Sosyal Medya

Kürsü

Notalardaki Åžifa - Abusulvech

Tıbbi Genetik doktoru Abusulvech, müziğin insan sağlığı etkileri konusunda çok çarpıcı bir araştırma yazısı yayımladı.'Dinlediğimiz melodinin tüm vücuda etkisi mi var?' sorusuna cevap niteliğinde çalışmayı sunuyoruz



 

 EÅŸrefi mahlûkattan bahsedelim biraz. Ahsen-i takvim derecesinden esfel-i safilin derecesine kadar, geniÅŸ spektrumda, bir seviye belirlenmesi sadece iradeye baÄŸlı. Yani irademizle çok güzel iÅŸler yapabileceÄŸimiz gibi, insanlık dışı kötülükler de yapabiliriz.

Dünyada geçmişten günümüze gelen her şeyi; milyarlarca insan, dünya tarihi, milyonlarca yıllık insanlık tarihi iradelere göre teşekkül edilmiştir, tabiri caizse. Bu iradenin ise beyin tarafından kontrol edildiği öngörülüyor. Beyinleri kontrol ederek iradeleri değiştirebilir miyiz? Bu şekilde insanları istediğimiz gibi yönlendirebilir miyiz? Beyinleri kontrol altına almak mümkün mü?

 

 

Metafiziği kabul etmeyen modern bilimin tam olarak bilinemeyen bir organa bilinmeyen görevler atfetmesi çok ilginç. Beyini tam olarak çözebilmiş değiliz, karar verme ve hıfz etme yetimizin de tam olarak nerelerde gerçekleştiği çözülmüş değil. Lakin beynin zarar görmesi sonucunda bu fonksiyonların tam bir şekilde gerçekleşmemesi, bu özelliklerin beyin tarafından kontrol edildiğine delalet ediyor.

Modern bilimin öğretileri doÄŸrultusunda ilerleyelim. Gerçi aynı zihniyete göre 200 yıl önce hücrede yoktu. Neyse, insan beyni çoÄŸunlukla sinir hücrelerinden oluÅŸuyor; vücudun hemen hemen her yerinde bulunan sinir hücrelerinden. Hatta küçükken çok duymuÅŸuzdur, başına darbe aldığında sinir hücrelerin ölüyor diye. Ä°yide yenileniyor…

Bahsettiğimiz karar verme yetisi diğer bir çok özellik gibi beynin spesifik bir yerindeki sinir hücrelerini harekete geçiriyor. Duygular, düşünceler, konuşma, yazma, okuma, şarkı söyleme, şarkı dinleme gibi birçok özelliğin yanında, vücudun dengesi de beyin tarafından sağlanıyor. Bu yüzden hastalık tedavilerinde beyni direk hedef alan ilaçlar ve uygulamalar kullanılıyor.
Müzik beynin sol tarafındaki sinir hücrelerini harekete geçiriyor. Vücudun her tarafına yayılan sinir hücreleri de beyinde toplanıyorsa dinlediğimiz melodinin tüm vücuda etkisi mi var?
Tabi ki müziğin etkisi büyük. Bunu ben demiyorum sadece, bakalım kimler ne diyormuş:

 

 
Bizim musiki tarihimiz çok derin ve geniÅŸtir. Tarihi hekimlerimizden Zekeriya Er-Razi (854-932), Farabi (870-950) ve Ä°bn Sina (980-1037) müzikle tedavi olabileceÄŸinden bahsetmiÅŸlerdir. Özellikle psikolojik olan rahatsızlıkların tedavisinde uygulanmıştır. Ayrıca Edirne Türk Psikiyatri Tarih Müzesi’nde geçmiÅŸte uygulanmış olan müzikle tedavi yöntemleri görülebilir. Peki, ÅŸimdi musiki ile tedavi yapan bir yer mevcut mu? Ãœlkemizde psikolojik hastalıkların az olmadığı aÅŸikâr olmasına raÄŸmen müzikle tedavi eden bir hastane yoktur.
 
Batı da ise geçtiÄŸimiz yüzyılın ortalarında müzikle tedaviye önem gösterilmeye baÅŸlandı. Bu tedavi yöntemi, nöroakustik adı altında, incelemeye baÅŸlanıldı. Hatta 1988 yılında Kaliforniya’da bir nöroakustik merkezi açıldı. Åžu anda hâlâ faaliyette bu tedavi merkezi.
Biz sizden önce bulmuşuz diye gururlanmaktansa niye değerlerimize sahip çıkamadık diye kendimizi sorgulamamız lazım.
 
Sözlerime Farabi’nin Kitâb-ül-mûsîkî'l-kebîr eserinde yer alan tedavi önerileriyle bitirmek istiyorum.
 
Türk MüziÄŸi makamlarının ruha olan etkileri Farabi’ye göre şöyle sınıflandırılmıştır:
  1. Rast makamı: İnsana sefa(neşe-huzur) verir.

  2. Rehavi makamı: İnsana beka(sonsuzluk fikri) verir.

  3. Kuçek makamı: İnsana hüzün ve elem verir.

  4. Büzürk makamı: İnsana havf(korku) verir.

  5. Isfahan makamı: İnsana hareket kabiliyeti, güven hissi verir.

  6. Neva makamı: İnsana lezzet ve ferahlık verir.

  7. Uşşak makamı: İnsana gülme hissi verir.

  8. Zirgüle makamı: İnsana uyku verir.

  9. Saba makamı: İnsana cesaret,kuvvet verir.

  10. Buselik makamı: İnsana kuvvet verir.

  11. Hüseyni makamı: İnsana sükunet, rahatlık verir.

  12. Hicaz makamı: İnsana tevazu(alçakgönüllülük) verir.

 

Farabi Türk müziği makamlarının zamana göre psikolojik etkilerini de şu şekilde göstermiştir:

 

  1. Rehavi makamı: yalancı sabah vaktinde etkili

  2. Hüseyni makamı: sabahleyin etkili

  3. Rast makamı: güneş iki mızrak boyu etkili

  4. Buselik makamı: kuşluk vaktinde etkili

  5. Zirgüle makamı: öğleye doÄŸru  etkili

  6. Uşşak makamı: öğle vakti etkili

  7. Hicaz makamı: ikindi vakti etkili

  8. Irak makamı: akşam üstü etkili

  9. Isfahan makamı: gün batarken etkili

  10. Neva makamı: akşam vakti etkili

  11. Büzürk makamı: yatsıdan sonra etkili

  12. Zirefkend makamı: uyku zamanı etkilidir

 

Yazan: Tıbbi Genetik Doktoru Abusulvech 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.