Sosyal Medya

Kürsü

Sekülerleşmeyi tanımlamak

Yasin Aktay



Dinin modern ve postmodern dönemlerde insan hayatında nasıl bir yer tuttuğuna ve tuttuğu bu yerin nasıl bir değişkenlik içinde olduğuna dair bir sürü şey okuduk, dinledik. Bu okuyup dinlediklerimizin arasındakilerin önemli bir kısmı dünyanın gidişatına dair bir tespit yapmaktan ziyade nasıl olması gerektiğine dair normatif bir söylem içeriyor. Dinin günlük hayattaki veya siyasetteki yerinin şu kadar veya bu kadar olması gerektiğine dair bu söylem büyük ölçüde laiklik tartışmaları etrafında cereyan ediyor.

Normatif olan kısmının din ile devlet ilişkilerini düzenlemekle ilgili siyasi bir baskıya ve programa dönüşmesine adeta aşinayız. Oysa gerek laiklik gerekse sekülerleşmeyle ilgili sosyal bilim literatürü dünyada sekülerleşmeyi bir zihniyet dönüşümü, gündelik hayata dair alışkanlıkların, tasavvurların bir değişimi olarak teşhis ve tespit etmekle ilgilenir. Bu düzeyde normatif olmaması beklenir. Gerçekten modernleşmeyi doğuran süreçlerin hepsi aynı zamanda ciddi bir sekürlerleşmeyi, bir siyasi baskının konusu olmasa bile, gündelik sanayileşme ve kentleşme süreçlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkarır.

Geleneksel toplum, dünyada olup biten her şeyin bu dünyanın ötesinden bir nedenle ilişkilendirilmesi dolayısıyla büyülü addedilir. Buna mukabil gündelik hayatın birçok yönü veya siyaset, bu büyülü dünyanın gereklerine göre düzenlenir. Bu da geleneksel toplumun dinselliğinin bir göstergesidir. Oysa modern topluma geçişin en önemli göstergesi, dünyada olup biten her şeyin nedeninin yine bu dünyanın sınırları içinde aranması ve çeşitli dinsel dünyalar arasındaki farkların yol açtığı göreceliğin geniş bir bilinç atmosferi oluşturması dolayısıyla sekülerleşmenin herkes tarafından benimsenmesi oluyor. Modern kent, insanların beraber yaşadıkları, fakat dünyaya başka bir inançtan baktıklarını fark ettikleri insanlara karşı bir tür empati düzeyinin kültürün önemli bir parçası haline geldiği kenttir.

Sosyal bilimcilerin resmettikleri bu sekülerleÅŸme tablosu modern toplumun neredeyse tamamlayıcı bir kesitidir. Bu tablonun detaylarında, insanların günlük yaÅŸamlarını düzenlerken ve belirlerken dinsel herhangi bir etkiden kademeli olarak bağımsızlaÅŸmaları da vardır. Devlet ile dinin birbirinden ayrılması ve bunu düzenleyen kurallar sadece siyasete deÄŸil, bizzat bireysel hayata da hakim olan bir dünyevileÅŸme sürecidir. Aslına bakarsanız sekülerleÅŸmenin birçok tanımı arasında en uygun tanımlardan biridir “dünyevileÅŸme” ve bu haliyle dünyanın dinselliÄŸinin tam karşıtı olarak alınır. O kadar ki, ünlü Alman filozofu F. Nietzsche yaÅŸanan süreci Tanrının ölümü diye nitelemekten çekinmeyecektir.

ModernleÅŸmeyle ilgili bütün tespit ve analizler dünyaya her geçen gün dünyevileÅŸmenin, yani din karşıtlığının daha fazla hakim olduÄŸunu söylerken, tersine yirminci yüzyılın son çeyreÄŸi dinin ÅŸaşırtıcı bir dönüşüne tanık oldu. Sadece Ä°slam dünyasında deÄŸil, Hıristiyan, Yahudi ve Budist dünyada da modernleÅŸme teorilerinin resmettikleri gibi dinsellikten sıyrılma süreci bir yana, hepsinde dine -belki modern bir formatta da olsa- daha fazla tutunma emareleri belirmeye baÅŸladı. Dünyada birçok savaÅŸ, çatışma, gerilim ve geliÅŸme içinde en önemli faktörlerden biri olarak yine din öne çıkmaya baÅŸladı. Bu durum bazı sosyologlarda, modern dönemde alelacele öldürülmüş olan “Tanrının bir tür intikamı” olarak nitelendi. Bugün AB'nin özellikle bir Ä°slam ülkesi olarak Türkiye'ye doÄŸru geniÅŸlemesiyle ilgili stratejiyi sınırlayan en önemli faktörün din olduÄŸu tartışılmaz bir gerçek. Yine OrtadoÄŸu'da bütün dünyayı etkileyen gerilim hattının en önemli durağı olan Ä°srail'in varlık nedeni de, ürettiÄŸi bütün gerilimlerin kaynağı ve referansı da din. Ona karşı çıkanlar da aynı motivasyonla ve aynı referansla karşı çıkıyorlar. Yani dinsellik özellikle uluslararası siyasette halen en belirleyici motivasyon olma özelliÄŸini koruyor. Aynı ÅŸekilde ülkelerin kendi içlerindeki siyasetlerde de dinsellikte bir azalma yerine bir artış söz konusudur.

Buna rağmen hem dindar hem de laik kesimden dünyevileşmeye doğru bir gelişim içinde olduğumuza dair ortak bir saptama var. Tabi bu saptama dindar kesimde bir tür yakınma ve endişeli uyarı olarak ifade buluyor, ama bu endişeler durumu betimleyici olma iddiası da taşıyabiliyor. Fakat ilginç biçimde bu endişeli söylemler giderek laik bir noktadan yola çıkarak üretilmiş betimleyici söylemlere eklemleniyor.

Peki klasik modernist teorisyenleri bile boşa çıkartmış bunca dinsel gelişmeye karşılık, din ve dünya ilişkilerinde gidişatın bugün için gittikçe daha fazla sekülerleşmeye doğru evrildiğini yine de söyleyebilir miyiz?

Bugün sekülerleÅŸme sosyolojisine hakim olan literatür, ilginç biçimde dinselliÄŸin en belirgin göstergelerini bile evirip çevirip aslında sekülerleÅŸmenin göstergelerine dönüştürmekte bir maharet kesp etmiÅŸ gibi. Mesela Müslümanlar arasında görüş ayrılıklarının olması ve bu ayrılıkların normal kabul edilebilmesi sekülerleÅŸme sürecinin bir aÅŸaması gibi görülebiliyor. Artan Ä°slami görünürlüğün yanı sıra bu Ä°slamiliÄŸin baÅŸka milletlerle beraber de yaÅŸamayı kabul etmesi, aynı ÅŸekilde, Müslümanların zaten baÅŸlangıcından beri ortaya koymuÅŸ oldukları son derece özgüvenli dinsel tutumun bir parçası olarak deÄŸerlendirileceÄŸi yerde, ulaşılması mukadder bir telos olarak sekülerleÅŸmenin bir gereÄŸi, sonucu veya göstergesi olarak görülebiliyor aynı bakış açısından. SekülerleÅŸme bu anlamıyla eninde sonunda herkesin ulaÅŸacağı bir tür “tarihin sonu” aÅŸamasına denk düşen bir kültür veya nihai yaÅŸam biçimi mi? Aslında sekülerleÅŸme ile laiklik arasında bir ayırım yapma ihtiyacı bile konunun bir sosyolojik süreç olma keyfiyeti ile bir siyasi rejim olma keyfiyeti arasında çizilebilecek sınırın, Türkiye'de epeyce koyu olabilmesinden ileri geliyor. DoÄŸrusu bugünlerde bu tartışmaya birçok açıdan biraz daha takılmakta büyük fayda var. O yüzden devam edeceÄŸiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.