Sosyal Medya

Güncel

Filipinler’de Ordu-IŞİD Çatışması: Morolu Müslümanlara Tehdit

Filipinler ordusu ile IŞİD’in Filipinler kolu Ebu Seyyaf arasında yaşanan çatışmaların Moro’daki Müslümanlar’ın yıllardır sürdürdüğü mücadeleye ciddi zararlar veriyor.



Filipinler ordusu ile IŞİD'in Filipinler kolu Ebu Seyyaf arasında yaşanan ve Cumartesi günü on saat süren çatışmalar sonucunda 23 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
 
Filipinler ordusundan Binbaşı Filemon Tan, ordunun Isnilon Hapilon idaresindeki Ebu Seyyaf militanlarının merkezi olan Basilan adasına düzenledikleri operasyonda 18 askerin öldüğünü ve 58'inin de yaralandığını aktardı.
 
Tan, ordu tarafından verilen kayıplara karşılık Hapilon'un oğlu Ubeyde ve Faslı Muhammed Hattab isimli bir militanın da aralarında bulunduğu 5 Ebu Seyyaf militanının öldürüldüğünü belirtti.
 
Ebu Seyyaf grubu geçtiğimiz Mart ayında IŞİD'e biat ettiğini açıkladı ve yayınladığı videolar ile Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan militan toplama arayışına girdi.
 
Filipinler hükümeti ile Filipinlerin en büyük İslami hareketi olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile 45 yıldır süren ve 120 bin insanın hayatını kaybetmesine ve 2 milyon insanın yerinden edilmesine sebep olan çatışmaların sona ermesi ve güneyde Müslümanlar'a özerklik hakkı tanınması öngörüldü.
 
Bahsi geçen anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 2015 yılının eylül ayında senatoya bir yasa taslağı sunuldu. Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle şubat başında yeniden tatile girdi. Yasanın Senato'da kabulü de seçim sonrasına kalmış oldu.
 
Morolu Müslümanlar yasanın geçmesi halinde sürdürülebilir barış ve özerkliğe kavuşmayı umarken IŞİD'in bölgede birden ortaya çıkması hükümeti yeniden Müslüman karşıtı bir politika izlemesine sebep olacağı düşünülüyor.
 
Moro İslami Kurtuluş Cephesi Başkanı Murat İbrahim, IŞİD'in Filipinler'de Müslüman gruplar içerisine girmeye çalıştığını belirterek uyarıda bulundu. İbrahim, "Bangsamoro Temel Yasasının Filipinler Senatosu'ndan geçememesinin derin hayal kırıklığı yaşattı. IŞİD'in bundan yararlanmaya çalışması bizi endişelendiriyor. Bölgedeki insanların duyguları şu an çok güçlü" dedi.
 
kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.