Sosyal Medya

Kültür Sanat

En kapsamlı kûfi sergisi

Kur’an-ı Kerim’in ilk yazı türü kûfi ile yazılan eserlerin ilk nüshaları “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ” sergisinde bir araya getirildi. 150 eserden oluşan sergi, kûfi hat alanında yapılan en kapsamlı proje olması açısından büyük önem taşıyor.



Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı himayesinde, Ä°slam Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Mucize Kitabın MuhteÅŸem Hattı: Kûfi” sergisi, Türk ve Ä°slam Eserleri Müzesi'nde açıldı. Sergide 8'inci yüzyıldan 15'inci yüzyıla uzanan süreçte Ä°slâm coÄŸrafyasında özellikle Emevi ve Abbasi dönemlerinde ortaya konan baÅŸyapıt niteliÄŸindeki Kur'an-ı Kerimler, Kur'an yaprakları, rulo Kur'anlar, cüzler ve ciltler yer alıyor. 150 eserden oluÅŸan sergi aynı zamanda dönemin özelliklerini ortaya koyan birer belge niteliÄŸinde...

SARAYLARDA RESTORE EDÄ°LDÄ°
Bugüne dek kûfi alanında kapsamlı bir çalışma yapılmadığını ve bu serginin bir ilk olduÄŸunu söyleyen küratör Sevgi Kutluay, eserlerin gelecek nesillere aktarılması gerektiÄŸini vurguluyor. Kutluay, Kur'an-ı Kerim'in ilk yazı türü kûfi konseptinde düzenlenen serginin önemine deÄŸinerek “Bu eserler saraylarda restore edilerek günümüze kadar geldi. Aynı zamanda ilk nüshalar ziyaretçisiyle daha önceden buluÅŸturulmamıştı. Biz de o boÅŸluÄŸu doldurmak istedik” dedi. Kutluay serginin kûfi sanatına olan teÅŸviÄŸi arttıracağını da sözlerine ekledi.



BELGESEL GİBİ ÇALIŞMA
Hat koleksiyoneri Mehmet Çebi, sergide Hz.Muhammed dönemine ait eserlerin de yer aldığını söyledi. Eserlerin her biriyle doktora tezi hazırlanabileceÄŸini ifade eden Çebi, “Belgesel gibi bir sergi oldu. Buradaki bir cüzü akademisyenlere versek o dönemin tüm özelliklerini okuyabilir. Bunlar bizim gerçek hazinelerimiz. Kıymetini bilmemiz gerekiyor. Birkaç ay önce Ä°ngiltere'deki bir kütüphanede birinci yüzyıla ait iki tane Kur'an yaprağı buldular. Hem Türkiye'de hem Avrupa'da çok konuÅŸuldu. Bu sergiye de gereken önemin verilmeli. Hatta Londra ve Paris gibi Avrupa ülkelerine de gitmesi gerekiyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. “Mucize Kitabın MuhteÅŸem Hattı: Kûfi” sergisi 10 Mayıs'a dek ziyaret edilebilir.

Adını Kufe'den aldı
Kûfi, Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi veya Ä°slamiyet'in ilk yüzyıllarında “Himyerî” yazısının deÄŸiÅŸmesiyle oluÅŸan, dik, sert, köşeli bir yazı türü olarak tanımlanıyor. Ä°slam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan kûfi, ismini Kufe'den alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.