Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da Kıptiler'den Sisi'ye büyük öfke | VİDEO

Mısır'da kiliselerine saldırı düzenlenen Kıptiler, düzenledikleri gösteride Sisi'ye tepki gösterirken olay yerini ziyaret eden bakanın kiliseye girişini de engelledi



Mısır'ın başkenti Kahire'de Kıptilere ait Aziz Mark katedralinde meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı öfkeli tepkilere neden oldu. Saldırı şu ana kadar hiçbir örgüt tarafından üstlenilmediği için Kıptiler olayın güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildiğini savunuyor.

2011 yılında büyük bir Kıpti kilisesine yönelik bombalamanın, rejimin kurduğu bir sabotaj ekibi tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı. Kıptiler, 1 Ocak 2011 tarihinde İskenderiye Azizler Kilisesi önünde meydana gelen ve 24 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamayı hatırlatarak, yeni saldırıdan da devletin güvenlik kurumlarını sorumlu tutuyor. Kıptilerin bir kısmı ise saldırının güvenlik makamlarının ihmali yüzünden meydana geldiğini düşünüyor.

İskenderiye Azizler Kilisesi önünde 1 Ocak 2011 sabahı meydana gelen saldırıdan sonra Mısır eski İçişleri Bakanı Habib El Adli, saldırıyı Gazze şeridinde faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı İslam Ordusu adlı bir örgütün yaptığını öne sürmüştü, fakat 25 Ocak devrimi sonrasında saldırının bakan Adli'nin kurduğu bir sabotaj timi tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı.

Katedrale düzenlenen saldırıyı protesto için patlamanın gerçekleştiği bölgede bir araya gelen binlerce Kıpti, büyük gösteri düzenleyerek saldırının faillerinin bulunmasını istedi. Gösteride Sisi'ye yakınlığıyla tanınan Lamis El Hadidi ve Ahmet Musa gibi bazı gazetecilerin ise katedrale girmeye çalışırken göstericiler tarafından dövüldüğü görüldü.

İçiÅŸleri Bakanı Mecdi Abdülgaffar da olay yerini denetlerken göstericiler tarafından öfkeli tepkilerle karşılandı. “Defol, polisler, baltacılar” diye slogan atan göstericiler bakanın katedrale girmesini de engelledi. Göstericiler Sisi'ye karşı öfkesini de ifade etmek için “Mısırlıların kanı ucuz olduÄŸu sürece baÅŸkan da düşsün iktidarda kalmasın” diye slogan attı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin cenazesi bugün düzenlenirken güvenlik makamlarının Kahire'nin genelinde özellikle saldırının meydana geldiği El Abassiye bölgesinde sıkı tedbirler aldığı gözlendi.

Mısır'da son dönemde yaşanan şiddet olaylarıyla birlikte Hıristiyanlar arasında 'Sisi'ye karşı muhalefetin' ciddi oranda arttığı belirtiliyor. Kiliselerdeki din adamları ise rejimle işbirliği yapıyor ve bu da kilise cemaatinin ciddi tepkilerine sebep oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.