Sosyal Medya

Güncel

İsrail'le doğalgaz anlaşması Mavi Marmara Davasından üstün (!)

Türkiye ile İsrail arasında yürütülen ilişkilerde doğalgaz görüşmeleri ayrı değerlendiriliyor. İsrail Enerji Bakanlığı Direktörü Meridor, “İki ülke arasında siyaseten ne olursa olsun, bankaların doğalgaz projelerinin korunacağını bilmeleri lazım” dedi.



Enerjinin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye, Rusya, İran, Lübnan ve Mısır ile doğalgaz ticareti üzerine görüşmelerini sürdürüyor. Bu ülkeler arasında en sıcak gelişmeler ise İsrail tarafında yaşanıyor. 2019 yılının sonunda Leviathan bölgesinde doğalgaz üretmeye hazırlanan ülkeden gelen açıklamalar, doğalgazın ve diğer konuların ayrı ayrı ele alındığını ortaya koydu.
 
Ä°srail ve Türkiye’nin, ‘siyasi sebepler’ nedeniyle doÄŸalgaz anlaÅŸmasının zarar görmemesi için çalıştığı, bu nedenle yapılan anlaÅŸmaları ‘diplomatik baÄŸların kopması’ ihtimaline karşı korudukları belirtiliyor. Ä°ki ülke arasındaki enerji ticareti üzerine açıklamalarda bulunan Ä°srail Enerji Bakanlığı Genel Direktörü Åžaul Meridor’un, Kudüs’te yaptığı açıklamada, söz konusu koruma önlemleriyle birlikte Ä°srail’den Türkiye’ye doÄŸalgazın 2019’da gelmeye baÅŸlayabileceÄŸini söylüyor.
 
SİYASİ İLİŞKİ GÖZETİLMEYECEK
 
Meridor, “Bankaların böylesi bir projeyi finanse etmeleri için iki ülke arasında siyaseten ne olursa olsun, iÅŸ kısmının korunacağını bilmeleri lazım” derken, Ä°srail’in kontrolündeki doÄŸalgaz sahalarından çıkartılacak gazın, Türkiye’den geçmesinin planlandığı biliniyor. DoÄŸalgazın transferi konusunda “Her senaryo için bir planımız var” diye konuÅŸan Meridor, Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye bir boru hattı çekilmesine iliÅŸkin konunun tarafları arasında yer alan Kıbrıslı Türkler ile de görüşeceklerini ifade etti.
 
Ä°srail’in gaz ticareti konusunda yurt içindeki tartışmalar ve yüksek vergiler nedeniyle 5-6 yıllık bir zaman kaybına uÄŸradığını vurgulayan Meridor, “Åžimdi bu sorunların üstesinden geliyoruz. KaybettiÄŸimiz zamanı telafi etmek için önümüzde güzel fırsatlar var” diye konuÅŸtu. Ä°srail, Akdeniz’deki iki ayrı sahada Tamar ve Leviatan bölgelerinde 950 milyar metreküpe yaklaÅŸan doÄŸalgaz buldu. Türkiye’nin yıllık ihtiyacının ortalama 50 milyar metreküp olduÄŸu göz önüne alınınca, Ä°srail gazı, Türkiye’nin yıllık doÄŸal gaz ihtiyacının 19 katı. Bu gaz miktarı, çok fazla olmasa da Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeÅŸitlendirmek için önemli.
 
LEVIATHAN’DA 2019 SONU ÃœRETÄ°ME GEÇİLÄ°YOR
 
Ä°srail’in Akdeniz’deki Leviathan doÄŸalgaz yataklarının Ä°srailli ortakları, sahanın 2019 sonunda üretime geçecek biçimde geliÅŸtirilmesini öngören bir planı onayladılar. Grubun Tel Aviv borsasına yaptığı açıklamaya göre, planın birinci aÅŸaması yılda 12 milyar metreküp (bcm) doÄŸalgaz üretimini öngörüyor ve 3.5-4 milyar dolar arasında bir maliyet getirecek.
 
Son 10 yılda bulunan en büyük doÄŸalgaz yatağı olan Leviathan’ın Ä°srailli ortakları arasında, ayrı ayrı yüzde 22,67 hisseye sahip olan Delek Drilling ve Avner Oil ile yüzde 15 hisseye sahip Ratio Oil bulunuyor. Projenin nihai yatırım kararı için sahanın iÅŸleticisi olan ABD ÅŸirketi Noble Energy’nin onayı gerekiyor. Noble’ın hissesi ise yüzde 39,66. Ä°srail, Akdeniz’de baÅŸka alanlarda da gaz aramaya devam ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.