Sosyal Medya

Ekonomi

Güvencesiz istihdam

Kayıt dışı istihdam, son yıllardaki düzenlemelerle önemli ölçüde düşse de hâlâ büyük bir sorun. Kayıt dışılık oranı bugün yüzde 34 seviyesinde. Bu, yaklaşık 10 milyon kişinin hâlâ bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalıştığını gösteriyor. Kayıt dışı istihdam en çok kadınları vuruyor. Neredeyse çalışan her iki kadından biri resmi kayıtlarda yok.



Kayıt dışı istihdam, son yıllardaki tüm mücadeleye raÄŸmen hâlâ büyük bir sorun olarak karşımızda. 2000 yılında yüzde 50’yi aÅŸan kayıt dışılık oranı bugün yüzde 34 seviyesinde. Bu, yaklaşık 10 milyon kiÅŸinin hâlâ bir sosyal güvenlik kuruluÅŸuna baÄŸlı olmadan çalıştığını gösteriyor. Yani, çalışıyorlar ama saÄŸlık sigortası, tazminat, izin ve emeklilik gibi güvencelerden yoksunlar.

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı iÅŸ gücü istatistiklerine göre en fazla kayıt dışı istihdam tarımda. Oranı yüzde 82,2. Geçen yıla göre de 0,1 puanlık artış gösterdi. Tarım ve ücretsiz aile işçiliÄŸi kayıt dışılığı yükselten bir etken. Ama daha vahimi, kentte ücretli ve yevmiyeli çalışanlar arasında güvencesiz çalışma oranı hiç de düşük deÄŸil. Ãœcretli çalışanların neredeyse yüzde 19’u da kayıt dışı.

Kayıt dışı istihdam en çok kadınları vuruyor

Güvencesiz istihdam en çok kadınları vuruyor. Çalışan kadınların yüzde 46’ya yakını resmi kayıtlarda yok. Yani, neredeyse çalışan her iki kadından biri kayıt dışı. Ne sigortaları, ne emeklilikleri var. Erkeklerde bu oran yüzde 29 seviyesinde. Kadınların en çok güvencesiz çalıştığı alan tarım.Tarımda kayıtlı çalışan kadın bulmak neredeyse imkânsız, her 100 kadından 94’ü kayıt dışı.

 

 
 
 

"Erkek sigortalı olsun da, kadın olmasa da olur"

Kocaeli Ãœniverstesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ä°liÅŸkileri Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Aziz Çelik’e göre iÅŸ gücü piyasasında kırılgan katmanlar var. Kadınlar, gençler ve göçmelerin daha maÄŸdur olduÄŸunu söyleyen Çelik, "Bunlar özel olarak korunması gerekenler arasında. Kadınlar iÅŸ gücü piyasasına girmek ve çıkmak konusunda daha esnek kabul ediliyor. Erkek geliri saÄŸlayan, kadın yan geliri saÄŸlayan olarak görülüyor. Erkek sigortalı olduÄŸunda kadın olmasa da olur gibi bir fikir var" diye konuÅŸuyor.

İşten çıkarmalarda liste başılar

Kayıt dışı istihdamdakilerin kazandığı ücretlerle ilgili bir veri yok. Ancak Çelik’e göre çoÄŸu zaman asgari ücretin altında kazandıklarını söylemek mümkün:
"Kayıt dışılığın nedenlerinden biri, iÅŸ veren için ücret maaliyeti. Vergi ve sigortasını ödeyecek durumda olsa bu yola baÅŸvurmaz." 

Ayrıca kayıt dışı istihdam da çalışmak zorunda olanlar, tazminat hakları da olmadığı için işten çıkarılmalarda hep listenin başındalar.

"Alınması gereken çok yol var"

Kayıt dışı istihdam küresel ölçekte de sorun. AB ülkelerinde de bu sorunun olduÄŸunu ancak kayıt dışı istihdam ortalamasının yüzde 10-11 civarında olduÄŸunu söyleyen Çelik, Türkiye’de bu durumun üç misli olduÄŸunu belirtiyor. Kayıt dışı istihdamın son yıllarda azaldığını, denetimlerin de arttığını anlatan Çelik daha alınması gereken çok yol olduÄŸunun da altını çiziyor:
"Ücretlerin bankaya yatırılması konusunda getirilen yükümlülükler kayıt dışılığı önemli ölçüde düşürdü. İdari tedbirler ve ekonomik dönüşümle kayıt dışılığı azaltmak mümkün. Ayrıca sendikalar kayıt dışılığı önlemede önemli bir aktör. Ancak çok düşük sendikalaşma oranı var. Özel sektörde yüzde 4 civarında. Denetimde de yetersizlikler oluyor. Sigortasız çalıştırmanın, çeşitli cezaları var. Cezalar konusunda sık sık çıkarılan vergi uzlaşmaları, affedilmeler de kayıtlılık meselesini olumsuz etkiliyor."

Kayıt dışı istihdamda bir de göz ardı edilen kısmi kayıt dışılık var. Çalışanların sosyal güvenlik kurumuna hiç bildirilmemesi dışında  kısmi kayıt dışılıkta da çalışanın çalışma gün sayıları eksik bildirililiyor, ücretleri var olandan az gösteriliyor ve geri kalanı elden veriliyor. 

Kaynak: 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.