Sosyal Medya

Coğrafyamız

Lübnan: 'Kampı boşaltın ve dağılın!'

Lübnan emniyeti, Akkar şehrinde bulunan muhacir kampındaki 350 Suriyeli aileden kampı 10 gün içinde boşaltmalarını istedi.



Lübnan yönetiminin, Akkar kentindeki "Reyhanlı" isimli mülteci kampına sığınan 350 Suriyeli aileden 10 gün içinde kampı boÅŸaltmalarını istediÄŸi bildirildi.

Bölgedeki emniyet kaynakları ve Suriyeli sığınmacılardan edinilen bilgiye göre, Lübnan emniyeti, Akkar kentindeki Bibenin beldesinde bulunan Reyhanlı muhacir kampında yaÅŸayan Suriyeli 350 aileden 10 gün içinde yaÅŸadıkları kampı boÅŸaltmalarını istedi.

Emniyet kaynakları, Lübnan yönetiminin ülkedeki muhacir kamplarının bir bölgede toplanması yerine tüm ülkeye yayılmasını istediÄŸini, bu nedenle Reyhaniye Kampı'nın da boÅŸaltılmasına karar verilen kamplardan biri olduÄŸunu aktardı.

Ülke genelinde bin 400 düzensiz kamp bulunduğu bilgisini paylaşan kaynaklar, Suriyelilerin yüzde 18'inin kamp dışında, yüzde 82'sinin ise ülke geneline yayılmış düzensiz kamplarda yaşadığını, Lübnan yönetiminin aşırı grupların bu kamplarda yer edinerek tehdit oluşturmasından endişe duyduğunu belirtti.

Bibenin belediyesinin bir çalışanı da BM'nin kamptan çıkarılacak muhacirlere alternatif sığınma mekanı tahsis etmediğini, bu sebeple sığınmacıların büyük sorunlarla karşılaşabileceğine işaret etti.

"Kaçtık, geldik, şimdi de bizi denize atıyorlar"

Kamp sakinlerinden Musa Hac Hasan (71), "Kampın boşaltılması masum değil. Kaçtık, geldik, şimdi de bizi denize atıyorlar. Nereye gideceğiz?" dedi.

Başka bir kamp sakini Abdu Kenc Şuruf (30) da Suriye'ye geri dönmenin ölümle eş anlamlı olduğunu söyledi.

Şuruf, "Lübnan'da da kampta yaşamamıza izin verilmiyor. Şu dünyada nereye gideceğiz? Lübnan devletinden çocuklarımıza bakmasını ve acımasını istiyoruz." diye konuştu.

Bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluÅŸunun yetkilisi Ziyad Ebu Salih de Akkar kentinin 300 bin muhacire ev sahipliÄŸi yaptığını, bölgedeki muhacir kamplarının çoÄŸunun düzensiz olduÄŸunu ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸine (UNHCR) baÄŸlı olmadığına dikkati çekti.

Muhacirlerin sığındığı toprakların sahiplerinin ise Lübnan yönetiminden kira talep ettiÄŸini anlatan Ebu Salih, "Zaten zorlu koÅŸullarda yaÅŸayan bölge sakinleri de muhacirlerin varlığından rahatsız. Muhacirler de bölgedeki güvenlik durumunun deÄŸiÅŸmesinden ve saldırıya uÄŸramaktan korkuyor. BM ise Lübnan yönetiminden bu kampların düzenli hale getirilmesini talep ediyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Lübnan'da BM rakamlarına göre 1,2 milyon civarında Suriyeli muhacir yaşıyor. Lübnan makamları ise bu rakamı 1,5 milyon civarında ÅŸeklinde açıklıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.