Sosyal Medya

Kültür Sanat

Ayasofya CamiiÂ’ne giriÅŸ parayla deÄŸil, abdestle olsun

Size günün ehemmiyetine binaen Ayasofya’nın kiliseden, camiye, camiden müzeye ve inşaallah pek yakın bir zamanda müzeden yeniden camiye dönüştürülme hikâyesini anlatmak istiyorum.



Ayasofya Kilisesi nasıl Camii oldu?

Tarih 29 Mayıs 1453, Peygamber Efendimiz (SAV) "Kostantîniyye elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır! Onu fetheden askerler ne güzel askerlerdir!"(Ahmed bin Hanbel, Müsned; c.4, s.335)Hadis-i Åžerifine mazhar olmak adına Fatih, Åžahi toplarıyla Bizans duvarlarını dövüyor. Ve meÅŸhur “Ya Ä°stanbul beni alır, ya da ben Ä°stanbul'u"sözü kalbinden diline aksediyor.
Kanımla yükselecekse Hz Muhammed (SAV) dini… Durmayın kılıçlar doÄŸrayın beni" gibi meÅŸhur sözler sarf etmiÅŸ olan Fatih Hazretlerinin cihad aÅŸkı, ilay-ı kelimetullah’ı daha geniÅŸ topraklara taşımak arzu ve isteÄŸi, Peygamber ve Allah sevgisinin ne kadar yüce olduÄŸunu herhalde söylemek lazım gelmez.

Öyle zannediyorum ki bu samimiyete, AkÅŸemseddin Hazretlerinin duası yüzü suyu hürmetine ve tabi ki Fahri Kainat Efendimizin geleceÄŸe yönelik söylemiÅŸ olduÄŸu hadis-i ÅŸerifi vesilesiyle Cenâb-ı hak, Fatih Sultan han’aBizansın kapılarını açtı, ve ona “Fatih”ünvanını verdi.

Ecdadın fetihlerden sonra, fethedilen ÅŸehirlerde en büyük kilisenin camiye çevrilmesi usulüne riayet eden Fatih Sultan Han Ayasofya Kilisesinin Camiye çevrilmesi talimatını verir. HoÅŸgörülü idaresiyle nam salmış olan Fatih bu hamlesiyle teb’asına psikolojik bir hamle de yapmış olur aynı zamanda. Nasıl mı?

Şöyle düşünün yaÅŸadığınız bir ÅŸehirde en büyük abide bir anda baÅŸkası tarafından deÄŸiÅŸtiriliyor bu insanlarda psikolojik bir deÄŸiÅŸime sebep olmaz mı?. Tepesinde devasa bir kilise yerine bir camiinin olması onlara Ä°slam’ın o bölgedeki gücünü, her an tepesinde olacağını ve bir Ä°slam diyarının idaresi altında olduÄŸu hissini uyandırmaz mı? Az biraz insan ve toplum psikolojisinden anlayanlar beni teyide edeceklerdir.

Ayasofya Camii nasıl Müze oldu?

Kısaca "Bir Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapıldı" denilebilir.

Yalnız bu karar hakkında birçok tartışma vardır, misal böyle bir Bakanlar Kurulu kararı gerçekten var mıdır, yoksa birileri sahte evrak kullanarak uydurmuş mudur? Cumhurbaşkanı M. Kemal, böyle bir Bakanlar Kurulu kararına imza atmış mıdır, yoksa birileri O'nun imzasını taklit ederek sahtekârlık mı yapmıştır?Bu mevzuu ile ilgili neden resmî bir cevap verilmemiştir? gibi.
Kısa ve net olarak ÅŸunu belirteyim, M. Kemal devrinde ondan habersiz kimse böyle bir iÅŸe teÅŸebbüs edemez, etse dahi hem kellesinden olur hem de M. Kemal bununla ilgili mutlaka bir beyanat verirdi. Yani ben bu tartışmalara inanmıyorum. Fatih Sultan Mehmet Han böyle bir ÅŸeyin olma ihtimalini düşünmüş olmalı ki vakfiyesinde“camilikten çıkartana, sahte evrak düzenleyenlere vs. …” diye beddua etmiÅŸtir. 
Fatih Sultan Mehmet’in Vakfiyesi tercümesi:

“Ä°ÅŸte bu benim Ayasofya vakfiyem dolayısıyla kim bu Ayasofya’yı camiye dönüştüren vakfiyemi deÄŸiÅŸtirirse, bir maddesini tebdil ederse, onu iptal veya tecile koÅŸarsa, fasit veya fasık teville veya herhangi bir dalavereyle Ayasofya Camisinin vakıf hükmünü yürürlükten kaldırmaya kastederse, aslını deÄŸiÅŸtirir, füruuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gösterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten çıkarırlar ve sahte evrak düzenleyerek mütevelli hakkı gibi ÅŸeyler ister yahut onu kendi bâtıl defterine kaydeder veya yalandan kendi hesaplarına geçirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en büyük haram iÅŸlemiÅŸ ve günahları kazanmış olurlar!

Bu sebeple bu vakfiyeyi kim deÄŸiÅŸtirirse, Allah’ın, Peygamber’in, meleklerin bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen LANETÄ° ONUN VE ONLARIN ÃœZERÄ°NE OLSUN, azapları hafiflemesin onların, haÅŸr gününde yüzlerine bakılmasın.

Kim bunları iÅŸittikten sonra hâlâ bu deÄŸiÅŸtirme iÅŸine devam ederse, günahı onu deÄŸiÅŸtirene olacaktır. Allah’ın azabı onlaradır.”

“Allah iÅŸitendir, bilendir.”

Fatih Sultan Han Hazretleri gerekeni söylemiÅŸ zaten, bize de “AMÄ°N” demek düşer.

Ayasofya Müzesi nasıl Camii olacak?

Ãœstad Necip Fazıl’ın “Ne zamanki stadyumlar ALLAH c.c isminin okunması için dolar taÅŸar iÅŸte kurtuluÅŸ o zaman baÅŸlar.” sözleri ve Fahr-i Kâinat Efendimizin ÅŸu hadis-i ÅŸerifi “Nasılsanız (Nasıl olursanız) öyle idâre edilirsiniz.”(Ä°bnCemî’, Mu’cemü’ÅŸ-şüyûh s. 149; Deylemî, Müsned, 3/305.) cümleleri incelendiÄŸinde hem Ayasofya’nın hem de Ä°slam âleminin huzur bulmasına vesile olacak anahtarın ne olduÄŸunu öyle zannediyorum ki benim gibi herkes görebilmekte.

Son olarak geleceğe yönelik ümit verici bir haber vermek isterim size.

Peygamber Efendimizin geleceÄŸe yönelik hadisi ÅŸerifleri pek çoktur. AÅŸağıda zikrettiÄŸim müjdeli Hadis-i Åžerifte bu minvaldedir. Hadisi Åžerifte geçen ÅŸu ibaredeki “Konstantaniyye (Ä°stanbul) ve Roma ÅŸehirlerinden hangisi ilk olarak fetholunacaktır?”, “hangisi” kelimesi Ä°stanbul’dan sonra bir fethin daha olacağına dair bir cümledir. Dolayısıyla Ä°slam’ın galebesi yani hadislerde geçen “Altın ÇaÄŸ” daha önümüzdedir. 
Kâinatın Fahr-i Ebedî'siRâsulullah (s.a.v.) Efendimizden bir müjde nakletmek istiyorum size:

"Ebu Kubeyl'den şöyle rivayet edilmiÅŸtir: Abdullah b. Amr b. El'as’ınyanında bulunduÄŸumuz sırada O'na şöyle bir sual soruldu: 
Konstantaniyye (İstanbul) ve Roma şehirlerinden hangisi ilk olarak fetholunacaktır?

Bunun üzerine Abdullah b. Amr b. El-As kulplu sandığı istedi. Ebu Kubevl şöyle buyurdu. Amr b. El-As bu sandıktan bir kitab çıkardı. Ebu Kubeyl (devamla) Amr b. El-As'ın şöyle dediÄŸi ni zikretti: Peygamberimiz (s.a.v.) in yanında bulunuyorduk, O'na Konstantiniyye ve Roma ÅŸehirlerinden hangisinin ilk olarak fethedileceÄŸi soruldu. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Ä°lk olarak Herakliyos'un ÅŸehri fethedilecektir." Bu hadisi Ahmed b. Hanbel, Dârirrfl, Ä°bn-i Åžuheybe ve Hâkim rivâyet etmiÅŸ ve Hâkim hadisin sıhhatine kail olmuÅŸtur.
(Mecma'üz-zevâid, citt 6, sf. 219) 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.