Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Evdeki ÅŸiddetin sorumlusu alkol

Aile içinde gergin ve çatışmalı bir ortamın varlığı çocukların bağımlılıklara kaymasında önemli bir etken.



Ebeveynlerin alkol kullanması, çeÅŸitli sorunlarla karşılaÅŸtıklarında alkolden medet ummaları, ileride çocuklarının da bir sorunla karşılaÅŸtığında alkole sarılmasına neden oluyor.

Alkol kullanan kişilerde şiddet eğiliminin yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu ortamda yaşayan çocukların gördükleri zararlara dikkat çekiyor ve çocukların her konuda ve her yaşta anne ve babasını örnek aldığını hatırlatıyor.

Ailede alkol bağımlısı bir bireyin varlığı, aile içi iletişime ve çocukların psikolojisine büyük zarar veriyor. Ebeveynlerin alkol kullanma alışkanlıkları, çeşitli sorunlarla karşılaştıklarında alkolden medet ummaları, ileride çocuklarının da bir sorunla karşılaştığında alkole sarılmasına neden oluyor.

Uzmanlar, çocukların her konuda ve her yaşta anne ve babasını örnek aldığına dikkat çekerek, bağımlılıkla mücadelenin ilk ve en önemli adımının çocuğun bağımlılık yapan maddelerle hiç tanışmamasını sağlamak olduğuna dikkat çekiyor.

YeÅŸilay Dergisinin Aralık sayısında, alkol bağımlıları arasında aile içi ÅŸiddet oranının yüksekliÄŸine dikkat çekilerek, böyle bir aile ortamında yetiÅŸen çocukların karşı karşıya oldukları riskler ele alındı. 

Alkol çocukluk çağı travmalarının baş sorumlusu

Alkol bağımlısı bir bireyin, kendisi kadar, ailesine ve yakın çevresine de zarar verdiÄŸini belirten Uzman Psikolog Aziz Görkem Çetin, ÅŸiddetin alkol bağımlılığının en bariz göstergelerinden biri olduÄŸunu ifade ediyor. Aile içi ÅŸiddeti körükleyen, dayaktan cinayete uzanan bir kötülükler zincirinin baÅŸ sorumlusu olan alkol, çocukluk çağı travmalarının da baÅŸkahramanı. Aile içinde ÅŸiddete maruz kalan ya da tanık olan çocuklar da çok büyük olasılıkla ilerde ÅŸiddete yönleniyor. Çetin, “Åžiddete maruz kalan bir çocuk ÅŸiddete yönelik eÄŸilim gösterir” diyor. Aile içinde çocuklara yönelik ÅŸiddet ile kadına yönelik ÅŸiddet arasında ciddi bir iliÅŸki kuran Çetin, ÅŸunları söylüyor:

“Bir aile içinde ÅŸiddet varsa büyük olasılıkla çocuk da ÅŸiddet görmektedir. Pek çok anne, çocuÄŸundan ÅŸiddeti gizlediÄŸini düşünür ancak çocuklar ÅŸiddete fiziken tanık olmasalar da seslerden ve ÅŸiddetin beden üzerinde oluÅŸturduÄŸu izlerden zarar görür. Åžiddeti yaÅŸayan çocukların aile dışında da ÅŸiddet uyguladıklarını görüyoruz. Özellikle akranlarına zorbalık uygulamaya eÄŸiliminin diÄŸer çocuklara kıyasla daha fazla olduÄŸu görülüyor. Alkol bağımlısı bir baba nedeniyle ÅŸiddete maruz kalan çocuklarda ileriki yıllarda depresyon, kiÅŸilik bozukluÄŸu, uyuÅŸturucu kullanımı ve kaygı bozukluÄŸu gibi sorunlar da ortaya çıkıyor.”

Aile içinde huzur ve ödüllendirme olmalı 

Aile içinde gergin ve çatışmalı bir ortamın varlığı, ödüllendirmenin yetersiz oluşu, çocukların bağımlılık davranışını edinmesinde etkendir. Ailenin maddelere karşı olan tutumu gencin davranışlarını belirlemede çok etkin olur. Bu nedenle anne-babanın çocuklarıyla veya kendi aralarında kronik çatışmaların oluşmamasına, evde huzur ve ödüllendirme olmasına dikkat edilmelidir. Bu tip çatışma ortamının çocuklarda alkol veya madde kullanmaya başlamada önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise şu bilgileri veriyor:

“Kronik çatışmalar sonucunda sürekli olumsuz duyguların dile getirilmesi, aile baÄŸlarının kuvvetli olmaması madde kullanımı ile iliÅŸkilidir. ÇoÄŸunlukla olumsuz duyguların ifade edildiÄŸi, sözel ödüllendirmenin eksik olduÄŸu ailelerde yetiÅŸen çocuklar, daha az kendine güvenli olur ve madde kullanımı karşısında da aynı ÅŸekilde güvensiz davranışları sonucunda “hayır” diyemezler. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda anne-babanın alkol ve madde kullanıyor olması, aynı zamanda çocuklarının da gelecekte benzer bir sorun yaÅŸamasına neden olabilmektedir.” 

YEDAM ile alkol ve uyuÅŸturucu bağımlılarına ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini belirten Öztürk, “Alkol bağımlılığı hemen nüksedebilen bir bağımlılık türü. Tekrar baÅŸlamaması için bireyin rehabilitasyon desteÄŸi alması ÅŸart. Bizler de hem alkol bağımlılarına, hem de bağımlı kadar zarar gören yakınlarına, aile bireylerine ücretsiz olarak YEDAM’da destek veriyoruz, onları tekrar hayata kazandırıyoruz“ diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.