Sosyal Medya

Kültür Sanat

Psikolojik Hastalıkları Anlatan En İyi 23 Film. FİLM:2

Delilik ve ruhsal sorunlar, sinemanın üzerine en çok durduğu temalardan. İşte psikolojik rahatsızlıkların, deliliğin ve psikopatolojinin en iyi işlendiği 23 film; Film:2



2 - A Woman Under Influence (John Cassavetes, 1974)


Beyazperdenin efsanevi aktrislerinden Gena Rowlands’ın canlandırdığı Mabel, zamanının çok büyük bir bölümünü ev iÅŸleriyle ve birkaç yaÅŸ arayla doÄŸan üç Ã§ocuÄŸunu büyütmekle geçiren, kırılgan bir kadındır. Kendi deyimiyle beÅŸ temel özelliÄŸi vardır: AÅŸkı, arkadaÅŸlığı, ailesinin rahatı, anneliÄŸi ve tamamen kocasına ait oluÅŸu… Ä°stediÄŸi tek ÅŸey etrafındaki herkesin mutlu olduÄŸundan emin olmaktır.

Çocuklarıyla ve eÅŸiyle bir aradayken her ÅŸey yolunda gibidir; ancak nasıl mutlu edeceÄŸini bir türlü bilemediÄŸi “diÄŸer” insanlar devreye girdiÄŸinde genç kadının ruh hali içinden çıkılmaz bir hal alır. Çünkü sahte tebessümler ve komplimanlar Mabel’in mutluluk tanımını karşılamaktan uzaktır.

 

Orta sınıftan bir Amerikan ailesinin buhranlarını, toplumsal ödevleri yığına dönüşen bir kadın karakter üzerinde merkezleyen yönetmen, herkesi memnun etmenin olanaksızlığının yanına “Toplum bir kadından ne bekler?” sorusunu ekleyerek baÅŸkarakterinin kimlik krizini peliküle dökümlüyor. Gena Rowlands ise sinema tarihinin en baÅŸarılı kadın oyuncu performansları arasında gösterilen oyunuyla bu krizi bizzat “yaşıyor”. En nihayetinde, filmografisine baÅŸrolünde hayat arkadaşı Gena Rowlands’ın oynadığı on film sığdıran John Cassavetes’in en önemli filmi ortaya çıkmış oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.