Sosyal Medya

Vahiy

Kadir Gecesi

Allah Teâlâ ibâdetlere verdiği ecir, sevap ve ödülleri arttırdığı, af isteyenleri bağışladığı, duâları kabûl ettiği, manevîyatımızı oluşturan unsurları takviye ettiği, dünyamızı ve hânemizi nûr, bereket ve rahmetle doldurduğu günler ve geceler tahsis ederek kullarına lutûflarda bulunmaktadır.



Hayrettin Karaman - Yeni Åžafak

Allah Teâlâ ibâdetlere verdiği ecir, sevap ve ödülleri arttırdığı, af isteyenleri bağışladığı, duâları kabûl ettiği, manevîyatımızı oluşturan unsurları takviye ettiği, dünyamızı ve hânemizi nûr, bereket ve rahmetle doldurduğu günler ve geceler tahsis ederek kullarına lutûflarda bulunmaktadır. Böyle gecelerden biri de Ramazan ayı içinde idrak edilen Kadir Gecesi'dir. Bütün Ramazan geceleri ibâdet şuuru içinde geçirilsin, ihyâ edilsin diye bu gecenin hangisi olduğu kesin olarak belirtilmemiştir; son on gün içinde ve yirmi yedinci gecede olması ihtimâli daha fazladır. Kadir Gecesi'ne özgü bir ibâdet yoktur. O gece de yatsı ve teravih namazının cemâatle kılınması, sonra evde bir miktar nafile namaz kılınması, Kur'ân okunması, istiğfar edilmesi (günahların bağışlanması için Allah'a yalvarılması), dua edilmesi, yatmadan önce son namaz olarak da vitir namazının kılınması tavsiye edilebilir.
Bazı gafillerin, bin geceden hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi'nde beş vakit namaz kılarak veya bu geceyi ihya ederek yıl boyu veya ömür boyu ibadetlerden muaf olma hesabı yaptıklarını işitiyoruz. Bir gecenin şu veya bu kadar hayırlı ve değerli olması, müminin yükümlü olduğu ibadetlerin yerini tutacağı manasına gelmez. Böyle bir düşüncenin kulluk şuurundan ne kadar uzak olduğu apaçık ortadadır. Allah'ın has kulları, hatta kadir gecesinin hangisi olduğunu bile bilenler ömürleri boyunca beş vakit namaza beş daha katmanın telaşında olmuşlar, saadeti Allah'a ibadette bulmuşlardır. Kadir Gecesi'nin özellik ve güzelliklerini vaktiyle bir manzumede şöyle ifade etmiştik:

Rûhlarla buluşur kullar bu gece
Allah'la konuÅŸur kullar bu gece
Bize Kur'ân geldi Mevlâ katından
Mevlâ'ya kavuşur kullar bu gece

Süzülür melekler gökten bu gece
Kanatları okşar bizi gizlice
Rûh denen o Rabbe yakın bilmece
Onu Allah bize yollar bu gece

Peygamber aşkına Hak sevgisine
Tutulup da yanan erircesine
Bağlanan Kur'ân'ın her hecesine
Mutlu olur iÅŸte onlar bu gece

Bizi rahmetine daldır ilâhî
Kur'ân'ından nasip aldır ilâhî
Aradan perdeyi kaldır ilâhî
Nasipsiz inmesin kollar bu gece

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.