Sosyal Medya

Dünya

Avustralya'da 'taksi' krizi Türkleri de vurdu

Avustralya’nın Victoria eyaletinde aralarında Türklerin de bulunduğu taksi plakası sahipleri, eyalet hükümetinin uygulamalarını protesto etti



Avustralya’nın Victoria eyaletinde aralarında Türklerin de bulunduÄŸu taksi plakası sahipleri, eyalet yönetiminin uygulamaları yüzünden yüz binlerce Avustralya doları zarara uÄŸradıklarını öne sürerek eylem yaptı.

Melbourne'daki Victoria Eyalet Parlamentosu Ã¶nünde toplanan plaka sahipleri ve taksi sektöründe çalışan yüzlerce kiÅŸi eyalet hükümetinin uygulamalarını protesto etti.

Eyalet yönetiminin taksi plakalarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yaptığını belirten protestocular, buna izin vermeyeceklerini ifade etti. Eylemde "Geri al haksızlık yapma", "Aileler acı çekiyor" sloganları atan göstericiler eyalet hükümeti aleyhinde pankartlar taşıdı.

TAKSÄ° PLAKALARI 500 BÄ°NDEN 100 BÄ°N AVUSTURALYA DOLARINA GERÄ°LEDÄ°

Birikimlerini, eyalet kanunlarına göre piyasaya çıkartılan taksi plakalarına yatıran ve oradan elde edecekleri gelirle geçimlerini sağlamayı hedefleyen taksi plakası sahipleri, hükümetin açıklamaları yüzünden bir kaç yıl içinde 500 bin Avustralya doları (373 bin dolar) değerindeki plakaların yaklaşık 100 bin dolara kadar düştüğünü kaydetti.

Hükümetin taksi sahiplerini ekonomik ve ruhsal olarak zarara uğrattığını ifade eden taksi plakası sahibi Sevgi Hasan, yaptığı açıklamada, "Biz bunları 500 bin dolar verip evimize ipotek koydurup aldık, bunları marketten almadık, biz bunları hükümet garantisi altında aldık, vergisini ödedik. Şimdi bize deniyor ki 'bundan sonra sizin hakkınız yok, 500 dolar veren biri kayıt olduktan sonra, herhangi bir arabayı kullanıp yolcu taşıyabilir.' Bu doğru bir şey mi?" ifadelerini kullandı.

Eyalet hükümetinin AÄŸustos 2016’da yaptığı açıklamada, 2018 yılından itibaren taksi plakası deÄŸerlerinin tamamen sıfırlanacağını duyurduÄŸunu hatırlatan Hasan, bunun haksızlık olduÄŸunu belirtti. Taksi plakası satın alan kiÅŸilerin zor durumda olduÄŸunu aktaran Hasan, hükümete çaÄŸrıda bulunarak, "Hükümetimiz bu taksi endüstrisini kendisi yürütmek isterse, bizler ne ödediysek hakkımızı geri versin, biz aradan çekiliriz." dedi.

Avustralya’da 45 yıldır çalıştığını ve bunun 20 yılını taksi sektöründe geçirdiÄŸini söyleyen Ali Arpacı da "Dünyada görülmemiÅŸ bir ÅŸey, bütün emeÄŸimize el kondu, bu memlekette 45 senedir çalışıyorum, 20 sene bu ülkede taksi sürdüm, emeÄŸimi elimden aldılar." dedi.

Victoria eyaleti genelinde engelliler için tasarlanmış araçlarla toplam 5 bin 595 taksi ve 15 bin 216 taksi ehliyeti bulunan sürücü aktif olarak sektörde görev yapıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.