Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Meslek liseliler, ABD'de robotik yarışmasına katılacak

İTO Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımı, Mart 2017'de ABD'deki robotik yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek.



Türkiye'de Fikret Yüksel Vakfı desteğiyle düzenlenen First Robotics Competition'ı (FRC) kazanan İTO Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımı, Mart 2017'de ABD'deki robotik yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek.

ABD merkezli First Vakfı tarafından 1994'ten bu yana gerçekleştirilen ve her yıl 70 binden fazla gencin yer aldığı 14-18 yaş arası robotik turnuvası FRC, bu yıl ikinci kez Türkiye'de yapıldı.

Her yıl farklı bir temayla düzenlenen yarışmanın Türkiye ayağında, öğrencilerce geliştirilerek kumanda edilen robotlar mücadele etti. "İTOBOT #6038" adını verdikleri robotla yarışmada birinci olan İTO Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımı, "Innovation in Control" ödülünü kazandı. Ekip, Türkiye'yi mart ayında ABD'nin Florida eyaletinde düzenlenecek yarışmada temsil edecek.

Mentor öğretmenleri Metin Kaya ve Özgür Şahin ile geçen yıl Milwaukee'de Türkiye adına yarışan takım, ilk kez katıldığı turnuvada başarılı mücadelelere imza atan alarak, turnuva takımlarından "Best Rookie" ödülünü aldı.

"KAYNAÄžIMIZI KENDÄ°MÄ°Z BULMAMIZ GEREKÄ°YOR"

İTO Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kamil Akbulut, geçen yıl Türkiye birincisi olarak ABD'de Türkiye adına yarışan İTOBOT takımının bu yıl daha tecrübe kazandığını belirtti.

Öğrencileri ABD'ye götürebilmeleri için sponsora ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Akbulut, şunları söyledi:

"Kaynağımızı kendimiz bulmamız gerekiyor. Devlet okullarının aile birliğinin bütçesi çok büyük değil. Sponsorlardan destek alıyoruz ve yarışmanın ABD ayağında Türkiye'dekinden çok daha fazla maddi desteğe ihtiyacımız var. Bayrampaşa, İstanbul ve Türkiye genelinde bilime, teknolojiye gönül veren, eğitim gönüllülerini, paydaşlarımızı, bağışçılarımızı bu gençlere destek olmaya davet ediyoruz."

Mentor öğretmen Metin Kaya, ABD'de düzenlenen FRC'nin sezon dışı bir örneğinin Fikret Yüksel Vakfı tarafından geçen yıldan bu yana Türkiye'de düzenlendiğini dile getirerek, "Türkiye genelindeki bu yarışmaya Eskişehir, Ankara, İzmit, Diyarbakır, Sinop, Bursa gibi illerden 43 takım katıldı. Yarışma, çocuklar arasındaki birlik ve beraberliği destekliyor. Çünkü yarışırken, birbirine destek veren takımlar puanları beraber topluyor. Gençlerin ufkunu açan, bilime, teknolojiye yakınlıklarını arttıran bir yarışma." diye konuştu.

Geçen yıl ve bu yıl İTOBOT takımının "Winning Alliance" yani "Kazanan İttifak" ödülü aldığını hatırlatan Kaya, takımda 13 öğrencinin yer aldığını kaydetti.

Kaya, geçen yıl ABD'deki yarışmada 19 ülkeden 78 bin katılımcı bulunduğuna değinerek, yarışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"First Vakfının yarışmalarında 18 yaş sınırı var. 15-18 yaş arasındaki öğrencilerimiz bu yarışmaya katılabiliyor. 'Herkes aynı şartlarda yarışsın.' diye dünyanın her yerinde aynı anda bu yarışmanın teması açıklanıyor. Her seferinde yeni bir tema açıklanıyor. Robot yapım aşaması 6 hafta oluyor. Bu sürede biz de o temaya uygun bir robot icat ediyoruz. 6 hafta sonunda robot kilitleniyor ve yarışma günü müsabakalara çıkıyor."

Bundan sonraki süreçte ABD'deki yarışmaya hazırlanacaklarını anlatan Kaya, "Geçen yıl 10 öğrencimizi ABD'ye götürdük. Bu yıl da 12-13 öğrencimizi ABD'ye götürüp oradaki yarışmalarda Türkiye'yi temsil edeceğiz." dedi.

İTOBOT'un takım kaptanı, elektrik-elektronik bölümü öğrencisi Oğuzcan Çelik de geçen yıl ABD'deki yarışmaya da gittiğini anlatırken, "ABD'deki imkanları gördükten sonra burada yaptığımız şeyler daha farklılaşıyor. Biz elimizde çantayla giderken, orada eşyalarını tırla getirenleri gördük. 'Biz bunlarla nasıl yarışalım?' dedik. Ama gerçekten öyle değil, o farkı doldurabileceğimizi sonradan anladık. Bu kez birinci olmayı hedefliyor, dünya çapında ismimiz, okulumuz duyulsun istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.