Sosyal Medya

Coğrafyamız

Katar Emiri'nin Rusya Ziyareti Ne Ä°fade Ediyor?

Katar'ın Rusya ziyaretinin, Türkiye-Rusya ilişkilerinde de yansılamaları olacağını kaydeden Nafi, "Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler böyle sürmeyecek" dedi.



Siyasi analistler, Katar Emiri Åžeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin, 2013 yılında göreve gelmesinden bu yana Rusya'ya yaptığı ilk ziyaretin, Suriye konusunda etkin role sahip Rusya ile iletiÅŸim kanalları açılması ve Türkiye-Rusya iliÅŸkilerinde önemli rol oynayacağını belirtti.

Üç gün sürecek ziyaret için dün Rusya'nın başkenti Moskova'ya gelen ve başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere çeşitli Rus yetkililer ile görüşen Katar Emiri Temim'in, bu ziyaretle Suriye konusunda etkin rol oynayan Rusya ile iletişimde kalmayı amaçladı, ayrıca ziyaretin Türkiye-Rusya ilişkilerine yansımaları olacağı savunuluyor.

Arap dünyasının tanınan tarihçi ve siyasi analisti Dr. Beşir Nafi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu ziyaretin, Moskova ile iletişim kanallarını açık tutmak amacıyla yapıldığını belirterek, "Suriye konusunda şu an bazı zorluklar yaşanıyor ve Rusya, Suriye konusunda etkin rol oynayan bir ülke konumunda. Katar da Rusya'nın Suriye meselesinin temel oyuncularından biri olduğunu iyi biliyor ve gerçek siyasi bir çözüm için Rusya ile iletişimin kopmasını istemiyor" dedi.

Nafi, "Rusya, bazı kazanımlar elde etmesine ve muhaliflerin kontrol altına aldığı yerlerin ele geçirilmesi konusuna Suriye rejimine yardım etmesine rağmen Suriye'ye askeri müdahalenin işe yaramayacağını anladı. Çünkü muhalifler birçok bölgeyi elinde tutuyor ve durum çok karmaşık hale geldi. Rusya, çatışan taraflarla iletişim kanallarının açık olmasının önemli olduğunu biliyor" diye konuştu.

Suriye krizinde Esed rejiminin artık etkin bir faktör olmadığını belirten Nafi, "Suriye krizinde temel taraflar bir yanda Rusya ve İran, öbür yanda Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'dir. Artık Suriye krizinin maliyeti herkese ağır gelmeye başladı. Kimse taviz vermek istemezken aynı zamanda iletişimi kesmeyi de istemiyor" ifadelerini kullandı.

Katar'ın Rusya ziyaretinin, Türkiye-Rusya ilişkilerinde de yansılamaları olacağını kaydeden Nafi, "Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler böyle sürmeyecek. Yakında taraflar arasında iletişim sağlanacak" dedi.

Öte yandan Katar Eş-Şark Gazetesi Editörü ve Yazar Cabir el-Haremi, "Ziyaret sırasında Ortadoğu ile ilgili bütün meseleler ele alınacaktır. Ancak bunların başında Suriye geliyor. Suriye meselesi, özellikle Esed'in yönetimde kalıp kalmayacağı konusunda Rusya ve Katar arasında anlaşmazlık noktalarından birini teşkil ediyor. Katar'ın, krizlerin çözümü konusunda belli bir vizyonu var ve Rusya, Suriye meselesinin Katar'sız çözülemeyeceğini biliyor" diye konuştu.

Haremi, "Katar, Türkiye ile ilişkilerine önem ve öncelik veriyor. Türkiye-Rusya arasındaki normal ilişkilere geri dönülmesinde ve uzlaşı sağlanmasında bu ziyaret önemli bir rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.