Sosyal Medya

Genel

CaÄŸaloÄŸlu Kan Kaybetmeye Devam Ediyor

Cağaloğlu kan kaybetmeye devam ediyor; Kitabevi de kapanıyor. MEB Kitapları yeniden yayında... Şeyh Hamdullah’ın Kur’an-ı Kerim’inin tıpkıbasımı yapıldı. Peki kimlere 'ücretsiz' dağıtılacak? Vadi Yayınları yeniden (mi)...Haftanın öne çıkan kültürel olaylarını M. Murtaza Özeren derledi.



CaÄŸaloÄŸlu kan kaybetmeye devam ediyor

Kitabevi de CaÄŸaloÄŸlu’nda maÄŸazasını kapanan kitapçılar kervanına katılıyor. Geçen senelerde DiriliÅŸ yazıhanesi, yakınlarda Ä°z Yayıncılık CaÄŸaloÄŸlu’nu terk etti, ÅŸimdi ise Kitabevi. Açıkçası söyleyecek pek söz de yok bu mevzuda. Ne söylesek zaten zikredilmiÅŸ ve malum ifadeleri söylemiÅŸ olacağız. Ancak yine de buruk indirim haberini paylaÅŸalım: Kapanış dolayısı ile bütün kitaplar %50 indirimli.

MEB Kitapları yeniden…

Milli EÄŸitim Bakanlığı, yayın faaliyetine yeniden baÅŸlamış. Halihazırda elinde telifini elinde bulundurduÄŸu yüzlerce eseri tekrar basma kararı alan Milli EÄŸitim Bakanlığı, 2023’e kadar 2023 kitap basmayı hedefliyor. Bu dizi için basılan ilk on sekiz kitap TÃœYAP’ta okuyucuya sunulmuÅŸ. Bunlar içerisinde, Ziya Gökalp’ten “Altın Işık”, Nizami’den “Leyla Ä°le Mecnun”, Nihat Sami Banarlı’nın “Resimli Türk Edebiyatı Tarihi” mevcut. Bakanlığın bu eserleri yeniden tedavüle sokması şüphesiz çok iyi bir geliÅŸme ancak bu eserlere eriÅŸim, diÄŸer devlet kurumlarının bastıkları kitaplara eriÅŸim kadar zor olmaz inÅŸallah. Yani devletin soÄŸuk, tok satıcı tavrından uzaklaşılır.

Åžeyh Hamdullah’ın Kur’an-ı Kerim’inin tıpkıbasımı yapıldı. Peki kimlere “ücretsiz” dağıtılacak?

Åžeyh Hamdullah’ın 500 sene evvel II. Bayezıd’a mahsus olarak yazdığı Kur’an-ı Kerim’in Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı’nca tıpkıbasımı yapıldı. Topkapı Sarayı Müzesi’nde muhafaza edilen bu sanat harikası Mushaf-ı Åžerif, Muhittin Serin’in kaleme aldığı bir kitapçıkla birlikte özel kutusunda bin adet basılmış. Buraya kadar pek mesele yok. Zaten bu eserin dudak uçuklatacak bir fiyata satışa sunulduÄŸunu da tahmin etmiÅŸsinizdir. Benim vurgulamak istediÄŸim husus, kitabın, ilim ve kültür âleminin önde gelen yazarlarına, ÅŸairlerine, ilim adamlarına ücretsiz dağıtılacak olması!

Bu son yazdığımıza sanırım siz de inanamadınız. Zaten latife yaptık efendim; hem böyle “devlet” nerede görülmüş. Bu eser saydığımız kiÅŸilere deÄŸil, milletvekillerine ücretsiz olarak “dağıtılacak”.

Buna benzer bir ÅŸekilde PTTMevlana Celaleddin-i Rumi’nin Divan-ı Kebir’inin Konya’daki en eski Farsça nüshasını çok güzel bir ÅŸekilde tıpkıbasım olarak yayınlamış ve milletvekillerine dağıtmıştı. Bu belki bir prestij meselesi olarak görülmekte fakat ehline emaneti teslim etmek hususunda büyük bir yanlış içerisinde olunduÄŸu ortada. Yani bu deÄŸerli eserler, konunun ehillerine dağıtılsa daha güzel ve prestijli bir iÅŸ yapılmış olmaz mı?

Vadi Yayınları yeniden (mi)

Vadi Yayınları kapanıyor, yayın hayatına ara verdi, devredildi derken yeniden faaliyete geçtiÄŸine dair bir iÅŸaret gördük; umarız doÄŸru yorumlamışızdır. Ebubekir Kurban’ın Twitter’da verdiÄŸi habere göre “güzel kitaplar/yolda”. “Vadi” etiketi ile NeÅŸe KutlutaÅŸ’ın Companero Rosita / Perulu Komünist Bir Gerillanın Gerçek Hayat Hikayesi kitabı yakında kitapçı raflarında olacak gibi duruyor. O vakit yeniden merhaba…

Etkinlikler

Cumartesi ve Pazartesi birçok etkinlik mevcut. Saadettin Ökten, Ä°smail Kara, DerviÅŸ Zaim, Emin Işık konuÅŸmacılardan; “Yaman Dede”, “Åžehir ve Medeniyet”, “Geç Osmanlı’da Adab-ı MuaÅŸeret”, “Erken Modern Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nda Âlimler ve Sultanlar” ise konuÅŸulacak mevzulardan sadece birkaçı. Detaylı bilgi almak için www.dunyabizim.com Etkinlik Takvimi’ne bakabilirsiniz

www.dunyabizim.com 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.