Sosyal Medya

Coğrafyamız

Lübnan, İran'a teslim oluyor

Hizbullah bağlantılı Michel Aoun'un cumhurbaşkanı olarak seçilmesi, İran'a Lübnan üzerindeki etkisini sağlamlaştırma ve bölgesel hakimiyetini genişletme imkanı veriyor.



Lübnan, iki buçuk yıldır devam eden politik çözümsüzlüğün ardından Hizbullah bağlantılı Michel Aoun'u cumhurbaşkanı olarak seçti.

Karmaşık mezhep politikaları ve yabancı tahakkümü altında bulunan iç siyaseti ile ünlü olan Lübnan'da Aoun'un cumhurbaşkanı olarak seçilmesi çarpıcı bir siyasi gelişme oldu.

Hepsinden önemlisi Hizbullah baÄŸlantılı Michel Aoun'un cumhurbaÅŸkanı olarak seçilmesi, Ä°ran'a Lübnan üzerindeki etkisini saÄŸlamlaÅŸtırma ve bölgesel hakimiyetini geniÅŸletme imkanı verdi.

Lübnan parlamentosundaki eski başbakan Saad Hariri'nin temsil ettiği ve çoğunluğu elinde bulunduran batı yanlısı kanat Aoun'un cumhurbaşkanı olmasına karşıydı ve uzun süre milletvekillerine meclisi işler hale getirip bir cumhurbaşkanı seçmesi yönünde baskı yaptı. Ancak Hizbullah, Hariri Aoun'da ikna edilinceye kadar meclisi boykot ederek kurumların çalışmasını engelledi.

Bu siyasi yıpratma sürecinde çoğunluğu elinde bulunduran Batı yanlısı kanat, İran ve onun ülke içindeki müttefiklerinin kanunsuz bir şekilde siyaseti engelleme faaliyetlerine uzun süre direnemedi.

Hariri kanadı maddi kaynak sıkıntısı çekerken Hizbullah lideri Nasrallah ve partisi İran'dan ciddi miktarlarda mali ve askeri destek almaktaydı.

ABD VE SUUD DESTEĞİNÄ°N ÇEKÄ°LMESÄ°

Elbette bu durumda siyaseten yetersizlik ve kötü mali yönetim gibi yerel faktörlerin etkisi olsa da, Hariri ve kanadının ardından yabancı devletlerin desteğinin çekilmesi en önemli etkendi.

Obama yönetimi İran'ın bölge genelinde yayılmasına göz yumarken Suudi Arabistan da iç reformlar ve Yemen'deki savaşla meşguldü. Hariri ve destekçileri böyle bir ortamda Hizbullah ile anlaşmak zorunda bırakıldı.

ABD ve Suudi Arabistan bundan sonra "terörist örgüt" olarak tanımladıkları Hizbullah'ın kontrolü altında olacak bir yönetim ile nasıl çalışacaklarını düşünüyor olacaklar.

Uzmanlar Aoun'un siyasi bağlantılarını göz önünde bulundurulduğunda, cumhurbaşkanı olmasının Suudi Arabistan'ın Lübnan'daki etki ve rolünü ciddi bir biçimde azaltacağını söylüyor.

CUMHURBAÅžKANI OLARAK MICHEL AOUN

Michel Aoun'un siyasi ve askeri geçmiÅŸine bakıldığında pragmatik, zaman zaman fevri çıkışları olan ve taraf deÄŸiÅŸtirmeye yatkın biri olarak karşımıza çıkıyor.

15 yıl süren Lübnan iç savaşında Suriye karşıtı bir duruş sergileyen Aoun, 2006 yılında Hizbullah'ın siyasi müttefiki haline geldi.

Aoun'un cumhurbaşkanı olarak kendisini Lübnan Hıristiyanlarının rakipsiz temsilcisi olarak yansıtması bekleniyor.

Diğer taraftan Aoun'un İran ve Hizbullah'ın sürekli ensesinde olacağının ve istedikleri zaman cumhurbaşkanlığına son verebileceklerinin farkında olması gerektiği düşünülüyor.

RUHANİ: İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEYE HAZIRIZ

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Michel Aoun'u telefonla arayarak tebrik eden ilk liderlerden biriydi.

Ruhani, tebrik etmesinin ardından Aoun'a "İran, Lübnan ile diplomatik, ekonomik ve kültürel bağları güçlendirme hazır" dedi.

HAMANEY'Ä°N DANIÅžMANI VELAYETÄ°: DÄ°RENÄ°Åž EKSENÄ°NÄ°N ZAFERÄ°

Ä°ran dini lideri Hamaney'in dış politika danışmanı Ali Ekber Velayeti, Aoun'un cumhurbaÅŸkanı olmasının "DireniÅŸ Ekseni'nin zaferi" olarak deÄŸerlendirdi.

Velayeti İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Lübnan bu Eksen'de stratejik bir öneme sahip. Direniş Ekseni Lübnan'da başarılı olmuşsa Irak ve Suriye'de de düşmana hezimeti tattıracaktır" dedi.

MECLİS SÖZCÜSÜ: SİYONİST REJİME DİRENİŞ'TE ÖNEMLİ OLACAK

İran meclis sözcüsü Hüseyin Emir Abdullahiyan Michel Aoun'un Lübnan cumhurbaşkanı seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ülkenin içinde bulunduğu siyasi boşluktan çıkması için faydalı olacağını söyledi.

Abdullahiyan " Michel Aoun'un seçilmesi Siyonist rejime karşı direnişte, bölgesel istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesi ve terörle mücadelede kesinlikle önemli bir rol oynayacaktır" dedi.

HÄ°ZBULLAH LÄ°DERÄ° NASRALLAH'TAN TEBRÄ°K TELEFONU

Lübnan'ın İran güdümündeki örgütü Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Michel Aoun'un telefonla arayarak tebrik etti ve bol şans diledi.

Ä°RAN BASINI: LÃœBNAN'DA HÄ°ZBULLAH'IN ZAFERÄ°

Ä°ran'da dini lider Hamaney'e yakınlığı ile bilinen Kayhan gazetesi 31 Ekim Pazartesi günkü sayısında Aoun seçimini "Lübnan'da Hizbullah'ın Zaferi" manÅŸeti ile gördü.

Kayhan gazetesinin editör köşesinde de seçim, Nasrallah'ın zaferi olarak görüldü. Yazıda "Aoun'un seçimi, Hasan Nasrallah'ın liderliğini yaptığı direniş ekseninin Lübnan siyasetindeki tıkanıklığı çözmekte en etkili hareket olduğunu gösterdi" dendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.