Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Konya'ya elektronik harp merkezi kuruluyor

Uluslararası tatbikatların adresi ve Türkiye’nin sahip olduğu 4 AWACS’ın konuşlandığı Konya, elektronik harp merkezi oluyor.



Konya’da konuÅŸlu bulunan 3. Ana Jet Ãœs Komutanlığı, baÅŸta Anadolu Kartalı olmak üzere havacılık dünyasının gözde uluslararası ve milli tatbikatlarına ev sahipliÄŸi yapıyor. Her yıl onlarca yabancı savaÅŸ uçağı ve savaÅŸ pilotunu ağırlayan Konya Ãœssü, Türk Hava Kuvvetleri’nin Barış Kartalı Projesi çerçevesinde 2014 yılından itibaren sahip olduÄŸu 4 AWACS havadan erken uyarı uçağının da yuvası oldu.

HAMBURG SALDIRISI SIRASINDA İNGLİZLER BU TEKNİĞİ KULLANMIŞTI

Ä°kinci Dünya Savaşı, günümüzdeki anlamıyla elektronik harp uygulamalarının yaygılaÅŸmaya baÅŸladığı dönem oldu. Temmuz 1943’te Ä°ngiliz ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından o zamana kadar emsali görülmemiÅŸ çapta ve ağırlıkta gerçekleÅŸtirilen stratejik hava taarruzu olan “Hamburg Saldırısı” (Gomorrah Harekâtı) esnasında Ä°ngilizler tarafından elektronik harp teknikleri kullanıldı.

DÜŞMANIN İSTİHBARAT VERİ AKIŞINI DURDURABİLİYOR

“Elektronik harp” kavramı, muharebe sahasında radyo dalgalarının kullanılmasına baÅŸlanması ve bir ordunun sahip olduÄŸu taktikteknolojik üstünlüğün savaşın sonucunda belirleyici rol oynamasıyla askeri terminolojiye girdi. Ordular, radyo dalga teknolojisiyle düşmanın taktik ve stratejilerini elde ederken, aynı zamanda istihbarat veri akışını yavaÅŸlatıp durdurabiliyor.

ÜÇ BOYUTLU

Elektronik harp kendi içinde elektronik destek, elektronik saldırı ve elektronik savunma olmak üzere üç boyuta sahip bulunuyor. Elektronik harp uygulamasında, dost birlikler elektromanyetik güç ile üstünlük sağlarken, düşmanın sahip olduğu elektromanyetik güçlerin ise kullanılamaz hale getirilmesi hedefleniyor.

Konya’daki 3. Ana Jet Ãœssü’ndeki tatbikatlarda, dost ve düşman olarak olarak takımlara ayrılan savaÅŸ uçakları, karşı tarafın operasyonlarını engellemeye ve aynı anda düşmanın kendisi üzerinde yaratmak istediÄŸi elektromanyetik baskıyı etkisiz hale getirmeye çaba harcıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.