Sosyal Medya

Edebiyat - Åžiir - Mizah

Afganistan’da Türk şair Ali Şir Nevai anıldı

Ülke tarihinde ilk kez bir Türk şair, devlet başkanlığı sarayında düzenlenen törenle yad edildi



Türk şair Ali Şir Nevai, doğumunun 575. yıl dönümünde, Afganistan Devlet Başkanlığı sarayında düzenlenen törenle anıldı.

Törenin açılış konuÅŸmasını yapan Devlet BaÅŸkanı Mohammad EÅŸref Gani, Nevai’nin hep adalet ve birlik için mücadele ettiÄŸini belirterek, Türk ÅŸairin adına üstün devlet madalyası tasarlanacağını kaydetti.

Devlet BaÅŸkanı Gani, Nevai’nin, edebi ÅŸahsiyetine övgüde bulunarak, toplumların, onun eserlerinden faydalanması gerektiÄŸini vurguladı.

Nevai’nin Türkçe ve Farsça dillerinde yazdığı ÅŸiirlerle Afgan kültürüne de önemli katkıda bulunduÄŸunu ifade eden Gani, Nevai’nin her iki dilde yüzlerce eser yazdığını hatırlattı.

Afganistan Devlet BaÅŸkanı Yardımcısı Abdul ReÅŸit Dostum da Devlet BaÅŸkanı Gani’ye, Nevai adına tasarlanacak üstün devlet madalyası dolayısıyla teÅŸekkür etti. Dostum, “Daha önce Türklerin (Afganistan Özbek ve Türkmenleri) saraya yakınlaÅŸmasına müsaade edilmiyordu ama bugün büyük Türk ÅŸairi Nevai sarayda anılıyor” dedi.

Dostum, “Bugün bizim için tarihi ve unutulmayacak bir gün. EÄŸer Devlet BaÅŸkanı Gani, bize bakanlıklar, üstün mevkiler ve milyonlarca dolar verseydi, yine de Nevai’nin adına yapılacak madalya kadar sevinemeyecektik, bu bizim için çok ÅŸey ifade ediyor” diye konuÅŸtu.

Törene, Afgan bakanlar ve milletvekilleri ile Türkiye, Pakistan, Hindistan, Özbekistan, Tacikistan’dan akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ali Şir Nevai, 1441 yılında Afganistan'ın batısındaki Herat kentinde dünyaya geldi. Eğitimini Horasan ve Semerkant'ta tamamlayan Nevai, Türkçe, Arapça ve Farsça öğrendi.

Sultan Hüseyin Baykara döneminde vezirlik yapan Nevai, bu görevinden istifa ettikten sonra bilim ve sanat alanlarında çalıştı ve 30'a yakın eser yazdı. Nevai, 1501 yılında doğduğu şehir Herat'ta hayatını kaybetti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.