Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mursi'nin oğlu gözaltına alındı

Mısır'da 2013'te askeri darbe ile görevden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi gözaltına alındı.



Mısır'da 2013'te askeri darbe ile görevden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi gözaltına alındı. Mursi'nin büyük oğlu Ahmed Mursi, kardeşi Usame'nin Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiyye vilayetine bağlı Zagazig kentindeki evinde gözaltına alındığını belirterek, "Ailenin sözcüsü Usame'nin gözaltına alınması, Mursi'ye yönelik işlenen yeni bir suç, haklarına yönelik tacizlerin devamıdır. Bunu bir hesap görme olarak addediyoruz" dedi. Müslüman Kardeşler yönetimi, Usame'nin gözaltına alınmasını "baskı ve zulüm" olarak yorumladı.

Şarkiyye Emniyet Başmüfettişi Albay Ahmed Abdulaziz, Usame Mursi'nin savcılığın emriyle "şiddete teşvik suçlamasıyla" gözaltına alındığını söyledi.

Kendisi de avukat olan Usame Mursi’nin gözaltına alınma sebebi, 2013 AÄŸustosunda polisin yüzlerce göstericiyi öldürdüğü protesto gösterisine katılımıyla ilgili. Kahire’deki olayda, yaklaşık 10 polis göstericiler tarafından öldürülmüştü. Mursi’nin oÄŸlunun da yargılanmasının beklendiÄŸi toplu davadaki bazı suçlamalar, idam cezasını öngörüyor. 

2011 Devrimi ve Mursi

Devrik Mısır CumhurbaÅŸkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarı, Mısır’da 2011'de baÅŸlayan halk ayaklanmalarıyla son bulmuÅŸtu. O tarihten yaklaşık bir yıl sonra düzenlenen CumhurbaÅŸkanlık seçimini Müslüman KardeÅŸler'in adayı Muhammed Mursi kazanmıştı. Böylelikle Mısır'da ilk kez asker kökenli olmayan bir kiÅŸi CumhurbaÅŸkanlık koltuÄŸuna oturdu. 


 
 
[[FotoÄŸraf: AA]]

 

Bu görevi yaklaşık bir yıl yürüten Mursi 30 Haziran 2013'te kitlesel protestolarla karşı karşıya kaldı. Ordu bu protestolardan 3 gün sonra yönetime el koyarak Mursi'yi tutuklayıp hapse attı. Mursi hakkında 5 dava açıldı. Mursi sonuçlanan bazı davalarda müebbet, bazılarında idam cezasına çarptırılmıştı. Bu cezaların temyiz yolu açıkken başka davada aldığı 20 yıllık hapis cezası ise kesinleşmişti.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.