Sosyal Medya

YaÅŸam

Araç sahiplerinin dikkatine! Zorunlu hale geliyor

Teröre karışan araçların takibinin yapılması ve kaçak akaryakıtın önlenebilmesi için çip sistemine geçiliyor.



Kaçak akaryakıt ve terörle mücadele kapsamında tüm taşıtlar elektronik takibe alınıyor. TrafiÄŸe tescilli taşıtlara plaka numaralarını da içeren birer kimlik birimi (etiket-çip) takılacak.

Akaryakıt pompaları da bu etiketleri okuyabilecek. Bu sayede hem satılan akaryakıtlar anlık olarak izlenebilecek hem de hangi aracın hangi istasyondan yakıt aldığı sistemde anlık olarak görülebilecek. Hem kaçak akaryakıt ve vergi kaçakçılığı ile daha etkin mücadele edilecek hem de terör olayları önlenecek.

ÇİPÄ° OLMAYAN YAKIT ALAMAYACAK

Sisteme el yordamıyla giriş olmayacağı için canlı bombalar başta olmak üzere terör gibi farklı suçlardan aranan araçlar ve kişilerin belirlenmesi daha kolay olacak. Örneğin herhangi bir suçtan aranan şahsın kullandığı araç akaryakıt istasyonuna yanaştığında çip yoksa yakıt alamayacak.

Etiket varsa o araç benzin ya da motorin alabilecek. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre sisteme giriÅŸ el yordamıyla olmayacağı için yanlış beyanda olmayacak.

Aranan aracın plakası, sisteme girildiÄŸinde en son hangi akaryakıt istasyonundan yakıt aldığı görülebilecek. Ä°stasyondaki güvenlik kameraları ile de kiÅŸiler ortaya çıkarılabilecek. Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarda Emniyet Genel Müdürlüğü de yer alıyor.

POMPA PLAKAYI OKUYACAK

Kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında Maliye Bakanlığı’nın yeni yol haritasında plaka üzerinden anlık satış takibinin yapılması yer alıyor. Pompalar plakayı otomatik olarak okuyacak, böylece satılan akaryakıt anında izlenecek.

Araçtan başlayarak tüm istasyonların ne kadar satış yaptığı takip edilirken, Maliye her aracın ne kadar yakıt aldığını bildiği için istasyonun yanlış beyanında sistem uyaracak.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yürütülecek eylem planına göre, alış-satış bilgileri yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı Bilgi Ä°ÅŸlem Merkezi’ne online olarak ulaÅŸtırılacak.

OTOBÃœS VE MÄ°NÄ°BÃœSLERE Ä°ZLENECEK

Maliye Bakanlığı deÄŸeri milyon dolarları bulan otobüs ve minibüs hatlarındaki plaka alım satımlarını da mercek altına alıyor. Bu kapsamda tahditli plaka alım ve satımlarının gerçek deÄŸeri üzerinden iÅŸlem görmesini saÄŸlamak amacıyla gerekli alt yapı oluÅŸturulacak. Mevcut uygulamada deÄŸeri 1 milyon TL olan bir otobüs hattına iliÅŸkin plakanın satışı daha düşük vergi Ã¶denmesi için 500 bin TLolarak gösterilebiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.