları da söz konusu.

Bu tarz bir tehdit hem Türkiye sınırları hem de Kuzey Irak’taki Türkmenler için geçerli.
Ankara zaten başından bu yana BaÅŸika’daki Türk askerinin varlığını sabit tutarak, terör örgütleri üzerinden oluÅŸabilecek tehditlere set çekiyordu.

BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretinde de “Türkiye’ye yönelik terör tehdidi ortadan kalkana kadar BaÅŸika’daki Türk askerinin varlığı devam edecek” mesajı verildi.

Türk askeri Irak’ta terör tehdidi üzerine bulunuyor, terör tehdidi sona ererse askerin de oradaki görevi tamamlanmış olur.

Zira Türk askeri Irak’ta ya da Suriye’de terör tehdidini ortadan kaldırmaktan baÅŸka her hangi bir amaç taşımamaktadır.

Irak’ın da Suriye’nin de toprak bütünlüğünün korunması Türkiye’nin başından bu yana vurguladığı önemli bir meseledir.

O nedenle Türk askerinin ne Irak’ta ne de Suriye’de iÅŸgalci düşünülmesi söz konusu olamaz.

Kaldı ki Irak’ta Türk askerini BaÅŸika’ya davet eden bizzat Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile BaÄŸdat hükümetidir.

Ekim ayında Musul operasyonu öncesi Türk askerinin BaÅŸika’dan çekilmesi çaÄŸrısında bulunan ve Ankara ile BaÄŸdat arasında krize yol açan Irak BaÅŸbakanı Haydar El Ä°badi, 2014 Aralık ayında Ankara ziyareti sırasında Türkiye’den Irak’a asker göndermesi için ricada bulunmuÅŸtu.

Türk askerinin BaÅŸika’daki eÄŸitim görevi de Ä°badi’nin o talebi ve Barzani yönetiminin isteÄŸi üzerine BaÄŸdat’ın resmi onayıyla baÅŸlamıştı.

17 Ekim’de baÅŸlayan Musul operasyonuna katılan tek yerel güç olan Ninova Gönüllülerini de BaÅŸika’daki Türk askerleri eÄŸitmektedir.

KAYNAKHABER7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.