Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bir yerde savaş varsa orada ABD’nin çıkarı vardır

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de ABD ile müttefik olan güçlere yapılan askeri yardım ile ilişkin kısıtlamaları kaldırdı.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, ABD DışiÅŸleri ve Savunma bakanlıklarına gönderdiÄŸi genelgeyle, Suriye’deki ‘devlet dışı aktörlere’ askeri yardıma yönelik kısıtlamaları kaldırdı. Bölgedeki farklı gruplara gidecek silahların mahiyetiyle ilgiliyse henüz bilgi verilmedi. Türkiye, uzun bir süredir silahların PKK’nın eline geçmesinden endiÅŸe ediyor ve bu konuda ABD’li siyasilere tepki gösteriyordu. Washington Post gazetesinin haberine göre, 8 Aralık tarihinde Beyaz Saray’ın resmi internet sayfasında yayınlanmış genelgede “savunma ürünlerinin” Suriye’deki ABD’nin askeri operasyonları destekleyen yabancı birliklere, düzensiz birliklere, ayrı grup veya güçlere tedarik edilebileceÄŸini kaydedildi. Tam olarak hangi ürünlerden bahsediliyor belgede belirtilmedi. Ayrıca Obama genelgede, bu tür ürünlerinin tedarikinin ABD çıkarları için büyük önem taşıyacağını vurguladı. Söz konusu genelgeden yararlanabilmek için ABD DışiÅŸleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın Kongre’den onay almaları gerekecek.

ABD PKK’ya yardım konusunda yalan söylüyor

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye’de çatışmaların devam ettiÄŸine dikkati çekerek, “Suriye’de DAEÅž’e karşı mücadele eden müttefiklerimize silah yardımı yapmamızın önünde yasal sınırlamar vardı ve BaÅŸkan bunun önünü açtı” dedi. Alınan karar sonrasında, ABD’nin Suriye’de birlikte çalıştığı gruplara bir silah desteÄŸi olacağı yönündeki haberlere atıfta bulunularak, “Suriye’deki muhalif gruplara bir silah akımı olacak mı?” sorusuna ise Toner, “Hayır” cevabını verdi. PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye silah yardımı yapmadıklarını belirten ABD’li yetkililer, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) örgütüne yardım ettiklerini söylüyor. DSG örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin bölgede kullandığı yeni isim olarak biliniyor. DSG’ye eÄŸitim ve danışmanlık saÄŸladıklarını belirten ABD’li yetkililer, sürekli isim deÄŸiÅŸtirerek algı yönetimi yapan PKK’ya yardım ettiklerini üstü kapalı itiraf etmiÅŸ oluyor.

PKK’YA GEÇEN MANPAD FÃœZELERÄ° 5 ASKERÄ° ÅžEHÄ°T ETMÄ°ÅžTÄ°

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait AH-1W Cobra tipi bir helikopter, bir PKK’lının kullandığı omuzdan atılan SA-18 tipi MANPAD (Man-portable air-defense systems - Taşınabilir hava savunma sistemleri) ile düşürülmüştü.

PKK’ya destek için 200 asker daha yollayacaklar

Cuma günü, terör örgütlerine hava savunma füzesi Stinger gönderme kararı alan ABD, ÅŸimdi de PKK/PYD’ye destek olması için 200 askerini Rakka’ya göndermeye hazırlanıyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Stratejik AraÅŸtırmalar Enstitüsü’nün Bahreyn’de 12’ncisini düzenlediÄŸi Manama Diyalog konferansında yaptığı konuÅŸmada, 200 kadar ABD askerinin, Suriye’nin Rakka ÅŸehrinde devam eden DAEÅž karşıtı operasyonlarda PKK/PYD’ye yardım için gönderilebileceÄŸini söyledi. Açıklamayı Bahreyn’de düzenlenen bir güvenlik konferansında yapan Carter, hâlihazırda bölgede 300 Amerikan askerinin bulunduÄŸunu, Rakka’nın DAEÅž’tan kurtarılması için asker takviyesi yapacaklarını söyledi.

DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan ABD’ye uyarı

DışiÅŸleri Bakanlığı, ABD’nin “Suriyeli muhalifler” adı altında terör örgütlerine silah verme kararı konusunda açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Hassasiyetimiz yeniden hatırlatıldı. Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerine silah vermeyin” çaÄŸrısı yapıldı. Türkiye, daha önce ABD’nin Suriye’ye gönderdiÄŸi silahların PYD’nin eline geçtiÄŸi konusunda endiÅŸelerini dile getirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.