Sosyal Medya

Kültür Sanat

Azerbaycan Kültür Bakanlığı Mustafa İslamoğlu'nun "İslam Nedir?" kitabını basıp dağıtacak

Azerbaycan'da yaşayan bir grup gönüllünün projesi kapsamında insanlara İslam'ın temel konularının anlatılması için Mustafa İslamoğlu'nun "İslam Nedir?" kitabı bakanlık eliyle basılıp ülkenin dört bir yanına dağıtılacak.



Mustafa Ä°slamoÄŸlu'nun "Ä°slam Nedir?" kitabı Azerbaycan'da bakanlık tarafından bastırılıp dağıtılacak. 

Konuyla ilgili projenin kurucularından ElÅŸat Miri: Amacının gerçek Ä°slam'ın hem Müslümanlara hem de tüm insanlara ulaÅŸtırılması olduÄŸunu söyledi. 
 
"Mustafa Ä°slamoÄŸlu'nun "Ä°slam Nedir?" kitabını okuduktan sonra; bu kitabın yayılması gerektiÄŸini gördük. DeÄŸiÅŸik yerlerde olması, deÄŸiÅŸik dillere çevrilmesi gerektiÄŸini gördük ve insanların faydalanması için çevirilerini yapıp dağıtmanın daha güzel olacağını düşündük. 
 
Ä°slam Nedir? kitabında yazanların herkes tarafından özellikle de tüm müslümanlar tarafından bilmesi gereken konular olduÄŸu kanaatine vardık ve bunu "Nasıl yapabiliriz?" diye düşündük. 
 
Öncelikle Azerice'ye çevirelim fikrine vardık ve çevirdik. Daha sonra Azerbaycan'ın önemli ses sanatçıları Engin bey ve bazı sanatçılar kitabı seslendirdi.
 
Daha sonra Azerbaycan Kültür Bakanlığı'nda kitapların basılmasıyla ilgili bir çalışma olduÄŸunu öğrendik. Ä°slam Nedir? kitabını da bastırmak istedik ama öncelikle bakanlığın görevlendirdiÄŸi bir komisyona sunmak durumundaydık. 
 
Bir süre yazışmalar oldu ve bu kitabın bastırılıp her yere dağıtılması kararı çıktı. Editörlük, tashih ve radakteler bittikten sonra son halini bakanlığa sunduk. 
 
Bakanlık'tan onay çıktıktan hemen sonra bir internet sitesi de açtık. Ayrıca kitabın Rusça çevirisi için de çalışmalar baÅŸlatıldı. Ä°nternet sitesinde Rusça'sı da olacak. Ä°steyen e-kitap ÅŸeklinde PDF olarak da okuyabilecek. 
 
Ayrıca orada internette isteyenler istedikleri konuyu yazarak arama yapabilecek ve onu da okuyabilecekler böyle bir site de yaptırıyoruz ÅŸu an. 
 
Ayrıca kitabın sesli versiyonunu da isteyenler için cd ÅŸeklinde yaptıracağız. Hem okuma hem dinleme hizmeti sunacağız. 
 
Ä°slam'ı bugüne kadar bilinen geleneksel Ä°slam anlayışından daha doÄŸru, bir düzlemde yorumlaması, ateistlerin, deistlerin dalga geçtiÄŸi konuların yer almaması, Ä°slami konuların kitapta çok güzel anlatılmış olması bizi böyle bir projeyi yapmaya teÅŸvik etti. 
 
Biz bu projemizi "Uydurulan dinden indirilen dine" olarak isimlendirdik. 
 
Bu projeden sonra da Mustafa Ä°slamoÄŸlu hocanın baÅŸka bir klitabını Azerice'ye kazandırmak niyetindeyiz. 
 
Sonra Avrupa için de projelerimiz olacak. Arkadaşlara söyledik herkes bulunduğu ülkede oranın diline çevirilmiş olarak bu kitabı yaymalıyız diye...
 
Zor değil; profesyonel bir çevirmene çeviri yaptırdıktan editöryel bir çalışma ile bu yapılabilir. Bu açıdan çok güzel çalışmalar olacağına inaniyorum. Devam edeceğine inanıyorum. Bu tarz projelerle birlikte Kur'an'ın İslam'ını hem yabancılar hem Müslümanlar öğrenmiş olur.
 
Kitap, Bakanlığa ilk basım için takdim edildi. Bakanlık çalışmalara baÅŸladı, fiyat almaya baÅŸladı. Ä°nÅŸallah en yakın zaman da basılacağını söylediler. Çeviri parası falan ödemek istediler kabul etmedik. Tiraja yazdılarım dedik, hem daha fazla insana ulaÅŸtırmış oluruz, camilere dini sivil toplum örgütlerine gönderelim diye...  Bakanlık da görevlilere emir verdi bu konuyla iligili.
 
İnternet üzerinden çalışmalar yapıyoruz. İnternetten İnsanlara ulaşmak daha kolay. Önceki dönem SSCB dönemiydi. SSCB döneminde ateizimden insanlar İslam'a gelidi ama şimdi de sorgulamaya başladılar "hakiki İslam mı?" diye. O yüzden bizim daha çok çalışıp insanlara indirilen dini anlatabilmeliyiz."
 
Hilal Haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.