Sosyal Medya

Kürsü

Batı basınında bugün - Hakan Albayrak

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen gazeteleri ile başlayalım...



The New York Lies’a göre, Rıza Sarraf’ın tutukluluk halinin devamı küresel barışın ekonomik zeminini korumak için elzem.
 
The Washington Crimes, Afganistan’daki son hava bombardımanları sayesinde Amerikan hayat tarzının bir kere daha ihya olmasını kutluyor.
 
The Global Manipulator, Misak-ı Milli motivasyonuyla hareket eden Türkiye’nin Musul’u iÅŸgal etmeye yeltendiÄŸi ve bunu baÅŸarması halinde Batı Trakya’yı da almak için Yunanistan’a saldıracağı tezini ileri sürüyor. 
 
***
 
Sırada İngiltere gazeteleri var:
 
The London Mines, Hindistan ile Pakistan arasındaki sonu gelmez KeÅŸmir krizinin, bütün olumsuzluklarına raÄŸmen, iki potansiyel süper gücü oyalayarak uluslararası sistemi idarî anarÅŸiden korumaya yaradığı için olumlanabileceÄŸi görüşünde. 
 
The Royal Agent, elmas zengini Afrika ülkelerindeki iç savaÅŸlarda taraf olan bazı demokrasi yanlısı örgütlerin hâmîsi konumundaki Ä°ngiliz lordlarının elmas ticaretiyle alâkalarını abartmanın demokratik deÄŸerlerle çeliÅŸtiÄŸini savunuyor. 
 
The Mental Conformist, Kürtlerin gasp edilmiÅŸ haklarını bir bir iade etse de Ä°slamcı ErdoÄŸan’a PKK ile savaşından ötürü Kürt düşmanı faÅŸist nazarıyla bakmanın, beri tarafta kör ÅŸiddete dayalı ırkçı ve totaliter bir siyaset takip etse de laik PKK’yı ErdoÄŸan’la savaşından ötürü insan hakları ve demokrasi ÅŸampiyonu olarak görmenin/göstermenin “büyük resim bakımından doÄŸruluÄŸu ve zorunluluÄŸu”na iÅŸaret ederek, “aksi takdirde Batı paradigmasının çökeceÄŸi” uyarısında bulunuyor.
 
***
 
Şimdi de Fransız gazetelerine bakalım:
 
Le Monde Catastrophique, 15 Temmuz’daki askerî darbe giriÅŸimi hakkında hüküm verirken Türkiye’nin kendine özgü ÅŸartlarını göz önünde tutmak gerektiÄŸini belirterek, hükmünü “Bon pour l’Orient” ÅŸeklinde açıklıyor.
 
Le Provocateur Parisenne, Ulusal Cephe lideri Jean Marie Le Pen’in muhtemel devlet baÅŸkanlığının “Paris, Lille, Toulouse yahut Marsilya’daki bazı malum mahalleler” üzerinde “Fransız sömürgeciliÄŸinin Kuzey Afrika üzerindeki medenîleÅŸtirici etkisi”ne benzer bir etki yapacağını öngörüyor.   
 
***
 
Son olarak Alman gazetelerine göz atalım:
 
Berliner Sorgenpost’a göre, “Kaygı uyandırıcı uygulamalarını sona erdirmesini isteyen Avrupa BirliÄŸi’nin tehditleri karşısında akılalmaz derecede aldırmaz davranan ErdoÄŸan, meselenin yapıcı bir diyalogla çözülmesini bu ÅŸekilde zorlaÅŸtırarak da kaygı uyandırıyor.”
 
Westdeutsches Klageblatt da “münasebetsiz özgüveni ile geleneksel Alman-Türk iliÅŸkileri diyalektiÄŸini çökerten” ErdoÄŸan’dan ÅŸikâyetçi.
 
HAKAN ALBAYRAK - KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.