Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Amazon'dan kasasız kuyruksuz market

İnternetten alışveriş devi Amazon, dükkânda kasa ve kuyruk derdi olmayan yeni bir alışveriş deneyimi hazırladı.



Ä°nternet alışveriÅŸ devi Amazon, kasa ve kuyruk derdi olmayan, otomatik bir alışveriÅŸ deneyimi baÅŸlatmaya hazırlanıyor. Amazon Go adı verilen otomatik dükkânların deneme amaçlı ilk ÅŸubesini ABD’nin Seattle kentinde açan ÅŸirket, yapay zekâ ve sensörler yardımıyla kasada ödeme bekleme derdini ortadan kaldırıyor.

Müşteri alışveriş yaparken sanal alışveriş sepeti güncelleniyor, çıkışta Amazon uygulamasından ödeme çekilip, fatura kesiliyor. Bu sayede müşterinin tercihlerini daha iyi öğrenen yapay zeka, daha sonra kişiye özel reklamlar ve indirimler sunuyor.

Teknoloji ürünleri ve kitap satışında dünya lideri konumunda olan Amazon, bir süredir girmeye çalıştığı market alışveriÅŸi pazarını da bu ÅŸekilde kontrolü altına almak istiyor. Åžirket, AmazonFresh sitesinden internet üzerinden yapılan market alışveriÅŸlerini eve teslim etmeyi sürdürüyor. 

2017’de baÅŸlıyor

Jackdaw araÅŸtırma ÅŸirketinden Jan Dawson, Amazon’un bazı ürünlerin internetten satılamayacağını anladığını ve ABD genelinde bu dükkânlardan yüzlerce açmaya baÅŸlarsa diÄŸer hipermarket zincirleri için “büyük tehdit” olacağını söylüyor.

Seattle ÅŸubesi ÅŸimdilik test aÅŸamasında. Dükkândan sadece Amazon ÅŸirketi çalışanları alışveriÅŸ yapabiliyor. Kamuya açık ilk ÅŸube 2017 başında faaliyete geçecek. Wall Street Journal’ın haberine göre, eÄŸer testler baÅŸarılı olursa Amazon bu dükkânlardan en az 2 bin tane açacak.

Gel-al tipi dükkânlar ve hazır yemek

Amazon ayrıca gel-al tipi (curbside) olarak bilinen alışveriÅŸ modeli üzerinde de çalışıyor. Bu sistemde kullanıcı internet üzerinden alışveriÅŸini tamamlıyor. Ãœrünleri market çalışanları poÅŸetliyor, hazır bekletiyor. Müşteri markete yaklaşınca, poÅŸetleri kapıya getiriliyor. Dükkânda atıştırmalıklar ve çabuk yemekler de hazırlatıp satmayı planlayan Amazon’un fast-food zincirlerine de rakip olması mümkün.

Amazon Go, şirketin ilk gerçek dükkân deneyimi değil. Seattle merkezli şirket, daha önce de kendi markası olan elektronik kitap okuyucularını ve elektronik cihazlarını satmak üzere dükkânlar açmıştı.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.