Sosyal Medya

Genel

Kur’an şifadır (2)

Vicdan insanın fıtratına kodlanmış bir çekirdektir. Bu çekirdek çocukluk çağında aile ve çevrenin desteği ile filizlenir ve yeşermeye başlar. Çocuğun vicdanı ailede gelişme fırsatı bulamamışsa, zayıflamaya ve gücünü kaybetmeye başlar. İslam cılızlaşan vicdanlara hayat suyu olur ve insanı yeniden hayata taşır.



Fatma Tuncer - Milli Gazete
 
Vicdan insanın fıtratına kodlanmış bir çekirdektir. Bu çekirdek çocukluk çağında aile ve çevrenin desteÄŸi ile filizlenir ve yeÅŸermeye baÅŸlar. ÇocuÄŸun vicdanı ailede geliÅŸme fırsatı bulamamışsa, zayıflamaya ve gücünü kaybetmeye baÅŸlar. Ä°slam cılızlaÅŸan vicdanlara hayat suyu olur ve insanı yeniden hayata taşır. 
Ä°slam’ın haram kıldığı fiiller insanın fıtratıyla uyumlu deÄŸildir. O yüzden yapılan hatalar kiÅŸinin vicdanında rahatsızlık uyandırır. Böyle durumlarda içsel çatışma kaçınılmaz olur. Rabbimiz vicdanı ile nefsi arasında kalan kiÅŸiye tövbe kapılarını sonuna kadar açar. “De ki Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar, çünkü o çok bağışlayan ve çok merhamet edendir” (Zümer 53)
Ä°slam ferdin ruh ve beden saÄŸlığının korunması için somut adımlar atar. Öncelikle kiÅŸinin helal haram ölçeÄŸini dikkate almasını ister. YaÅŸamını helal çerçevesinde sürdüren kiÅŸi Kur’an’dan uzaklaÅŸmaz, tefekkür ve zikirle Allaha yakınlaşır. Dua ise kiÅŸinin iç dünyasında yaÅŸadığı korku ve yalnızlığı ortadan kaldırır. Zira duada kiÅŸi Allah’ın huzurunda olduÄŸunun farkına varır ve kendini güvende hisseder. 
“Onlar iman eden ve Allah’ı zikretmekle gönülleri huzur bulan kimselerdir. Ä°yi bilin ki ancak Allah’ı zikretmekle gönüller huzur bulur” (Rad, 28)
KiÅŸiyi hayata baÄŸlayan bir ÅŸeyin kaybı, kaygı ve depresyon nedeni olabiliyor. Bu bir kiÅŸi de olabilir, bir nesne de olabilir… Her kayıp meÅŸakkatli bir yolculuktur kiÅŸi bu süreçte bazı güçlükler yaÅŸar. Mesela saÄŸlığını kaybeden bir kiÅŸi yeni durumun getirdiÄŸi güçlükler karşısında direncini yitirir ve kaygı bozukluÄŸu yaÅŸayabilir. Mümin için ise hastalık bir nasihatçi mahiyetindedir. Onun dünyasında hastalıklar tevekkülle hayra çevrilir ve kiÅŸi bunun ahret yurdu için bir kazanç olduÄŸunun farkına varır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.