Sosyal Medya

Güncel

Fas Kralı ile Putin Batı Sahra'yı görüştü

Fas Kralı 6. Muhammed, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Batı Sahra konusunu görüştü



Fas Kralı 6. Muhammed'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Batı Sahra konusunu görüştüğü bildirildi.

Fas Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral 6. Muhammed'in Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaparak, Batı Sahra konusunu ele aldığı belirtildi.

İki ülke liderinin, Batı Sahra meselesine bu ay içinde orta yollu bir çözüm bulunması için koordinasyonu güçlendirme ve devamlı iletişimde kalma noktasında anlaştığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Kral 6. Muhammed'in geçen ay Rusya'ya yaptığı ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olduğu ve gelişmiş bir stratejik ortaklık kurmaya fırsat verdiği kaydedildi.

BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen ay başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve "İşgal altında bulunan topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını" ifade etmişti. Söz konusu açıklamanın ardından başkent Rabat'ta geniş katılımlı protestolar düzenlenmiş, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Ban'ın sözlerinin, Fas Kralı 6. Muhammed ile varılan anlaşmanın ihlali olarak değerlendirilmişti.

Ban Ki-mun'un Batı Sahra ziyaretinde kullandığı "işgal" sözü ile başlayan gerginlik sonrası Fas, bölgedeki BM misyonunun çalışmasını daha da kısıtlamaya yönelik adımlar atıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.