Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'da Ruhani ile yargı arasında Zencani tartışması

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Laricani başkent Tahran'da yüksek yargı yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmede, Ruhani'nin Zencani konusunda yargı kurumlarını eleştirmesine tepki gösterdi.



İran Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada idama mahkum edilen iş adamı Babek Zencani'nin ifadesinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçim kampanyasına mali yardım yaptığını öne sürdüğünü ve konuyla bağlantısı olanların gerekirse tutuklanacağını söyledi.

Zencani dosyasında "perde arkasındakilerin" ortaya çıkarılmamasını eleÅŸtiren Ruhani'nin sözlerine iÅŸaret eden Laricani, "Hükümetin iÅŸini yargının yapma yetkisi yok. Yurt dışındaki mal varlıklarının takibi hükümetin yapması gereken bir iÅŸ, neden yapmıyorsunuz?"ifadelerini kullandı.

Yargı kurumlarının önceliğinin Zencani'nin ülkeden kaçmasını engellemek olduğunu belirten Laricani, Petrol Bakanlığını da soruşturmanın ilk aşamasında yeterli belge vermemekle suçladı.

Laricani, Zencani'nin ifadesinde Cumhurbaşkanı Ruhani'nin seçim kampanyasına mali yardım yaptığını iddia ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Babek Zencani, cumhurbaşkanının seçim kampanyasına milyarlarca tümen mali yardımda bulunduğunu söylüyor. Biz onun sözlerini doğru kabul etmiyoruz. Birçok şey iddia ediyor. Eğer bunları soruşturacak olsaydık konuyla ilgisi olan herkesi çağırırdık. Ayrıntılarda kaybolmayı istemedik. İlk yapılması gereken halkın parasını geri getirmekti. Şu anda perde arkasındakilerin peşine düşmemizi istiyorsunuz. Buna bir sözümüz yok. Bu konuyla bağlantısı olan herkesi çağırıp gerekirse olayın aydınlığa kavuşması için tutuklayacağız."

Zencani dosyasında Dışişleri Bakanlığından gerekli adımları atmasını istediklerini aktaran Laricani, konunun yargıyı ilgilendirmediğini söyledi.

Laricani, "Biz ÅŸeffaflık peÅŸindeyiz ancak aynı zamanda paraların nerede harcandığının da peÅŸindeyiz. CumhurbaÅŸkanlığının paraları nerede harcanacak onun peÅŸindeyiz." ifadesini kullanarak, Ruhani'yi hedef aldı.

Ruhani'nin yargı kurumlarını istihbarat bakanlığıyla iş birliğiyle yapmamakla suçlamasına da tepki gösteren Sadık Laricani, bunun doğru olmadığını savundu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, geçen hafta yaptığı bir konuşmada milyar dolarlık yolsuzluk suçundan idama mahkum edilen ve cezası yüksek mahkeme tarafından da onanan iş adamı Babek Zencani'nin yargı süreciyle ilgili eleştirilerde bulunmuştu.

Zencani hakkında yargının verdiÄŸi karara saygı duyduÄŸunu söyleyen Ruhani, "Fakat halkın soruları hala yanıtlanmış deÄŸil. Halk, paraların nerede olduÄŸunu ve dosyada kimlerin rolü olduÄŸunu soruyor." diye konuÅŸmuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı Ruhani ayrıca, "Bu kiÅŸi tutuklandıktan sonra doÄŸrudan yargıya sevk edilmeden olayın aydınlığa kavuÅŸması için Ä°stihbarat TeÅŸkilatına verilmesini istedim, ancak buna karşı çıkıldı." ifadelerini kullanmıştı.

İran'da 30 Aralık 2013'te tutuklanan Babek Zencani, yolsuzluk ve evrakta sahtecilik yaparak devleti 2,8 milyar dolar dolandırmakla suçlandığı davada Mart 2016'da idama mahkum edilmiş, karar yüksek mahkeme tarafından da geçen ay onanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.