Sosyal Medya

Gezi - Tarih - Mimari

Bulgaristan'da bir Türk ili: Kırcaali

Soydaşlarımızın çoğunlukta olduğu Bulgaristan şehirlerinden biri olan Kırcaalili Türkler, asırlık geleneklerinden kopmadan hayatlarını sürdürüyorlar.



Soydaşlarımızın çoğunlukta olduğu Bulgaristan şehirlerinden biri olan Kırcaalili Türkler, asırlık geleneklerinden kopmadan hayatlarını sürdürüyorlar.

Yunanistan'a 90, Türkiye'ye 120 kilometre mesafede olan Kırcaali, yaklaşık 150 bin nüfusa sahip. Traklar'ın, Antik Yunanlar'ın, Romalılar'ın ve Bizanslıların kesişme noktası olan Kırcaali, Balkanlar'da Türkler'in yoğun yaşadığı şehirlerden biri. Aynı zamanda ''hoşgörü şehri'' olarak bilinen Kırcaali'de asırlardan bu yana farklı dine mensup insanlar bir arada yaşıyorlar. Yoğun olarak Müslümanların yaşadığı bölgede birçok kültürel faaliyet yapılıyor, sanat adamları yetişiyor, Türk kültürü ve gelenekleri muhafaza ediliyor.

115 Türk köyü bulunan Kırcaali'nin merkezinde 17. asırdan kalan bir Osmanlı camisi halen ayakta. Merkez Camii olarak bilinen mabed şehrin ibadete açık olan tek camisi... Kırcaali'nin simgelerinden biri de Saat Kulesi. Şehir meydanında bulunan Saat Kulesi'nde her saat başı Bulgaristan'ın Osmanlı'dan ayrılışını anlatan bir marş çalınıyor. Bölge halkı bu duruma aşırı kızgın ancak her geçen gün artan tepkilere rağmen bu durum ile ilgili değişen bir şey yok.

Rodoplar'ın eteklerindeki Kırcaali Bulgaristan'ın en yeşil şehirleri arasında yer alıyor. Binlerce yıl farklı medeniyet ve kültürlerin buluştuğu Kırcaali modern manzarasıyla da Bulgaristan'ın hızlı gelişen şehri olma yolunda ilerliyor.


Yaptığı haberlerle Kırcaali bölgesinde Müslümanların ve güncel olayların nabzını tutan, yaÅŸanan sorunlara raÄŸmen yayınlarını aksatmadan 10 yıldır varlık gösteren tek Türk gazetesi Kırcaali Haber Gazetesi. Bulgaristan'da yaÅŸayan Müslümanların sayısı yaklaşık bir milyon. Ancak buna raÄŸmen ÅŸu an 2016 yılı itibariyle yayın hayatını sürdüren tek bir Türkçe gazete var. Kırcaali Haber gazetesi tam 10 seneden beri düzenli bir ÅŸekilde yayınlanıyor. Hem Bulgaristan Türkleri hem den yurtdışında yaÅŸayan Kırcaali Türkleri'nin bütün haberlerini sayfalarına taşıyor. Gazeteyi yayınlayanMüzekki Ahmet, iki kızına da Türkçe'yi sevdirdiÄŸi gibi, gazetecilik yolunda da örnek olmuÅŸ. Bugün babasıyla birlikte çalışan iki kızkardeÅŸ, Bulgaristan'da yaÅŸayan Müslümanlar için gazetenin önemine vurgu yapıyorlar.

Kırcaali'nin ilk ve tek Türkçe Kütüphanesi 10 binden fazla kitaba ev sahipliği yapıyor. Kütüphanede beşbin Türkçe, beşbin de Bulgarca kitap mevcut. Edebiyattan, çocuk kitabına, romanlardan kaynak eserlere kadar bir çok kitaba buradan ulaşmak mümkün. Kırcaali Kütüphanesi bugün hem bölge halkı hem de Bulgaristan'da yaşayan azınlığın sesi olarak dikkat çekiyor.

Kırcaali bölgesinde yüzyıllardır var olan gelenekler bugüne taşınıyor. 1993 yılında kurulan Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği ve Kırcaali Türk Kültür Evi, Türk geleneklerini yaşatarak önemli bir görev ifa ediyorlar. Her iki dernekte de çeşitli folklör ekipleri yer alıyor. Bu ekiplerin başındaysa Türk Folklör Ekibi ve Halk Oyunları Topluluğu ilk sırada kendini gösteriyor. Bulgaristan'da Türk Folklör Ekibi denildiğinde ilk akla gelen grup: Ömer Lütfi Folklör Takımı oluyor. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere Bulgaristan'ı dünyanın farklı ülkelerinde ki yarışmalarda temsil eden ekip, 100 kişiden oluşuyor. Ömer Lütfi Folklör Takımı; çiftetelli, zeybek, Rodop ve Trakya bölgesine has oyunları sergiliyor.

Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği'ne bağlı olarak 2015 yılının Nisan ayında, Kültür Eğitim Merkezi açıldı. Derneğin alt katında kurulan merkez, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA'nın malî desteğiyle kültür faaliyetleri için gerekli araçlarla donatıldı. Kültür ve Eğitim Merkezinin ilk etkinlikleri, İslam sanatlarından ebru ve hat kurslarıydı. Kırcaalililer'in yoğun ilgi gösterdiği ebru kurslarının ardından, merkez öğrencilerden gelen talep üzerine hat kurslarını da açtı.

Türkiye dışında Bulgaristan Türkleri'nin belki de Türk kültür kimlik yaşatan en önemli ögelerden biri halk oyunları ve türküler. Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği çatısı altında, yıllardır türkülere ses veren Fahri Ahmet ve kızı Behiye de bu geleneği Rumeli ve Anadolu türkülerini seslendirerek sürdürüyorlar.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.